Foto: Vida Press
Gīzas piramīdas zinātniekiem joprojām ir liela mīkla – tās apvij dažādi noslēpumi, leģendas un mīti. Lielākā no tām, Heopsa piramīda, ir viens no senās pasaules septiņiem brīnumiem, un nesen par šo celtni atklāti jauni fakti.

Heopsa piramīda, kura tiek dēvēta arī par Hufu piramīdu jeb vienkārši Lielo piramīdu, uzbūvēta pirms aptuveni 4500 gadiem. Arheologi laika gaitā tajā uzgājuši trīs telpas, taču oktobra vidū apstiprināts, ka atklāti divi jauni dobumi, par kuriem līdz šim nekas nebija zināms.

Ārvalstu mediji, atsaucoties uz Kairas universitātes starptautiskā piramīdu izpētes projekta "Scan Pyramids" atklājumu, vēsta, ka pēc Heopsa piramīdas skenēšanas ar rentgenogrāfijas iekārtām atklātas vairākas anomālijas.

Heopsa piramīdā uzieti divi jauni kambari – viens no tiem atrodas piramīdas ziemeļaustrumu pusē aptuveni 105 metru augstumā no zemes. Savukārt otrs "tukšums" konstatēts ziemeļu puses augšējā daļā pie ieejas vārtiem, un zinātnieki pieļauj, ka tas ir slepens koridors.

"Šis "tukšums" ir veidots kā koridors un, iespējams, ved augšup piramīdā," izdevumam "Seeker" pārsteidzošo atklājumu komentējis viens no izpētes programmas vadītājiem Medi Tajubi. Viņš arī piebildis, ka pagaidām nevar apstiprināt, ka abi tukšie dobumi ir savstarpēji saistīti.

Piramīdu izpētē izmantotas ļoti modernas un sarežģītas skenēšanas tehnoloģijas – termogrāfija un trīs dimensiju modulēšana –, kas ļāvušas padziļināti ielūkoties varenā Gīzas piramīdu kompleksa būvēs, neradot tām nekādu skādi.

Plānots, ka tuvākajā laikā tiks veikta sīkāka izpēte, lai iegūtu pēc iespējas detalizētāku informāciju par noslēpumainajiem dobumiem Heopsa piramīdā. Detalizētāku informāciju par pētījuma rezultātiem var izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!