Foto: Vida Press
Vienmēr palikt zēnam – šī vēlme vienoja gan skotu rakstnieka Džeimsa Metjū Berija radīto Pīteru Penu, gan amerikāņu dziedātāju Maiklu Džeksonu. Viņus vienoja arī vēlme nekad nepamest Nekurzemi (grāmatas par Pītera Pena piedzīvojumiem tulkojumos izmantots vēl precīzākais nosaukums Nekurnekadzeme), jo tas nozīmētu pieaugšanu. Tiesa, dzīve tur ne vienmēr nozīmēja nevainīgas delverības un mūžīgu līksmību.

Jūnija izskaņā apritēs septiņi gadi kopš Džeksona pāragrās aiziešanas mūžībā, un vēl aizvien gan ap viņa dzīvi, gan nāvi ir daudz noslēpumu.

Starp tiem arī gluži vai mītiskais "Nekurzemes" ("Neverland") rančo Santabarbarā, kuru dziedātājs astoņdesmito gadu izskaņā iegādājās par nepilniem 20 miljoniem dolāru (citur izskanējusi versija, ka darījuma summa bija ap 30 miljoniem) un iekārtoja kā fantāziju pasauli bērniem.

Milzīgais rančo Džeksona dzīves laikā un arī pēc viņa nāves bijusi leģendām apvīta vieta. Īsta paradīze gan mazajiem, gan lielajiem pasaku valstību mīļotājiem, kur iespējams gandrīz viss.

Cirks, atrakciju parks, zooloģiskais dārzs, divas vilciena līnijas, divi ezeri, privātais kinoteātris un daudz citu ekstru – vairāk nekā 1000 hektāru plašajā īpašumā nekā netrūka.

Savu 14. dzimšanas dienu tur savulaik svinējusi amerikāņu TV šovu zvaigzne Kima Kardašjana, kura vēlāk, jau pieaugušā vecumā, "Nekurzemē" redzēto un piedzīvoto rakturojusi kā "maģisku".

Bet ne vienmēr tur valdījis prieks un līksmība – pār rančo slīga arī tumšu aizdomu ēnu klājs. Nevienam nebija noslēpums, ka vislabāk populārais dziedātājs jūtas bērnu kompānijā – tas ļāva gan aizgaiņāt vientulību, gan izdzīvot bērnību, kas tā īsti Maiklam nekad nebija ļauts.

Foto: Vida Press
Starp dziedātāja pastāvīgajiem viesiem bija arī citi slaveni cilvēki ar nozagtu bērnību – aktrises Elizabete Teilore un Brūka Šīldsa un mazais Makolijs Kalkins.

Dažreiz Džeksona un nepilngadīgo draudzība kļuvusi pārlieku tuva, kas neizbēgami noveda pie aizdomām un apsūdzībām pedofilijā, un 2005. gadā dziedātājs stājās tiesas priekšā.

Toreiz viņu attaisnoja, bet aizdomas nav apklusušas – ik pa brīdim ārvalstu medijos uzrodas kāds jauns un šokējošs stāsts, kurā atmiņās par nelāgajiem piedzīvojumiem dalās gan iespējamie Džeksona uzmākšanās upuri, gan "Nekurzemes" darbinieki.

2005. gadā amerikāņu horeogrāfs Veids Robsons skandalozajā tiesas prāvā sniedza liecības par Džeksona izdarībām. Viņš stāstīja, ka "Neverland" rančo dzīvojis no piecu līdz 14 gadu vecumam un šajā laikā vairākkārt ticis aicināts Džeksona gultā.

Tiesa, mūziķis viņu neesot seksuāli izmantojis – lielākoties viņš tikai vēlējies gulēt blakus, bet, kad Džeksons zēnam uzmācies, viņš esot mūziķi atraidījis. Citiem Džeksona upuriem tā neesot paveicies.

Foto: Vida Press
Pirms trim gadiem tika publiskoti Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) faili, kas apliecināja, ka "popmūzikas karalis" seksuāli izmantojis vismaz 24 nepilngadīgus bērnus un daudz naudas tērējis, lai pierunātu izvaroto zēnu ģimenes klusēt.

Dzīvē nekas nav mūžīgs, un ar laiku rančo spožums sāka balēt, no priekpilna atrakciju parka pārvēršoties pieauguša vīrieša milzīgās vientulības skumjā piemineklī.

Mūža pēdējos gados arī pats Džeksons vairs nevēlējās atgriezties rančo. Pēc viņam 2005. gadā izvirzītajām apsūdzībām par uzmākšanos nepilngadīgajiem policija bija pārmeklējusi rančo, un svešinieku brutālā ielaušanās viņa īpašumā dziedātājam šķita zaimojoša, bet brīnumzemes sajūta – zudusi.

Īpašumu vajāja arī finansiālas problēmas. 2006. gadā slēdza zoodārzu un daļu no atrakcijām, jo Džeksons vairs nespēja maksāt darbiniekiem, bet 2008. gadā viņš īpašumu knapi izglāba no pārdošanas parādu dēļ.

Pēc Džeksona nāves 2009. gada jūnijā uzvirmoja runas, ka "Nekurzeme" varētu kļūt par aizgājēja pēdējo atdusas vietu. Tas, protams, rančo padarītu par svētceļojumu mērķi visiem viņa faniem, bet beigu beigās tās izrādījās vien baumas.

Pērn "Nekurzemes" rančo tika izlikts pārdošanā. Tas ir renovēts un tiek tirgots ar sākotnējo nosaukumu "Sycamore Valley Ranch", bet vismaz pagaidām milzīgais īpašums pirkstpējīgu gribētāju nav atradis. Iespējams, pie vainas ir cena – 100 miljoni ASV dolāru iecērt krietnu robu jebkurā maciņā.

Atzīmējot Džeksona nāves gadadienu 26. jūnijā, telekanāls "360TV" visu mēnesi ik piektdienu piedāvās kādu dokumentālu filmu par dziedātāja dzīvi. Pirmā filma – "Dzīve ar Maiklu Džeksonu" – jau 3. jūnijā pulksten 21.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!