Foto: DELFI

Pēc smagas saindēšanās ar alkoholu cīņu ar sevi un kāri pēc grādīgās dziras visai publiski nesen uzsāka grupu Pērkons un Menuets dalībnieks Juris Kulakovs. Diemžēl viņš nav pirmais un visdrīzāk arī ne pēdējais latviešu mūziķis, kuram glāzītes cilāšana pabojājusi veselību un iedragājusi reputāciju.

Kā allaž uzsver mediķi, lai problēmu risinātu, svarīgi ir to apzināties un nekautrēties par to runāt, kā to šajā situācijā dara arī Kulakovs.

DELFI Izklaide piedāvā atskatīties uz pazīstamākajiem pašmāju mūziķiem, kuri, nonākuši grādīgajā purvā, nav kautrējušies par problēmu runāt publiski, tādā veidā, iespējams, motivējot arī savus fanus skaidrākai dzīvei.

Nofilmēts reibumā, bet nesalauzts: Andris Kivičs

Foto: Publicitātes foto

Lai arī līdz alkohola atkarībai populārais mūziķis Andris Kivičs nekad nav nonācis, zaļais pūķis arī viņu ir gana bieži vilinājis uz nedarbiem. Kā savulaik žurnālam Ieva teicis pats mākslinieks: "Iedzeru reti, bet spilgti."

Mākslinieks nekad nav kautrējies publiski runāt par savu cīņu ar šo tieksmi. Viņš pat vienā no savām grāmatām veselu nodaļu veltījis stāstam par pieredzi grādīgo dzērienu lietošanā.

Periodiski mūziķis pavisam atteicies no alkohola uz ilgāku laiku, neslēpjot savu lēmumu arī no faniem. Kivičs savulaik atklāti stāstīja, kā nonācis slimnīcā ar augstu asinsspiedienu un sirds aritmiju pēc darba, fiziskās slodzes un alkohola baudīšanas savienojuma.

Alkohols mazliet pabojājis arī mūziķa profesionālo reputāciju, jo 2014. gadā hipsteru svētku Ezīšfests apmeklētāji iemūžinājusi, kā izpildītājs kāpj uz skatuves reibumā.

Par spīti visam Kivičs ir spilgts piemērs tam, ka pāris neērtas situācijas vēl nav iemesls, lai cilvēks tiktu norakstīts kā neglābjams dzērājs. Gadu pēc izgāšanās Vecrīgā viņš atkal kāpa uz Ezīšfesta skatuves. Šoreiz – krekliņā, kurā skaidri pauda savu attieksmi pret alkoholu.

Nu jau labu laiku mākslinieks dzeršanas skandālos nav iesaistīts, veiksmīgi vada raidījumu Rampas ugunīs, audzina meitiņas un šobrīd piedzīvo arī muzikālās karjeras pacēlumu: grupa Z-Scars izdevusi jaunu albumu.

Dzeršana rada problēmas darbā un ģimenē: Viktors Lapčenoks

Foto: DELFI

"Jau sen nelietoju alkoholu, no tā atteicos pirms 25 gadiem, jo sapratu, ka nemāku to darīt un tas man rada tikai problēmas," DELFI Izklaidei 2011. gadā atklāja leģendārais dziedātājs Viktors Lapčenoks.

Nu jau aprit 30 gadi, kopš mākslinieks nav lietojis ne lāses stiprāka dzēriena, un, iespējams, tieši tas ir viņa mūžīgās jaunības un nebeidzamās enerģijas noslēpums.

Mākslinieks gan neliedzas, ka atmešana bijuši ļoti grūta, bet palīdzējuši gan dažādu speciālistu padomi un sarunas ar dakteriem, gan paša apņēmība.

"Dzeršana man radīja problēmas gan darbā, gan ģimenē, bet tagad, kopš vairs nedzeru, viss ir kļuvis labāk," tā dziedātājs.

Pasākumos, kur Lapčenoks uzstājas, visapkārt viņam visi ir žvingulī, un gadoties, ka arī pie mūziķa nākot ar viskija vai konjaka pudelēm, bet dziedātājs atklāti paskaidrojot, ka alkoholu nelietojot.

"Agrāk meloju un mēģināju izvairīties no iedzeršanas, sakot, ka esmu slims un lietoju zāles, bet tagad saku, kā ir, un cilvēki parasti izturas ļoti saprotoši," bohēmisko darba vidi un atturību savienot spējis Lapčenoks.

Pauls un Račs: mūzikas grandi, kuri jau gadu desmitiem ir atturībnieki

Foto: LETA

Runājot par mūziķiem un alkoholu, allaž tiek piesaukts arī komponista Raimonda Paula vārds. Pauls ir izcils piemērs tam, ka, ja labi grib, šovbiznesa dzīvi un atturību var lieliski apvienot.

Komponists alkoholu nelieto kopš 1962. gada, jo pēc bohēmiskā dzīvesveida baudīšanas jaunībā apreibinošos dzērienus vairs neprasoties.

Protams, Paulam kā publiskai personai, kurš apmeklē dažādus saviesīgus pasākumus, bieži gadoties atteikties no draugu un paziņu piedāvājuma iedzert pa glāzītei, bet maestro stingri turas pie savas apņēmības un ar savu piemēru iedvesmo citus. Piemēram, savulaik viņš pat aicināts palīdzēt hokejistam Sandim Ozoliņam.

Jau daudzus gadus no iedzeršanas atteicies vēl kāds pašmāju mūzikas biznesa smagsvars, mūziķis, tekstu autors un ierakstu kompānijas boss Guntars Račs. Vienīgi šad tad viņš atļaujoties pa glāzei laba sarkanvīna, taču neko vairāk.

Kā žurnālam OK! pastāstījis Račs, tieši grādīgā dzēriena dēļ viņš savulaik pametis grupu Jauns mēness. "Spēlēju grupā Jauns mēness, un radās konfliktsituācija ar Mielavu. Bijām jauni, slavas zenītā, un visiem patika iedzert.

Bet vienā reizē viņi uzskatīja, ka esmu iedzēris par daudz un tas koncertā esot traucējis. Taču tas bija krietni pārspīlēts, esmu ar puikām to daudzreiz izrunājis. Bet no Ainara puses bija gandrīz vai ultimāts. Ja vēl kādreiz būšu iedzēris, vairs nespēlēšu.

Es to uztvēru ļoti sāpīgi un kādā izšķirīgā naktī gudroju, ko darīt. Vai nu pasūtīt viņus vienu māju tālāk, jo viņi ir tieši tādi paši, vai arī... Un nospriedu: ne velna, es pierādīšu pretējo, ka varu bez tā iztikt.

Un tad konfliktsituācija sanāca vēl lielāka, jo pārējie džeki turpināja uzdzīvot. Aizbraucām uz Ameriku, es skaidrs kā stikliņš, pārējie pamatīgā ķēmā. To bija grūti izturēt, tā arī pašķīrāmies." žurnālam atklājis Račs.

Pēc nenotikušiem koncertiem Virga izlēmis, ka vispār vairs nedzers

Foto: F64

Leģendārās rokgrupas Līvi dalībniekiem ar alkoholu gājis dažādi, un pēdējā laikā sabiedrība īpaši uzmana Ainaru Virgu un viņa glāzītes cilāšanas paradumus.

Jau vairākus gadus medijus ik pa brīdim pāršalc baumas par to, ka slavenais mūziķis atkal kaut kur parādījies kunga prātā. Vairākkārt mēļots, ka Virga tiktāl piedzēries, ka nav spējis uzkāpt uz skatuves.

Īsts skandāls apvija 2011. gada festivālu Saldus saule, kad Virga tā arī neparādījās uz skatuves festivāla pirmajā dienā, lai uzstātos kopā ar apvienību Virga Hard Orchestra.

Portāls Rekurzeme vēstīja, ka aculiecinieki zinājuši stāstīt – Virga bijis pārlieku piedzēries, bet festivāla organizatori DELFI Izklaidei situāciju nekomentēja, argumentējot, ka tas būtu "nekorekti pret daudziem".

Virga nekad nav publiski liedzies, ka dzīvē izmēģinājis apdullināties dažādos veidos. Mākslinieks DELFI Izklaidei pat stāstījis, ka narkotiku lietošana viņam savulaik gandrīz beigusies letāli, taču pēdējā laikā mūziķis izlēmis par labu skaidrai dzīvei.

Kā nesen žurnālam Vakara Ziņas atklājis Virga, nu jau gadu viņš dzīvo bez alkohola. "Es nedzeru vispār. Es pieņēmu tādu lēmumu. Man arī negribas! Piemēram, Raimonds Pauls. Reti gan ar viņu tiekos, bet es neatceros tādu reizi, kad viņš neieminētos, cik ļoti grib iedzert, runājot par alkoholismu kā tādu.

Man tā nav. Man ir pilnīgi vienalga! Es vienu dienu izlēmu, ka es nedzeršu, un viss! Jā, sanāk, es pat neesmu mēģinājis! Pilnīgi sausā esmu kopš februāra. Tik ilgs pārtraukums man nav bijis laikam kopš 16 gadu vecuma," žurnālam pastāstījis Virga.

Zemgals atklāj aizkulises: teju visiem gadījies uzstāties reibumā

Foto: LETA

2010. gada rudenī Latviju pāršalca šokējošs producenta Jura Millera paziņojums. Viens no leģendārās latviešu grupas Eolika četrotnes, dziedātājs Viktors Zemgals, Viesītē notikušajā koncertā bijis tik ļoti piedzēries, ka nav spējis iziet uz skatuves, tāpēc pārējie grupas dalībnieki nolēmuši savu vērienīgo tūri noslēgt bez viņa.

Millers portālam DELFI Izklaide skaidroja, ka tautā iemīļotajam estrādes māksliniekam radušās nopietnas problēmas ar alkoholu.

"Viņš ir pilnīgi pretējs tipāžs tam tēlam, ko par viņu radījuši mediji. Gada laikā es par to pārliecinājos, un varu arī teikt, ka viņa dzeršana bija sistemātiska, nevis nejaušība," atzīst Millers.

Pašu Zemgalu gan šis Millera stāsts nepatīkami pārsteidza. Viņš DELFI Izklaidei nenoliedza, ka mēdzot iedzert, taču kategoriski noliedza atkarību. Mākslinieks atzinās, ka cenšas sevi nopietni ierobežot šajā sakarā, taču mūziķu vidē dzeršana esot ierasta lieta.

"Uzskatu, ka neviens nevar māksliniekam aizrādīt, ja viņš vēlas kāpt uz skatuves iereibis. 30 gadu laikā visiem no Eolikas ir bijušas līdzīgas problēmas, bet šī iemesla dēļ mēs nekad nevienu koncertu neesam norāvuši," atzinās dziedātājs, aicinot atsaukties tos māksliniekus, kuri nekad uz skatuves neesot kāpuši reibumā. Viņš ir pārliecināts, ka tādu būtu ļoti maz.

"Iedomājieties situāciju: nav svarīgi, vai tev ir mājās problēmas, vai mašīnai sānā kāds ieskrējis vai tu esi izmežģījis kāju. Tev garīgais ir dziļā mīnusā. Zālē sēž 300 cilvēki, no kuriem katrs ir samaksājis naudiņu par biļeti, un viņš ir atnācis tikai uz vienu no taviem daudzajiem koncertiem. Tev var būt 70 koncerti, bet viņš ir atnācis uz šo vienu un vēlas to gandarījumu saņemt.

Un tev sevi jāuzmundrina, lai vari viņiem sniegt gandarījumu, neatkarīgi no savām personīgajām izjūtām. Ja citādi neproti, ņem talkā sīvo, sens un pārbaudīts līdzeklis," DELFI Izklaidei skatuves un alkohola saistību izskaidrojis Zemgals.

'Labvēlīgā tipa' ceļš uz dzīvi skaidrā

Foto: Publicitātes foto

Liela daļa jautrās apvienības Labvēlīgais tips prot priecāties un radīt citiem prieku bez grādīgās dziras klātbūtnes. Grupas dalībnieki Normunds Jakušonoks un Ģirts Lūsis jau labu laiku ir atturībnieki, un arī Fredis jeb Andris Freidenfelds zināms kā veselīga dzīvesveida piekritējs.

Izdevumam Diena Fredis atklājis, ka alkohola ziņā vairs neesot tas "ūūū, kā mēs kādreiz laidām". Mūziķis pastāstījis, ka pirmajos 15 gados grupai pirms koncertiem laiks bijis ļoti "aizpildīts". Viņa grupas biedri no grādīgās dziras nu atteikušies pavisam.

Normunds Jakušonoks žurnālam Kas Jauns pirms divarpus gadiem atklājis, ka ar tuvāko cilvēku un speciālistu palīdzību viņš apņēmies teikt stingru "nē" zaļajam pūķim. Mūziķis kodējies pret alkoholismu.

"Es nezinu, vai no dzeršanas esmu ticis vaļā uz visiem laikiem. Alkohola atkarība tomēr ir pārāk briesmīga slimība, tāpēc neuzdrīkstos paust tik skaļus paziņojumus. Bet man ļoti gribētos cerēt, ka alkohols man vairs nebūs problēma," intervijā žurnālam atklājis mūziķis.

Pirmais solis uz atbrīvošanos no šī kaitīgā ieraduma mūziķim bijusi apzināšanās, ka dzeršana nav izlaidība, bet gan slimība, kura jāārstē.

"Ir jāmaina domāšana. Jānonāk līdz tam, ka pats gribi ārstēties, un jāmeklē dakteris, kas var palīdzēt. Ar varu neviens izārstēties no šīs nelaimes diemžēl nevar," intervijā stāstījis Normunds.

Arī grupas dalībnieks Ģirts Lūsis jeb Zirgs jau gandrīz divdesmit gadus mutē nav ņēmis ne pilītes grādīgo dziru.

"Vienā brīdī sapratu, ka vairs nedrīkstu lietot alkoholu, jo, ejot pa šo ceļu, manā priekšā ir bezdibenis. Alkohols sāka traucēt pilnīgi visam: darbam, attiecībām, finansiālajai situācijai. Par laimi, laikus attapos, šķita, it kā kāds no augšas pateiktu: stop, pietiek!" intervijā žurnālam Ieva atklāts bijis mūziķis.

No bīstamās atkarības viņam izdevies atbrīvoties paša spēkiem, un arī viņš pārliecinājies, ka atmest dzeršanu var tikai tad, kad pats cilvēks ir aptvēris, ka tas jādara, citādi neviens speciālists nepalīdzēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!