Foto: Privātais arhīvs

Nesen Latvijas seksa ekspertam Edgaram Toretto slava un mediju saceltā jezga nepalīdzēja atgūt nozagto BMW. Šis nav pirmais gadījums, kad autozagļi par saviem upuriem izvēlas Latvijas zvaigznes – savulaik no auto zagļiem cietušas tādas zvaigznes kā Guntars Račs, Renārs Kaupers, Lauris Reiniks, Ivo Fomins un citi. Turklāt nereti kopā ar mašīnu nozagtas māksliniekiem profesionālajā sfērā nepieciešamas lietas.

Zagļi nežēlo pat šovbiznesa haizivis

Foto: LETA

Zagļi nešķiro, kurš ir pašmāju mūzikas grands, kurš - šovbiznesa haizivs, kurš - Latvijas galvenais seksa eksperts. Ja auto tiek iekārots, viņu aizdzīs kā no Maskačkas, tā no apsargājamas stāvvietas.

Visiem jau zināms nesenais gadījums 26. oktobrī, kad Maskavas forštates rajonā nozagts BMW markas automobilis, ar kuru ikdienā pārvietojies Latvijas seksa eksperts Edgars Toretto un viņa svīta. Seksa eksperts aicināja zagli auto līdz noteiktam laikam atgriezt viņam, pretējā gadījumā viņš par sevi negalvojot.

Diemžēl zaglis neieklausījās seksa ekspertā - Toretto var atklāt, ka svīta joprojām ir bez braucamā, taču nezaudē cerības. Laimīgā kārtā seksa svītai netrūkst turīgu draugu, ar kuru mašīnām tā var vizināties, kamēr tiek meklēts BMW.

Garnadžiem savulaik pat nav trūcis nekaunības apzagt par Latvijas šovbiznesa haizivi dēvēto kompānijas Mikrofona ieraksti vadītāju Guntaru Raču, turklāt daudzu hitu vārdu autors no zagļiem cieta svētku dienā.

Toyota Land Cruiser markas automašīna Račam tika nozagta Zinību dienā jeb 1. septembrī 2009. gadā. Sāpīgākais, ka auto bija vien gadu vecs. Rača stāsts toreiz apgāza jebkādas ilūzijas par dažādu drošības sistēmu spēju pasargāt automašīnas.

"Mūsu pagalms ir apsargāts, bet auto bija novietots pie žoga, kas, lai veiktu zādzību, ir izcelts. Darbojās arī videonovērošana, un uzfilmētajā materiālā redzams, kā aizbrauc mašīna, bet cilvēki nav redzami," ar pamācošu stāstu toreiz dalījās Račs.

Viņš atklāja arī to, ka auto bijis aprīkots ar jaunākajām un drošākajām signalizācijas sistēmām, bet aizdzīšanu neviens nav dzirdējis.

No auto zagļiem savulaik cieta arī grupas Prāta vētra solists Renārs Kaupers. 2000. gadā Kauperam tika nozagta mašīna, kamēr grupa atradusies kādā no kārtējām ārvalstu turnejām. Nozagtā auto marku gan mūziķis neatcerējās.

Savukārt dziedātājai Lienei Šomasei no auto "atbrīvoties" savulaik izdevās pavisam nelāgā veidā. 2014. gada sākumā Liene atklāja, ka viņas bijušais draugs Bruno Holsts viņu esot apzadzis, tostarp, slepus pārdodot Lienes auto.

Iekāro zvaigžņu spoguļus un jumta reliņus

Foto: Privātais arhīvs

Ne vienmēr zagļi uzreiz paņem visu auto - nereti nofenderētas tiek tikai detaļas. Šajā ziņā īpaši bēdīgi klājies mūziķim Laurim Reinikam un viņa labai draudzenei, dejotājai Aleksandrai Kurusovai.

Reiniks savulaik pat viesojies raidījumā Degpunktā, jo viņa spēkratiem vairākas reizes noskrūvēti spoguļi.

Vairākas reizes saskāries ar šādu pieredzi, Reiniks var dot padomu citiem spēkratu īpašniekiem. Reiniks visiem autovadītājiem iesaka uz spogulīšiem uzlīmēt atpazīšanas zīmes, lai nozagšanas gadījumā būtu iespējams sazīmēt savu īpašumu daudzo policijas darbinieku atrasto un konfiscēto zagto auto detaļu klāstā.

Tieši tādā veidā savulaik atrasti arī Reinikam nozagtie spogulīši - uz tiem bijusi zīmīga uzlīme. Diemžēl Reinika prieks par atgūtajiem spoguļiem nav bijis ilgs, jo jau naktī pēc to atgūšanas ļaundari spogulīšus atkal nozaguši.

Arī Reinika draudzenes dejotājas Kurusovas apvidus auto Toyota RAV4 savulaik cietis līdzīgā veidā. No dejotājas mašīnas jumta vairākas reizes noskrūvēti reliņi. Vienā reizē noskrūvēta tikai puse reliņu, kas bijis īpaši dīvaini.

Kad reālie zaudējumi lielāki kā guvums zagļiem

Foto: Privātais arhīvs

Daudziem būs pazīstama situācija, kad sabojāts auto logs, jo zaglis iekārojis kaut ko, kas atradies salonā. Tad auto remonts nereti pārsniedz nozagto mantu vērtību, līdz ar to aplaupītais zaudē dubultā.

Dejotāja Aleksandra Kurusova 2013. gada pavasarī, izejot no mājām, konstatēja, ka mašīnai izsists aizmugurējais stikls, jo zagļi iekārojuši viņas privātās mantas, kas atradušās salonā. Auto remontu gan laimīgā kārtā sedza apdrošinātāji.

Līdzīgi gadījās dizainerei Kristīnei Deimon. Šī gada sākumā viņas auto Pļavniekos gaišā dienas laikā tika izsists stikls. No salona tika nozagta Deimon mammas somiņa, kurā atradās bankas maksājumu karte, dāvanu karte un citas vērtīgas mantas.

Sapratusi, ka policija šajā lietā ir visai kūtra, Deimon ņēmusi un zagļus aizturējusi pati. Tas gan nemainījis faktu, ka vesela diena bija sabojāta, turklāt bija jābrauc labot izsisto stiklu, kas nozīmēja papildus izdevumus.

Savukārt dziedātājai Samantai Tīnai liktas ar auto jau vairākkārt gadījušās tieši Eirovīzijas nacionālās atlases priekšvakarā. 2014. gada februārī garnadži izsituši viņas automašīnai stiklu un piesavinājušies radio panelīti.

Tiesa, šo situāciju vismaz kaut nedaudz patīkamāku darījis fakts, ka aiz dziedātājas spēkrata stikla policisti bija atstājuši zīmīti, ka vainīgie jau notverti un mūziķei tikai atliek sazināties ar kārtības sargiem. Tomēr stikla remontēšana un satraukums tieši pirms konkursa, protams, nevienam labu nedara.

Reizēm zagļu nodarījums ir īpaši nejēdzīgs. Arī šajā lauciņā īpaši nepatīkama pieredze savulaik bijusi Reinikam.

Reiniks kādā svētdienā neilgi pirms kārtējā šova vadīšanas mēģinājuma konstatējis, ka viņa automašīnai Lexus GS 300M caururbta degvielas tvertne. Ļaundari bija ieguvuši nedaudz benzīna, bet mūziķim automašīnai bija jāmaina sabojātā bāka, turklāt viņš bija spiests uz laiku palikt bez auto.

Brutāla kultūras apzagšana

Foto: Mango

Īpaši nepatīkami slavenajiem ļaudīm ir tad, ja garnadžu neģēlību dēļ viņi paliek bez darba iespējām. Tā piemēram 2011. gada maijā tika nozagts Ivo Fomina un viņa grupas busiņš, turklāt nepatīkamais notikums atgadījās tieši pirms grupas vasaras koncerttūres.

Volkswagen markas busiņš māksliniekiem bija nepieciešams, lai dotos koncerttūrē. Toreiz gan Ivo ar grupu izgāja no situācijas, izīrējot citu auto, kas, protams, prasīja papildus līdzekļus. Taču vismaz nebija jāpieviļ fani.

2011. gadā tika nozagts bundzinieka Gundara Lintiņa auto, kurā turklāt vēl atradās mākslinieka galvenie darba rīki - sitamie instrumenti, kas jau svētdien jāizmanto šovā Mūsu zelta dziesma.

"Par instrumentiem sāp visvairāk, jo tur bija viss sitamo instrumentu pamata komplekts. Svētdien jau jāspēlē šovā, tāpēc steigšus meklēju, kur aizņemties profesionālo aprīkojumu.

Bundzinieku aprindās visus jau esmu brīdinājis par to, ka šie instrumenti nozagti, ja nu zaglis tos mēģina notirgot. Kaut gan diez vai tie ir galvenais, kas ļaundarus interesē. Vēl jo sāpīgāk ir iedomāties to, ka mani darba rīki, iespējams, tiks vienkārši izmesti kādā grāvī," sprieda pazīstamais bundzinieks.

Auto kopā ar vērtīgiem instrumentiem savulaik nozagts arī pazīstamajam mūziķim un komponistam Valdim Indrišonokam. Automašīnā atradās Indrišonoka, kā arī cita mūziķa Denisa Paškēvica instrumenti - divas elektriskās Fender ģitāras, divas akustiskās Fender un Montana ģitāras, kā arī divi saksofoni un flauta.

Auto demolēšana mīlas vārdā

Foto: Publicitātes foto

Mūsdienās daudziem automašīnas ir kā ģimenes locekļi - tie tiek rūpīgi kopti un lutināti. Ja kaut kas tiek nodarīts auto, tas tiek uzskatīts bezmaz vai par nodarījumu ģimenes loceklim. Arī smalkajās aprindās auto apskādēšana nereti tiek izmantota kā atriebes veids.

Neģēlis šajā gadījumā gūst nevis materiālu labumu, bet gan zināmu morālu gandarījumu. Bet auto īpašniekam gan jārēķinās ar materiāliem zaudējumiem, lai gan nozagts jau nekas it kā nav.

Vasaras izskaņā Latviju pāršalca skandāls, kurā kāds Nikijs Valmispilts atklāja - dziedošais policists Nikolajs Puzikovs ar biedriem nolauzis viņa automašīnai spoguli, tādā veidā atriebjoties Valmispiltam par sakaru ar Puzikova draudzeni.

Iespējams, Puzikova komandai šī situācija sagādāja morālu gandarījumu, taču Valmispiltam zaudējums bija skaidri aprēķināms - jauns spogulis automašīnai maksājot 312 eiro.

Savukārt aktierim un seriāla Ugunsgrēks slavenā Gunāra atveidotājam Egilam Melbārdim nācies līdzīgā veidā ciest no pārliekas mīlas. 2011. gada vasarā žurnāls Vakara Ziņas rakstīja, ka kāda fane ar mīlestības apliecinājumiem aprakstījusi aktiera automašīnas loga stiklu.

Uz aktiera džipa atstāto vēstījumu nav bijis iespējams nomazgāt, un noskaidrots, ka mīlas vārdi uzrakstīti ar nagu laku, kas licis domāt, ka pie vainas varētu būt kāda daiļā dzimuma pārstāve. Protams, aktieris īpašā sajūsmā par šādu mīlas izrādīšanu nav bijis, jo fanes jūtu izvirduma notīrīšanu no auto apmaksāt, protams, nācies ne jau pašai fanei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!