Foto: Publicitātes foto

Pasauli jau vairākus gadus sajūsmina un uzjautrina Krievijas ļaužu paradums tērpties Adidas sporta tērpā gan ikdienā, gan svētku reizēs. Beidzot izpētīts, kas ir šīs masu apsēstības iemesls, un noskaidrots, ka pie vainas ir bēdīgi slavenie gopņiki.

Portālā Weirdrussia publicēts detalizēts izklāsts, kurā atrasta apsēstības ar Adidas sakne. Kā zināms, 1980. gadā Maskavā norisinājās Olimpiskās spēles, un šis grandiozais sporta notikums ielika stingrus pamatus krievu lielajai mīlestībai pret šo zīmolu.

Kā vēsta portāls, Padomju Savienības sportisti Olimpiskajās spēlēs tērpās Adidas ražotajās drānās un apavos. Tiesa, populārās trīs strīpas, kas simbolizē zīmolu, uz treniņbiksēm un sporta jakām toreiz tika aizstātas ar vienu sarkanu līniju.

Adidas ir vācu zīmols, tādēļ tikai likumsakarīgi, ka Padomju Savienībā rietumos ražotais apģērbs bija deficīta prece, kuru savā īpašumā kāroja iegūt ne viens vien indivīds, taču naudas un iespēju cilvēkiem nebija.

Milzīgu popularitātes vilni sporta tērpi Krievijā piedzīvoja deviņdesmitajos gados pēc Padomju Savienības sabrukuma. Valstī beidzot ieplūda lētie ražojumi no Ķīnas un Turcijas. Tā kā ļaudis lielākoties bija nabadzīgi, lielā cieņā bija nedārgi un ērti apģērbi.

Parasti īpašības lēts un ērts  apvienoja tieši sporta tērpi, un īsā laikā par nācijas mīlētāko apģērbu kļuva treniņbikses un sporta jakas. Arī cietumnieku vidū šīs drānas iemantoja lielu popularitāti.

Sava daļa vainas jāuzņemas arī atlētiem, kuriem deviņdesmitajos gados bija iespēja ceļot uz rietumiem. No braucieniem vienmēr tika pārvesti zīmolu sporta tērpi, un ikdienā tie tika valkāti, lai padižotos.

Gopņiki secināja, ka sporta tērps simbolizē varu un ietekmi, tādēļ ātri vien subkultūra to pieņēma par savu tautas tērpu, kurš joprojām tiek vilkts mugurā, gan ejot uz veikalu pēc piena, gan dodoties uz kāzām. Turklāt tas jānēsā kombinācijā ar balles kurpēm jeb laķenēm.

Savukārt Adidas zīmols Krievijā šobrīd ir populārs viena iemesla dēļ - Ķīnas un Turcijas importētie apģērbi parasti ir slavenu brendu viltojumi, un visbiežāk tiek atdarināts tieši Adidas. Tādējādi gopņikiem izdodas nošaut divus zaķus ar vienu piegājienu - tikt pie lēta treniņtērpa, turklāt vēl ar atpazīstamu emblēmu uz tā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!