Foto: DELFI

Latviju pārņēmis īsts fitnesa bums - arvien lielāks skaits meiteņu svīst trenežieru zālēs, lai audzētu muskuļus un piedalītos bikini konkursos. Psihoterapeite Aina Poiša skaidro, ka fitnesa modeļu bums saistīts ar sievišķības izzušanu pasaulē.

"Šīs meitenes nejūtas pārliecinātas savā sievišķībā, tāpēc grib paņemt kaut ko no vīriešu pasaules. Bet notiek pretējais, un viņas kļūst nevis pārliecinātākas kā sievietes, bet tas izsauc cīņas efektu attiecībās ar vīriešiem," sarunā ar DELFI Izklaidi fitnesa modeļu fenomenu skaidro Poiša.

Viņa spriež, ka fitnesa bums varētu būt zināmā mērā saistīts ar to, ka pasaule vispār šobrīd ir kaujinieciski noskaņota. "Kaut kas nav kārtībā. Muskuļi, ja tas ir ar mēru, ir forša lieta, bet ko dod pārdozēšana? Izrādot muskuļus, sieviete it kā izsauc uz cīņu - izdzīvo stiprākais," spriež eksperte.

Mūsdienu pasaulē sievietēm kļūst arvien grūtāk eksistēt aktuālās dzimumu vienlīdzības dēļ - nu arī sievietei jābūt līdzvērtīgai vīrietim darba tirgū, jāspēj sevi apliecināt visās jomās. "Ir divu veidu spēki - fiziskais un garīgais spēks. Pieņemts uzskatīt, ka vīrietis trenē ārējo spēku, lai varētu aizstāvēt ģimeni pret ienaidnieku.

Sievietei savukārt piemīt šis garīgais spēks, ar ko viņa aizsargā ģimeni pret iekšējiem konfliktiem. Tas rada līdzsvaru ģimenē," stāsta Poiša. Nu vīriešu un sieviešu lomas ģimenē mainījušās - dažās ģimenēs sievietei nākas pildīt vīrieša lomu kopā ar mīļoto, bet citās dāma pat uzņēmusies spēcīgākās funkciju, kamēr kungs nemanot kļuvis par vājo dzimumu.

"Nav vairs līdzsvara starp dzimumiem. Bet ne man tiesāt - neviens to nepateiks, vai tas ir pareizi, vai nepareizi," rezumē psihoterapeite.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!