Foto: Publicitātes foto

Tieši pirms pieciem gadiem, 15. martā, TV3 skatītāju novērtējumam tika sniegta populārā un iemīļotā pašmāju seriāla UgunsGrēks pirmā epizode, kurā ar uguns nelaimi Pētersonu viesnīcā tika pārvilkta trekna svītra šī stāsta iepriekšējam nosaukumam - Neprāta cena.

Atzīmējot seriāla, kas vairāku gadu garumā pie TV ekrāniem spējis noturēt gan mazus, gan lielus, gan vecus, gan jaunus, jubileju, DELFI Izklaide piedāvā nelielu apkopojumu ar interesantākajiem faktiem, neaizmirstamākajiem notikumiem un krāšņākajiem filmēšanas aizkulišu foto.

Seriāla 'UgunsGrēks' pieci gadi faktos un skaitļos

Foto: Publicitātes foto

Seriāls UgunsGrēks kopš 2009. gada marta tiek pārraidīts kanālā TV3, un tas ir veidots kā turpinājums savulaik milzīgu popularitāti guvušajam Latvijas televīzijas seriālam Neprāta cena, kurš pirmizrādi piedzīvoja 2006. gada oktobrī.

Pa šiem pieciem gadiem seriālā filmējušies 153 aktieri, bet Ģirts Kesteris UgunsGrēkā ir kopš pašiem tā pirmsākumiem, kad seriāls vēl saucās Neprāta cena, turklāt, viņš ir vēl viena rekorda īpašnieks - pēc statistikas datiem skatītākais TV3 Play video ir Ķestera atveidotā Leona un Maijas Doveikas atveidotās Elizabetes kāzu ceremonijas sērija, kas noskatīta vairāk nekā 115 tūkstošus reižu.

Tāpat jāpiemin, ka kopumā aizkadrā darbojušies 45 cilvēki, bet pie seriāla ieraksta pavadītas 13490 stundas, savukārt garākā filmēšanas diena ilgusi 20 stundas, seriāla vajadzībām iztērētas 59520 papīra lapas un kāda epizode pārrakstīta 17 reizes.

Aprēķināts, ka vienā UgunsGrēka sērijā aktieris izrunā aptuveni 4000 vārdu, bet pa šiem pieciem gadiem visi seriālā iesaistītie personāži un radošā komanda kopumā izdzēruši 13 500 litru ūdens.

Šo piecu gadu laikā seriālā nodarbināto aktieru ģimenēs piedzimuši septiņi bērni, bet Uldis Dumpis, kurš atveido Aivaru Pētersonu, sagaidījis arī mazbērnu. Ēterā bijušas 743 sērijas, kuru kopējais laiks ir 26 377 minūtes, liecina TV3 pārstāvju sniegtā informācija.

Nelaimju mocītais superdakteris Leons

Foto: Publicitātes foto

Jau kopš pašiem seriāla UgunsGrēks pirmsākumiem, arī laikā, kad tas tika dēvēts par Neprāta cenu un tika demonstrēts Latvijas Televīzijā, viena no galvenajām vīriešu kārtas lomām uzticēta aktierim Ģirtam Ķesterim (attēlā), kurš vairāku gadu garumā atveidoja nelaimju mocīto dakteri Leonu Timmermani.

Šo piecu gadu laikā dakteris Leons seriāla skatītāju vidū iemantojis dažādu likstu mocīta, bet leģendāra mīlnieka tēlu, kuram bijušas romantiskas, bet nelaimīgas attiecības ar vairākām sievietēm, kuras nereti ņēmušas nelabu galu, iespundētas cietumā vai sajukušas prātā, kā rezultātā tautā par dakteri pat tapušas dažādas anekdotes.

Tā, piemēram, seriāla trešās sezonas noslēgumā Leons gatavojās precēties ar savu izredzēto, aktrises Ditas Lūriņas atveidoto Martu, taču kāzu dienā viņa gāja bojā sprādzienā, savukārt septītajā sezonā pie tēviem devās Leona tā brīža mīļotā, Lienes Gāliņas atveidotā Rasa, kas, mīlas sāpju mocīta, izdarīja pašnāvību pakaroties.

Arī pats Leons vairākkārt piedzīvojis dzīvības briesmas, un pa šiem pieciem gadiem viņš ne tikai zaudējis redzi, bet vēlāk to atkal atguvis, bet arī bijis sašauts, kā rezultātā kļuvis par invalīdu ar kustības traucējumiem. Tiesa, arī šo nelaimi viņš godam pārvarēja, piecēlās no ratiņkrēsla un atkal sāka staigāt.

Tāpat pa šiem gadiem arī atklājies, ka galantajam dakterim ir dvīņu brālis - kauslīgais un nepieklājīgais Fēlikss, kurš daudzu sieviešu dievinātajam ārstam ir pilnīgs pretstats.

Devītās sezonas noslēgumā skarbā likteņa mocītajam dakterim beidzot tomēr izdevās laimīgi apprecēties ar aktrises Maijas Doveikas atveidoto Elizabeti, kā rezultātā desmitā UgusnGrēka sezona sākās ar negaidītiem pārsteigumiem - Leons ar savu sievu bija pārcēlies uz Vāciju, un stāsts turpinājās ar notikumiem, kas risinās piecus gadus pēc kāzām.

Šobrīd par seriāla galveno varoni un Pētersonu viesnīcas īpašnieci kļuvusi Leona meita Ieva, kura ir dakterīša un "uzspridzinātās līgavas" - Martas - mīlas auglis, un arī viņas privātā dzīve ir ne mazāk piesātināta un dažādu intrigu apvīta kā tēvam.

Lai gan dakterīša leģendārās un dažādiem nostāstiem apvītās gaitas seriālā pagaidām ir noslēgušās, Ķesteris no aktieru pulciņa nav pazudis - viņš joprojām atveido Leona dvīņu brāli Fēliksu, kurš kļuvis par Pētersonu viesnīcas galveno pārzini.

Seriāla tēlam izveido pašam savu daudzsēriju stāstu

Foto: Publicitātes foto

Par vienu no seriāla skatītāju iemīļotākajiem tēliem kļuvusi aktrises Regīnas Devītes atveidotā istabene Zenta Upīte (attēlā), kurai ļoti patīk baumot un būt lietas kursā par visiem notikumiem viesnīcā. Šī tēla fenomenālās popularitātes rezultātā Zentiņai, kā viņu mīļi dēvē UgusnGrēka fani, pat tapa pašai savs daudzsēriju stāsts - Zentas brīvdienas.

Zenta ir viens no komiskākajiem seriāla tēliem, kurš vienmēr pamanās nokļūt baumu un dažādu pārpratumu virpulī, taču, par spīti tam, istabene vienmēr spējusi saglabāt sirsnību, un seriāla kvēlāko fanu sirdīs viņai ir īpaša vieta - ne velti pat radies teiciens, ka UgunsGrēks bez Zentas ir tas pats, kas Kobra bez Semīra.

Tautā klejo arī vairāki citi joki par žiperīgo Zentiņu, un savulaik jokdari viņu pat salīdzinājuši ar piedzīvojumu filmu tēlu Čaku Norisu, un Regīnas Devītes atveidotās istabenes milzīgā popularitāte Latvijā ir gluži vai fenomenāla.

Zentas popularitāti nereti izmantojuši arī dažādu pakalpojumu sniedzēji, kuri, lai piesaistītu jaunus pircējus, reklāmas kampaņās sadarbojušies ar Regīnu Devīti, kuras atveidotais seriāla tēls sabiedrības acīs kļuvis gluži vai par viņas "otro es".

Savukārt aizvadītā gada vasarā, laikā, kad UgusnGrēka radošā komanda baudīja atpūtu, televīzijas skatītāju novērtējumam tika sniegts daudzsēriju stāsts Zentas brīvdienas, kurā tika vēstīts par istabenes piedzīvojumiem atvaļinājumā, kurš izvērtās dažādiem komiskiem notikumiem pārbagāts. Zenta ir līdz šim vienīgais UgunsGrēka tēls, kuram tapis pašam savs seriāls.


Skatītāju un seriāla veidotāju mīlulis - Mārtiņš Freimanis

Foto: Publicitātes foto

2007. gadā seriālā Neprāta cena debitēja mūziķis un komponists Mārtiņš Freimanis (attēlā), kurš turpināja darboties aktieru sastāvā arī tad, kad seriāls rebrendingojās par UgunsGrēku. Par spīti tam, ka viņš nenāca no aktieru aprindām, grupas Tumsa bijušajam solistam izdevās kļūt par ļoti spilgtu un neatņemamu radošās komandas personāžu.

Latvijas Televīzijas veidotajā seriālā Neprāta cena Freimanis atveidoja Edgaru, kuru kāzu dienā ar Ditas Lūriņas attēloto Martu nošāva aktrises Zanes Daudziņas atveidotā Helēna, bet vēlāk viņš seriālā atgriezās kā Oto, Ulda Dumpja atveidotā Aivara Pētersona ārlaulības dēls.

Freimanis filmēšanos seriālā nepārtrauca arī pēc tam, kad tā veidošanu uzņēmās TV3 un pārdēvēja par UgunsGrēku. Epizožu uzņemšanu laikā aktierim bieži vien gadījās dažādas ķibeles - 2009. gada pavasarī viņš, cīnoties ar Ģirta Ķestera atveidoto Leonu, salauza roku, bet tā paša gada izskaņā cīņas ainā ar Artūru Skrastiņu salauzis ribu, tomēr mūziķis darbu seriālā ar lielu entuziasmu turpināja.

Tāpat jāpiebilst, ka viņš bijis arī vairāku seriāla sezonu tituldziesmu autors, un šīs kompozīcijas novērtējuši ne tikai Neprāta cenas un UgunsGrēka fani, bet arī citi klausītāji, un Freimanis iekaroja gan seriāla radošās komandas un citu aktieru simpātijas, gan skatītāju mīlestību.

Pēc pēkšņās un pāragrās Freimaņa nāves 2011. gada 27. janvārī daudzu prātus satrauca jautājums par to, kas tālāk notiks ar viņa atveidoto Oto, taču scenārija autori mūziķa atveidoto tēlu aizsūtīja uz Angliju, un kopš tā brīža viņš vairs palicis tikai seriāla skatītāju atmiņās.

Savu pēdējo dienu filmēšanas laukumā Mārtiņš aizvadīja 2011. gada 10. janvārī, savukārt pēdējo epizodi ar viņa piedalīšanos TV ekrānos demonstrēja tā paša gada 23. februārī.

Gan slavē, gan peļ, bet vienaldzīgo nav

Foto: Publicitātes foto

Lai gan pēc statistikas datiem UgunsGrēks ir populārākais pašmāju seriāls, tas izpelnījies neviennozīmīgu sabiedrības novērtējumu, un, kamēr citi to slavē un ar nepacietību gaida katru sēriju, neiztrūkst arī tādu, kas seriālam publiski veltījuši ļoti asu kritiku.

Tā, piemēram, ļoti daudziem joprojām, izdzirdot aktiera Ģirta Ķestera vārdu, pirmās asociācijas uzreiz raisās ar mīlas moku nomākto dakteri un ilggadējo UgunsGrēka galveno varoni Leonu.

Viņa dalību šajā seriālā savulaik ļoti kritiski vērtējis Dailes teātra galvenais režisors Dž. Dž. Džilindžers, kurš intervijā Kultūras Diena atzina, ka līdz ar šo lomu Ķesteris kā aktieris iet bojā.

"Ķesteris bija brends. Tagad brends ir Leons. Protams, gadi seriālā ir atstājuši dziļas pēdas, viņam ir jāsaspringst, lai tiktu atpakaļ uz sliedēm. Es mīlu šo aktieri, cienu, bet man liekas, ka viņš iet bojā," pirms pusotra gada savu viedokli pauda Džilindžers.

Savukārt režisore un teātra personība Māra Ķimele intervijā žurnāla Lilit 2011. gada janvāra numuram paziņoja, ka, viņasprāt, seriālu ražošana vispār ir kaut kas tikpat postošs un nosodāms kā sievietes prostitūcija.

Arī Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš savulaik atzinis, ka latviešu skatītāju iemīļotais seriāls UgunsGrēks viņam izraisa īpašu nepatiku - pirms četriem gadiem intervijā žurnālam TV Izklaide Āboliņš atklāja, ka viņam esot kauns par saviem kolēģiem, kas piedalās seriālā.

Nereti vilšanās sajūtu piedzīvojuši arī paši kvēlāki seriāla fani. Tā, piemēram, skatītājiem tika sniegta iespēja balsot, kā būtu jānoslēdzas UgunsGrēka trešajai sezonai, un sabiedrība lēma, ka pēdējā sērijā dakterim Leonam jāapprecas ar Ditas Lūriņas atveidoto Martu, taču scenārija autori viņu burtiski uzlaida gaisā, un tēls ņēma nelabu galu.

Līdzīgs sašutums publisko telpu pāršalca arī aizvadītā gada rudenī, kad desmitā seriāla sezona sākās ar pamatīgām pārmaiņām aktieru un galveno tēlu sastāvā. Tāpat zināmu neapmierinātību sabiedrībā radīja puskails gejs, kurš parādījās vienā no UgunsGrēka epizodēm.

Fanu pārmetumi un lamas - aktieru likstas ārpus kadra

Foto: Publicitātes foto

Nevar noliegt, ka UgunsGrēks ir viens no visu laiku tautā iemīļotākajiem pašmāju seriāliem, ko skaidri apliecina arī statistikas dati. Tiesa, fenomenālajai popularitātei nereti ir arī ēnas puse - ne viens vien aktieris, pateicoties dalībai seriālā, piedzīvojis ļoti dīvainus notikumus.

Aktieriem, kas parādījušies kaut vienā UgunsGrēka epizodē, liela daļa sabiedrības vēlāk gluži vai "piekarina birku" ar tēla, ko viņš atveidojis seriālā, vārdu. Tā, piemēram, vairākkārt pierādījies, ka vidējais latvietis aktieri Ģirtu Ķesteri asociē ar Leonu, bet Egīlu Melbārdi ar bārmeni Gunāru.

Tāpat neilgā laikā birka tika "piekarināta" arī Dailes teātra aktierim Kristapam Rasimam - kad viņš Latvijas Mūzikas ierakstu gada bavas Zelta mikrofons pasniegšanas ceremonijā kāpa uz skatuves grupas Bez PVN sastāvā, sociālajos tīklos seriāla fani tīksminājās, ka nemaz neesot zinājuši, ka Jezups, kurš ir viens no Pētersonu viesnīcas darbiniekiem, protot dziedāt.

Tiesa, daži fani ir atļāvušies krietni vien skaļākus izlēcienus un aktierus uz ielas pat apvainojuši, nolamājuši un nosodījuši par nekrietnajām izdarībām, ko UgunsGrēkā veikuši viņu atveidotie varoņi, kas liek domāt, ka dažiem ir visai grūti realitāti atšķirt no seriāla.

Tā, piemēram, aktrisei Dārtai Danevičai, kas ne tik senā pagātnē seriālā atveidoja istabeni Vandu, savulaik uz ielas ar lietussargu uzbrucis kāds pensionārs, kas centies viņai atmaksāt par šī personāža nekrietnajām izdarībām UgunsGrēkā.

Tāpat ļaundares Solveigas lomas atveidotāja Anita Kvāla laikā, kad darbojās seriālā, internetā saņēma neskaitāmas vēstules, kurās viņa tika apsaukāta un aizvainota par Ditas Lūriņas attēlotās Martas nogalināšanu.

Savukārt kāda īpaši kvēla seriāla fane apskādēja aktiera Egila Melbārža, kurš seriālā atveido kafejnīcas īpašnieku Gunāru, auto - pielūdzēja, ņemot talkā nagu laku, mašīnas loga stiklu aprakstīja ar dažādiem mīlestības apliecinājumiem.

Foto: Piecgades spilgtākie un krāšņākie kadri no filmēšanas aizkulisēm

Foto: Publicitātes foto

Pa šiem pieciem gadiem seriālā prieki mijušies ar bēdām, un skatītājiem bijusi iespēja piedzīvot gan vairākas kāzas un šķiršanos, gan dzemdības, bēres un pat slepkavības un neticamas tēlu augšāmcelšanās no miroņiem. 

DELFI Izklaide piedāvā nelielu apkopojumu ar krāšņākajiem foto, kuros iespējams aplūkot, kā pa šiem pieciem gadiem UgunsGrēka radošajai komandai veicies filmēšanas aizkulisēs.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!