Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien, 17. janvārī, 50 gadu jubileju atzīmē ASV pirmā lēdija, juriste un rakstniece Mišela Obama , kura kopš vīra Baraka Obamas (abi attēlā) kļūšanas par 44. ASV prezidentu gandrīz nepārtraukti atrodas visas pasaules uzmanības centrā.

Mišela Robinsone pasaulē nāca Čikāgā strādnieku ģimenē. Skolā viņa bijusi teicamniece un mācības spējusi apvienot ar dažādām ārpusskolas aktivitātēm. Vēlāk viņa Prinstonā ieguvusi bakalaura grādu socioloģijā un afroamerikāņu studijās, bet Hārvardā Mišela ieguva doktora grādu jurisprudencē.

Pēc mācību beigšanas viņa uzsāka darbu juristu kompānijā, kur arī iepazinās ar savu nākamo vīru Baraku Obamu - pirmajā īstajā randiņā viņi devušies uz Spaika Lī filmu Do the Right Thing.

Abi apprecējās 1992. gadā, un šajā savienībā pasaulē nākušas divas meitas - Malija Anna, kura piedzima 1998. gadā, bet pēc trim gadiem Mišela laida pasaulē Natašu.

Kad vīrs nolēma kandidēt prezidenta vēlēšanās, Mišela viņu lēmumu bērnu dēļ uztvērusi atturīgi, bet, kā viņa vēlāk atzinusi intervijās, laulātie vienojušies - ja Baraka atmetīs smēķēsanu, viņa atbalstīs sava vīra izvēli kļūt par prezidentu. 

Obamas priekšvēlēšanu kampaņas dēļ viņa praktiski atteicās no savas karjeras, bet pēc kļūšanas par Amerikas pirmo lēdiju Obamas kundze ir darījusi visu, lai tuvinātos tautai un vairotu uzticēšanos prezidenta ģimenei.

2011. gadā Forbes Mišelu ierindoja pasaules ietekmīgāko melnādaino sieviešu saraksta pirmajā vietā - šādu godu viņa izpelnījās, pateicoties darbībai dažādos sociālos projektos, kam nepārtraukti tiek pievērsta pastiprināta mediju uzmanība.

Tāpat atzinīgi novērtēta Mišelas ietekme modes pasaulē - ar savu ģērbšanās stilu pirmā melnādainā lēdija Baltajā namā kļuvusi par daudzu pielūgsmes objektu un ieguvusi kulta personas statusu ar tūkstošiem sekotāju visās pasaules malās.

Tiesa, vienkāršā attieksme pret apģērbu un demokrātisku zīmolu izvēle arī kritizēta - daži modes eksperti atzinuši, ka šādā veidā Mišela stimulē pieprasījumu pēc lētiem Ķīnā ražotiem apģērbiem, kas tiek izgatavoti, ignorējot apkārtējās vides prasības un bieži izmantojot bērnu darbu.

Pērnā gada izskaņā ārvalstu tabloīdos parādījās ziņas, ka ASV pirmais pāris gatavojas šķirties - kāds anonīms avots bija atklājis, ka Baraka karjeras un bērnu dēļ abi tēlo saskanīgu ģimenes dzīvi, lai gan patiesībā naktīs viņi jau labu laiku guļot atsevišķās istabās.

Klīda baumas, ka jau sākušās konsultācijas ar juristiem par šķiršanās procesu, bet oficiāli šīs runas ne paši laulātie, ne Baltā nama pārstāvji nav komentējuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!