Foto: DELFI

Prostitūcijas legalizēšana ir viens no sociāli jutīgākajiem jautājumiem, kura aktualitāte laika gaitā nav zudusi. Arī sabiedrības viedokļi par šo tēmu ir nesamierināmi atšķirīgi. Psihoterapeite Aina Poiša (attēlā) skaidro iemeslus, kas cilvēkus mudina iegādāties prostitūtu sniegtos pakalpojumus.

"Prostitūcija ir jau gadsimtiem ilgi pārbaudīts un vēsturiski nostiprinājies bizness. Tirgošanās savstarpējās attiecībās ir bijusi gandrīz visos cilvēces attīstības posmos, pastāv arī šobrīd, un, domāju, neizzudīs arī nākotnē, jo tik vecas nezāles saknes ir grūti izravēt.

No otras puses, attiecību musturi reizēm ir tik sarežģīti, ka cilvēkam ir neiespējami apmierināt visas savas vajadzības legālajā laukā.

Savukārt seksuālo attiecību tirgus ir vaļā nemitīgi, un tajā ir pieejams it kā aizliegtais auglis, kas ļauj bez jebkādām saistībām un bez atbildes egoistiskā veidā apmierināt savas vēlmes, nodrošinot labsajūtu," sarunā ar DELFI Izklaide skaidro Poiša.

"Jebkuri mēģinājumi prostitūciju izsvītrot no sabiedrības prātiem vai to noliegt, šo tā saucamo nezāli vien padara vēl neiznīcināmāku. Cilvēka dabā ir ļoti daudz vājību, un viņš ne vienmēr spēj iegrožot savas seksuālās vai varas paušanas vēlmes.

Savstarpējās attiecībās, kurās iesaistīta prostitūcija, būtiska loma ir tieši varai un, protams, naudai. Tur nav jūtu un sirds, un sekss ir vien darbība un ilūzija, kas cilvēkam sniedz varu, lai tas apmierinātu savu pamatvajadzību - būt seksuālā kontaktā," stāsta psihoterapeite.

Kā būtisku iemeslu prostitūtu sniegto pakalpojumu izmantošanā Poiša min cilvēku dažādās vēlmes un prasības vienam pret otru to savstarpējās attiecībās.

"Pastāv situācijas, kad viens no attiecību dalībniekiem izsaka vēlēšanās, kuras nav pieņemamas partnerim. Šādu tendenci vērtēju negatīvi, jo pirms iesaistīšanās ilglaicīgās attiecībās ar noteiktu partneri cilvēkam vispirms vajadzētu izzināt savas vēlmes, nevis uzspiest egoistiskas prasības, kas otram nav izpildāmas.

Tieši šādos brīžos cilvēkam arī var rasties tā sajūta, ka it kā ir dota "zaļā gaisma", lai savu vēlmju apmierinājumu rastu ārpus attiecībām ar pastāvīgo partneri, lai gan pašam cilvēkam pirms precēšanās vai kopdzīves uzsākšanas ir bijis jāsaprot, vai viņam der konkrētais attiecību modelis.

Katrs pats ir atbildīgs par savas seksuālās dzīves pilnvērtīgumu, un, ja vīrietis sievieti, kura nevēlas izpildīt atsevišķas viņa prasības, vaino kā frigidu, tas patiesībā ir vien viņa paša atbildības trūkums un egoisma demonstrēšana.

Jāatceras, ka otra vainošana jau nekādā veidā neveicina pretimnākšanu un attiecību izaugsmi. Ja kāds no pāra sāk pielietot šādu taktiku, tad situācija tikai pasliktinās.

Nevaru iedomāties situāciju, ka sieviete, kas nosaukta par aizspriedumainu, spēs atraisīties un piekritīs seksuālajā dzīvē ieviest ko jaunu. Visdrīzāk viņa šim vērtējumam noticēs, iedzīvojoties kompleksos.

Savukārt vīrietis sev psiholoģiski būs sagādājis alibi, kas it kā attaisnos viņa vēršanos pie prostitūtu pakalpojumiem. Domāju, ka vīrietim šādās situācijās arī ir vieglāk lietot šos spēcīgos vārdus - gribu vai negribu -, savukārt sievietes vairāk apdomā to, ko liek uz spēles, sperot sānsoļus," spriež Poiša.

Tāpat psihoterapeite uzskata, ka cilvēkus  izmantot prostitūtu pakalpojumus mudina valdošā patērētāju kultūra.

"Tik banālā un daudzreiz apspriestā patērētāju kultūra neglābjami ienāk arī savstarpējās attiecībās, un cilvēki arvien vairāk dzīvo ar uzskatu - es patērēju to, kas man tiek dots. Pastāv neskaitāmi kārdinājumi un iespējas, kas provocē arī domāšanu cilvēkus uzlūkot kā lietas.

Sāk trūkt pietātes un atbildības vienam pret otru. Par to ir runājis arī rakstnieks Antuāns de Sentekziperī, minot, ka cilvēkam var būt dažādas attiecības, tomēr jāatceras, ka savā atomā pastāv kas neizmērojami intīms un trausls, un to ir viegli pazaudēt, ja sevi piepildi ar tukšumu," nosaka Poiša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!