Foto: AFP/Scanpix

Portāls Delfi iepazīstina lasītājus ar sarakstu ar 30 rokmūzikas vokālistiem, kuri spējuši uzkrāt prātam neiedomājamas bagātības. Par ko liecina šis izdevuma Celebrity Networth veiktais rokmūzikas vokālistu īpašumu vērtības apkopojums? Pirmkārt, par to, ka mūsdienās arī ar talantu vien ir iespējams kļūt par multimiljonāru – tā nav vien oligarhu privilēģija. Otrkārt, skaidri iezīmējas fakts, ka visturīgākie ir mūziķi, kuri skatuves dēļus mīda jau gadu desmitiem – tātad publikai patīk pārbaudītas vērtības.

30. Braiens Džonsons (AC/DC) – 90 miljoni

Foto: AP/Scanpix
Visticamāk, trīsdesmitnieka noslēdzošajā pozīcijā austrāliešu roka dinozaurs nekūļāsies ilgi. Nākamgad AC/DC svinēs savas daiļrades 40. jubileju, izdos albumu un dosies īpašā pasaules turnejā. Tas jūtami palielinās arī Džonsona īpašumu vērtību. Pašlaik AC/DC frontmenis hobija pēc strādā par "BBC Radio2" radiostacijas raidījuma "Rockers and Rollers" vadītāju.

29. Eriks Kleptons - 115 miljoni

Foto: AFP/Scanpix
"Celebrity Networth" atzīmē, ka nav skaidrs, vai Eriks Kleptons, kas nākamgad aplaimos Latvijas rokmīļus, visu savu īpašumu kopvērtību uzkrājis tikai, pateicoties muzikālajai darbībai, vai arī šī kunga turību vairo arī kādas savulaik veiktas investīcijas uzņēmējdarbībā. Toties, kalkulējot Kleptona bagātības, protams, ņemts vērā arī ekskluzīvs "Ferrari" piecu miljonu dolāru vērtībā.

28. Brūss Dikinsons (Iron Maiden) - 115 miljoni

Foto: RIA Novosti/Scanpix
"Pretgaisa aizsardzības sirēna", kā Dikinsonu dēvē draugi un kolēģi, zināms ne tikai kā mūziķis, bet arī veiksmīgs aviācijas biznesa darbonis. Dikinsona īpašumu vērtība veidojas gan no sapelnītā "Iron Maiden", gan no viņam piederošās lidmašīnu apkopes kompānijas ieņēmumiem, norāda "Celebrity Networth".

27. Roberts Plānts (Led Zeppelin) - 120 miljoni

Foto: AP/Scanpix
Plānta bagātību vairo gan joprojām dāsni tekošā ienākumu straume par "cepelīnu" laikā paveikto, gan arī daudzie nesenākās daiļrades projekti.

26. Semijs Hagars (Van Halen) - 120 miljoni

Foto: Mavrix/Scanpix
Kurš gan nezina, ka Semijs Hagers kļuva slavens, dziedādams grupā "Van Halen", bet arī pašlaik viņš turpina vairot savu turīgumu, darbojoties supergrupā "Chickenfoot" (kopā ar bijušo "Van Halen" basģitāristu Maiklu Entoniju, ģitāras virtuozu Džo Satriani un "Red Hot Chili Peppers" bundzinieku Čadu Smitu), kā arī ražojot savā vārdā nosaukto tekilu.

25. Entonijs Kiedis (Red Hot Chili Peppers) - 120 miljoni

Foto: DELFI
RHCP ļoti labi māk koncertēt, tāpēc viņu pasaules tūres vienmēr ir ļoti labi apmeklētas. Tas vairo Kieda turīgumu. Tāpat daudz naudas lietuviešu izcelsmes rokzvaigznes kontā ienesa autobiogrāfija, kas 2004. gadā ierindojās pasaules labāk pārdoto grāmatu topā.

24. Pols Stenlijs (KISS) - 125 miljoni

Foto: AP/Scanpix
Rokmūzikas veterāns Pols Stenlijs iesaistījies daudzos muzikālos projektos, izdodot albumus, koncertējot un sacerot kinomūziku. 2005. gadā Stenlijs uzsāka arī gleznotāja karjeru un viņa gleznas savā īpašumā kāro iegūt daudzi kolekcionāri.

23. Džons Bon Džovi (Bon Jovi) - 125 miljoni

Foto: Itar-Tass/Scanpix
Džons Bon Džovi ir bagāts, un viņš ir arī pazīstams ar to, ka naudu tērē cēliem mērķiem. Bon Džovi izveidojis labdarības fondu cīņai ar nabadzību, kas palīdz nabadzīgajiem tikt pie pajumtes un ēdiena.

22. Stīvens Tailers (Aerosmith) - 130 miljoni

Foto: Reuters/Scanpix
Dīvaini, ka cilvēks ar tādu dzīvesveidu tomēr spējis iekrāt īpašumu 130 miljonu dolāru vērtībā! 2007. gada vasarā Latvijas iedzīvotājiem "Skonto" stadionā bija iespējams vaigā redzēt ne visai smuku vecu vīru, kurš, iespējams, ir turīgāks par Šķēli, Šleseru un Lembergu kopā.

21. Deivids Gilmors - 130 miljoni

Foto: flickr.com
Šajā gadījumā viss skaidrs. Autortiesību maksājumi no "Pink Floyd" ierakstu pārdošanas un atskaņošanas neapsīks vēl gadu desmitiem. Bez tam Gilmors turpina solokarjeru, producē citus izpildītājus, kā arī ir ierakstu studijas īpašnieks.

20. Rodžers Voterss - 145 miljoni

Foto: Mavrix/Scanpix
Par Rodžera Votersa īpašumu vērtības izcelsmes avotiem varētu teikt visu to pašu, ko par Deividu Gilmoru, taču jāatzīmē nianse, ka tieši šim kungam tiek visi ieņēmumi no jebkādas "The Wall" izmantošanas jebkādiem mērķiem.

19. Aksls Rouzs (Guns N' Roses) - 150 miljoni

Foto: Itar-Tass/Scanpix
Jāšaubās, vai kritikas neviennozīmīgi vērtētais albums "Chinise Democracy", kuru "Guns N' Roses" izdeva pēc piecpadsmit gadu klusēšanas, stipri papildināja Aksla Rouza turīgumu. Tomēr astoņdesmito gadu kulta grupas statuss, pat pēc sanīšanās ar visiem pārējiem grupas biedriem, joprojām nes augļus – skandalozā īpatņa īpašumu vērtība mūsdienās joprojām tiek lēsta 150 miljoni dolāru.

18. Billijs Džoels - 160 miljoni

Foto: AFP/Scanpix
Kā veidojas Billija Džoela bagātība? Pirmkārt, viņš ir oficiāli atzīts par vienu no sešiem pirktākajiem amerikāņu mūziķiem visā ierakstu industrijas vēsturē. Otrkārt, viņš ir dziesmu autors, izpildītājs, pianists, kā arī sešu "Grammy" balvu ieguvējs, tai skaitā tādās nominācijās kā "Gada albums", "Gada ieraksts" un "Gada dziesma".

17. Džeimss Hetfīlds (Metallica) - 175 miljoni

Foto: DELFI
Vēl viens roka multimiljonārs, kas pamīdījies pa Latvijas skatuvju grīdas segumiem. Absolūto vairākumu no turīguma Hetfīlds sapelnījis, ražīgi radot superhitus, kas gadiem nodrošina autortiesību maksājumu plūsmas, kā arī aktīvi koncertējot.

16. Laionels Ričijs - 200 miljoni

Foto: AP/Scanpix
Šī melnādainā dziedātāja turīguma apmērs, iespējams, latviešu lasītājam var likties mulsinošs, bet "Celebrity Networth" metodikā sakņotie aprēķini liecina, ka astoņdesmitos gados dziedātās liegās balādes var cilvēku padarīt neiedomājami bagātu.

15. Dons Henlijs (The Eagles) - 200 miljoni

Foto: Publicitātes foto
Pirmkārt, Dons Henlijs ir "Hotel California" autors, un bail pat iedomāties, cik reizes ik dienas visās pasaules radiostacijās nenoskan šis skaņdarbs, garantējot Henlijam pamatīgus ieņēmumus no autortiesību maksājumiem. Otrkārt, "The Eagles" folkroks ir viens no amerikāņu iemīļotākajām mūzikas žanriem, tāpēc ne jau tikai viens hits vien vairo šī bundzinieka un vokālista turīgumu.

14. Brūss Springstīns - 200 miljoni

Foto: Publicitātes foto
Šis ir viens no lielākajiem pasaules rokmūzikas vēstures kurioziem – cilvēks, kurš visu savu daiļradi balstījis uz Amerikas provinces "mazā cilvēka" nelaimīgā likteņa un vienkāršo prieciņu apdziedāšanu, ar to nopelnījis 200 miljonus. Par to arī Bosu mīl daiļrades pielūdzēji visā pasaulē.

13. Deivids Bovijs - 215 miljoni

Foto: Reuters/Scanpix
Sers Deivids Bovijs uz skatuves vairs nekāps – par to pārliecinājāmies arī Londonas olimpisko spēļu noslēguma ceremonijā. Bovijs ir mūziķis, komponists, aktieris, animācijas tēlu ierunātājs, rakstnieks un sabiedriskais darbinieks. Loģisks rezultāts – īpašumu kopējā vērtība 215 miljonu dolāru apjomā.

12. Rods Stjuarts - 220 miljoni

Foto: AFP/Scanpix
Roda Stjuarta bagātību vairo gan paša sacerētas dziesmas, gan nekautrēšanās dziedāt visus klasiskos vecos hitus pēc kārtas. Stjuarts aktīvi koncertē un pirms dažiem gadiem šo multimiljonāru vaigā varējām skatīt tepat netālajā Tallinā.

11. Deivs Grols (Foo Fighters) - 225 miljoni

Foto: AFP/Scanpix
Deiva Grola iekrāto bagātību apjomu veido tas, ka "Foo Fighters" ir festivālu hedlaineri un grupas ieraksti tiek pārdoti miljonu tirāžā. Pirms nieka divdesmit gadiem ar astīti "Nirvana" braukāja tūrēs pa ASV vecā busiņā, bieži vien uzstājās, pat neprasot honorāru, un nereti viņiem burtiskā nozīmē nebija, ko ēst. Lūk – amerikāņu sapnis!

10. Prinss - 250 miljoni

Foto: AFP/Scanpix
Visbagātāko vokālistu desmitnieku ievada Prinss. Lai arī viņa karjeras augstākās virsotnes jau sen kā pagājušas, izrādās, ka ar daiļradē paveikto gana, lai nodrošinātu īpašumu vērtību 250 miljonu dolāru apjomā.

9. Deivs Metjūzs - 250 miljoni

Foto: AP/Scanpix
"Celebrity Networth" norāda, ka, lai arī "Dave Matthews Band" ir viena no ASV dārgākajām grupām, ik reizes pāris stundās, neskatoties uz cenu, tiek izpirktas visas viņu koncertu biļetes. Rezultātā grupas līderis var lepoties ar īpašumu vērtību – 250 miljoni dolāru.

8. Fils Kolinss - 250 miljoni

Foto: Reuters/Scanpix
Līdzīgi kā Deivids Bovijs, arī šis mūziķis vairs nekoncertēs. Kā galvenais iemesls tiek minēts veselības stāvoklis. Interesanti, ka Kolinss varētu topā būt nedaudz augstāk, ja vien, šķiršanās no trešās sievas Oriannas 2008. gadā nebūtu beigusies ar 25 miljonu mārciņu kompensācijas izmaksāšanu šķirtajai laulenei.

7. Stings - 290 miljoni

Foto: F64
Šis pieticīgais cilvēks, kurš, apmeklējot Rīgu, redzēts klusītēm sēžot krodziņos, īstenībā ir bagātāks par visiem mūsu oligarhiem. Stings arī filmējas kino un viņam pieder vīna darītava, kuras produkciju augstu vērtējot eksperti. Kā zināms, Stings arī nopietni nodarbojas ar labdarību.

6. Džīns Simonss (KISS) - 300 miljoni

Foto: AP/Scanpix
Šī cilvēka bagātību pamatā ir tas, ka viņš ir liels viltnieks. Kamēr Simonsa skatuves tēls ir dēmonisks un biedējošs, īstenībā viņš visu dzīvi nav ne smēķējis, ne dzēris, ne lietojis narkotikas. Tāpēc, atšķirībā no bohēmiskākiem laikabiedriem, viņam bijis grūti notriekt ar daiļradi sapelnītās bagātības.

5. Miks Džegers (The Rolling Stones) - 305 miljoni

Foto: Reuters/Scanpix
Bez komentāriem. Atšķirībā no iepriekšējā vietā esošā Džīna Simonsa, "stounu" līderis ir notriecis bagātības neiedomājamos apjomos. Taču vienmēr krietni pastrādājis, lai kontā ietecētu jaunas naudas straumes. Rezultātā Džegera īpašumu kopējā vērtība tiek lēsta 305 miljonu dolāru apjomā.

4. Eltons Džons - 320 miljoni

Foto: Itar-Tass/Scanpix
Šis ļoti bagātais cilvēks arī šad tad kāpis uz Latvijas zemes. Daudzie salkanie hiti ienes lielus autortiesību maksājumus, kā arī sers Eltons Džons turpina aktīvi koncertēt.

3. Džimijs Bafets - 400 miljoni

Foto: AP/Scanpix
Džimijs Bafets latviešu lasītājam varētu šķist vismulsinošākais no šī saraksta bagātniekiem. Bez veiksmīgas mūziķa karjeras šis cilvēks ir uzņēmējs, aktieris un rakstnieks. Viņam pieder restorānu tīkls un pasākumu organizēšanas uzņēmums.

2. Bono - 600 miljoni

Foto: EPA/LETA

1. Pols Makartnijs - 800 miljoni

Foto: AFP/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!