Foto: DELFI

DELFI Izklaide piedāvā atskatu uz krimināla rakstura skandāliem ar pašmāju slavenību piedalīšanos. Tā kā pašmāju zvaigžņu dzīve patiesi bijusi notikumiem bagāta, atskatīsimies tikai uz pēdējo piecu gadu laikā notikušajiem lielākajiem un skaļāk izskanējušajiem skandāliem, kuru dēļ populārie cilvēki nonākuši arī kārtībsargājošo institūciju redzeslokā.

Andra Biedriņa nodokļu mahinācijas

Foto: F64

Par latviešu jaunās paaudzes basketbolistu piedzīvojumiem dzirdēts daudz - viņi konfliktējuši gan ar ārzemju viesnīcu, gan pašmāju naktsklubu apsargiem, bet no nokļūšanas policijas redzeslokā viņiem kaut kā izdevies izvairīties, vai arī plašākai sabiedrībai par to gluži vienkārši nekas nav tapis zināms.

Iespējams, tieši šī iemesla dēļ šī gada vasarā daudzus pārsteidza skandāls, kas uzvirmoja ap Latvijas bagātāko sportistu, basketbolistu Andri Biedriņu, kurš tiek turēts aizdomās par vērienīgu krāpniecību.

Pret Biedriņu un diviem viņa biedriem jūlijā tika uzsākta kriminālvajāšana par izvairīšanos maksāt 11 543 latu pievienotās vērtības nodokli, kas bija jāsamaksā par ASV nopirktas motorlaivas Malibu Wakesetter ievešanu Latvijā.

Aizdomīgās vielas Anetes Sončikas somiņā

Foto: F64

Pirms diviem gadiem Salacgrīvā notikušajā Positivus festivālā policijas redzeslokā nonāca ballīšu karaliene Anete Sončika - pie viņas tika atrastas aizdomīgas vielas, un pret tika ierosināts kriminālprocess par narkotiku glabāšanu.

Lai gan vēlāk Sončika presei sadomāja dažādas atrunas par viņas somiņā atrastajām vielām, norādot, ka tie bijuši vien nomierinoši līdzekļi uz baldriānu bāzes, administratīvajai tiesai bija citi ieskati un Sončikai nācās samaksāt sodu 105 latu apmērā. 

Tiesa, Anete nebūt nav vienīgā latviešu slavenība, kas iekūlusies skandālā narkotisku vielu dēļ - basketbolists Kaspars Kambala 2007. gada pavasarī kokaīna lietošanas dēļ tika uz 14 mēnešiem diskvalificēts no nacionālajām un starptautiskajām sacensībām, bet dīdžejs Eduards Švāns 2008. gadā stājās tiesas priekšā marihuānas knipucīša dēļ, kas pie viņa tika atrasts Liepājā notikušā Baltic Beach Party laikā.

Ernests Gulbis un pērkamās meitenes

Foto: EPA/LETA

2009. gada rudenī sabiedrību šokēja ziņa, ka Latvijas talantīgākais tenisists Ernests Gulbis apcietināts par prostitūtu pakalpojumu izmantošanu Stokholmā, kas Zviedrijā tiek klasificēta kā krimināli sodāma nodarbe.

Kādā vēlākā intervijā izdevumam The Daily Telegraph pats tenisists gan paziņoja, ka par notikušo nekaunas un savu apcietināšanu vērtē kā satraucošu un brīnišķīgu piedzīvojumu.

"Domāju, ka katram reizi dzīvē jānokļūst cietumā. Tas ir patiešām interesanti. Viņi ir ļoti bargi. Kamerā biju kādas sešas stundas, nedaudz pagulēju. Tad atnāca izmeklētājs un prasīja, kas notika. Kad paskaidroju, viņš atvainojās, ka neesot zinājis, par ko es te sēžu, un, kad biju samaksājis sodu, ļāva man iet," cietumā piedzīvoto atcerējies Gulbis un norādījis, ka tas bijis "ļoti, ļoti jautrs laiks".

Skaļās ballītes Elīnas Fūrmanes klubiņā

Foto: DELFI

2010. gada oktobrī Vecrīgā darbu uzsāka dziedātājas Ellas jeb Elīnas Fūrmanes vadītais klubs Dstyle. Tas savus apmeklētājus priecēja ar regulārām un skaļām ballītēm, bet aktīvā naktsdzīve nepatika tuvējo namu iedzīvotājiem, kas vērsās pēc palīdzības pie policijas.

Nepilnu divu gadu laikā policijā bija saņemtas desmitiem sūdzības par klubā notiekošajām ballītēm, bet pati Ella, komentējot notiekošo, pauda pārliecību, ka visa šī kampaņa notiek ar vēlmi ierobežot mazo uzņēmēju darbību Latvijā.

Tagad klubā Dstyle skaļas ballītes vairs nenotiek, jo visa aktīvā naktsdzīve nu pārcelta uz Dstyle Black, bet pati kluba saimniece Ella jau krietnu laiku dzīvo Amerikā.

Slavenības, kam tīk palaist rokas

Šī gada jūlija vidū nepatikšanās iekūlās nu jau pajukušās muzikālās apvienības Riči dalībnieks Kaspars Sunītis - romu izcelsmes puisis bija sastrīdējies ar taksometra šoferi, abi sākuši kauties, un pēc konflikta dziedātājs pat ticis aizturēts.

Tiesa, Sunītis nav vienīgais sabiedrībā zināmais cilvēks, kurš palaidis rokas un nav pratis to paturēt noslēpumā no plašākas publikas.

Protams, atmiņā paliekošākais atgadījums, kad kādai sabiedrībā zināmai personai neizturēja nervi un paslīdēja roka, bija leģendārais 2005. gadā notikušais dziedātāja Andra Kiviča un toreizējā Vakara ziņu žurnālista Jura Millera konflikts.

Tāpat konfliktu risināšanai ar dūru palīdzību priekšroku savulaik devis mūziķis Tomass Kleins, kurš 2008. gadā muzikālu nesaskaņu dēļ uzšāva pa degunu dziedātājam Andrim Ērglim.

2009. gadā pašmāju presē nonāca izraksts no jauniņā aktrises Zanes Aļļēnas medicīniskās kartes Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, kas netieši apliecināja, ka viņu iekaustījis mīļotais vīrietis, Ventspils mēra Aivara Lemberga dēls Anrijs Lembergs. Pats vīrietis savu vainu toreiz noliedza, un par lietas atrisinājumu vēsture klusē.

2010. gada oktobrī, atpūšoties klubā Dstyle, nervi neizturēja bijušajam iekšlietu ministram Mārim Gulbim, kurš uzklupa vienam no zināmākajiem pašmāju paparaci Kasparam Ūdrim, nosaucot viņu par pederastu, grūstot un citādi aizskarot.

Operas cilvēku kulturālais jandāliņš Vecrīgā

Foto: F64

2010. gada jūnija vidū preses izdevumus pāršalca šokējoša vēsts - Vecrīgā aizturēts režisors Viesturs Kairišs un lietuviešu izcelsmes operas soliste Asmika Grigorjana, kuri agrā rītā bija devušies mājup no Rīgas Operas festivālā notikušās Džakomo Pučini operas Triptihs pirmizrādes burziņa.

Abi kultūras cilvēki bijuši krietnā reibumā un pamanījušies ar savu uzvedību nokaitināt policijas darbiniekus.

Stāstot par notikušo, Kairišs nenoliedza, ka bijis dzēris un policiju mēģinājis provocēt un apvārdot ar intelektuālām sarunām, par ko policisti, protams, esot izņirgājušies. Uz šiem pārmetumiem policijas pārstāvji gan pamatoti norādīja, ka viņu uzdevums neesot uz ielas šķirot iereibušus intelektuāļus.

Asmikai, kura aizturēšanas laikā pat paguvusi iepļaukāt policistu, tika piespriests 70 latu liels sods, bet gan dziedātāja, kuru šis gadījums padarīja slavenu visā Latvijā, gan Kairišs solīja turpināt cīņu par taisnību.

TV zvaigzne Zvaigznīte uzklūp garāmgājējiem

Foto: Publicitātes foto

2010. gada martā vairāki mediji saņēma vēstuli no kādas jaunas māmiņas, kura apsūdzēja tolaik populārā raidījuma Mājokļa jautājums vadītāju Baibu Zvaigznīti un viņas vīru uzbrukumā.

Pēc vēstules autores versijas, galvenais vaininieks bijis Zvaigznītes laulātais vīrs, kurš pielietojis gāzes pistoli, bet pati televīzijas raidījuma vadītāja par cietušajiem ņirgājusies.

Zvaigznīte, skaidrojot notikušā apstākļus, norādīja, ka viņas un vīra rīcību izprovocējusi Tupiņu ģimenes agresīvā rīcība, bet šīs lietas atrisinājums tā arī palicis miglā tīts.

Pēc notikušā Zvaigznīte vairs neturpināja vadīt raidījumu Mājokļa raidījums un pat gatavojās uzsākt darbību politikā - viņas vietā stājās dziedošā aktrise Vita Balčunaite, bet drīz arī raidījums no televīzijas ekrāniem pazuda.

Populāro cilvēku nedienas pie auto stūres

Foto: LETA

Viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc problēmās ar likumu iekūlušās sabiedrībā zināmas personas, noteikti ir dažādi ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi - kamēr dažas zvaigznes publiski lielās ar to, ka izdevies izvairīties no sodu maksāšanas, citiem no nonākšanas kārtībsargu redzeslokā nav izdevies izsprukt.

Pēdējo gadu skaļākā lieta noteikti bijusi kādreizējā Saeimas priekšsēdētāja un bijušā apvienības Tēvzemei un brīvībai/LNNK biedra Jāņa Straumes lieta - policija viņu pieķēra dzērumā pie auto stūres.

Lai pārmācītu dzērājšoferi, viņam tika piespriestas 10 dienas policijas izolatorā, un šo laiku vīrs pavadīja visnotaļ lietderīgi - viņš pārdomāja dzīvi un ķērās pie dzejas rakstīšanas.

Pēc iznākšanas no cietuma Straume priecājās par to, ka ieslodzījumā viņš notievējis,  piedzīvojis "dvēselisku ceļojumu", kā arī daudz lasījis, bet kā pārsteigumu sievai uzrakstījis nelielu dzejoļu krājumiņu Cietumnieka intīmās piezīmes.

Arī tālākā pagātnē populāras personas kļuvušas par vaininiekiem ceļu satiksmes negadījumos, no kuriem dažiem pat bijušas letālas sekas - 1995. gada decembrī traģisku negadījumu dzērumā izraisīja aģentūras Mis Latvija vadītāja Inta Fogele, 2002. gada novembrī toreizējā Saeimas deputāta Edgara Jaunupa vadītā automašīna Līgatnē notrieca cilvēku, kurš no gūtajām traumām mira, un bijuši arī citi gadījumi.

Pārmērīga alkohola lietošana savulaik bēdīgi beidzās arī hokejistam Sandim Ozoliņam, kuram Amerikā pat tika atņemtas tiesības par automašības vadīšanu reibumā. Nu jau labu laiku hokejists apmeklē anonīmo alkoholiķu sanāksmes un tiesības ir atguvis.

Provokators Kļaviņš pamanās nokaitināt arī policiju

Foto: DELFI

Skandalozais šova Okartes skatuve dalībnieks Ivars Kļaviņš, kurš savus fanu paspējis iepriecēt ne ar vienu vien brēku, gadu mijā nokļuva pamatīgā ķibelē - atgriežoties mājās no kāda koncerta, viņš bija šķērsojis krustojumu pie sarkanās gaismas, un to pamanījuši policisti, kas vaininieku aizturējuši.

Pēc notikušā Kļaviņš nekavējoties vērsās pie preses un paziņoja, ka divi no policijas darbiniekiem viņu smagi piekāvuši, veselu stundu rupji lamājuši un pazemojuši, kas viņam kā māksliniekam šķitis absolūti nepieņemami.

Šobrīd turpinoties notikušā apstākļu izmeklēšana, bet pats virtuozais pianists jau labu laiku par savu mītnesvietu izvēlējies Skotiju, kur enerģiju velta praktiskākām lietām.

Puišu banda pret Juri Milleru

Foto: AFI

Mūzikas producenta Jura Millera spēja iekulties dažādos skandālos ir gluži vai apbrīnojama, bet viena no publiski skaļāk izskanējušajām lietām ir viņa konflikts ar puišu grupu Latte - 2010. gadā pašmāju mūzikas dzīvi pāršalca ziņa, ka grupa ir izjukusi, un tās producents paziņoja, ka prombūtnes laikā apzagts viņa dzīvoklis.

"Diez vai tā ir tikai sakritība, ka manas prombūtnes laikā tika apzagtas telpas, kurās notika grupas mēģinājumi - no tām pazuda virkne vērtīgu mantu un svarīgu dokumentu, tostarp pagājušajā gadā parakstīto līgumu oriģināli.

Grupas Latte dalībnieku saistību ar šo faktu tagad noskaidro policija, kas atbilstoši Krimināllikuma XVIII nodaļai ir uzsākusi izmeklēšanu par zādzību, piesavināšanos un noziedzīgu nodarījumu pret īpašumu," toreiz informēja Millers.

Arī šajā lietā vēl turpinās izmeklēšana, un puišu grupas biedriem, starp kuriem bija arī šovā Okartes skatuve triumfējušais Mārtiņš Ruskis, vēl joprojām ir aizdomās turēto statuss par šo nodarījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!