Foto: Privātais arhīvs
Jaunais mūzikas talants Ivars Kļaviņš (attēlā) turpina analizēt pašmāju mūziku un, kārtīgi iedziļinoties hitos, kas radīti pēdējā desmitgadē, atradis 15 dziesmas, kuras uzskata par sliktākajām, kas šajā laikā radītas.

1. Kombuļi 'Dzīvo tā'

"Es gribēju pirmo vietu savā topā piešķirt kādam no apvienības Duets Sandra veikumiem, tomēr sapratu, ka tas nebūtu godīgi pret Inesi Saulīti. Galu galā viņa ir pelnījusi godpilno pirmo vietu pēdējās desmitgades sliktāko dziesmu topā ar dziesmu Dzīvo tā," par hitu, kura lipīgo piedziedājumu mācēs nodziedāt jebkurš sevi cienošs latvietis, teic eksperts.

Viņš neslēpj to, ka pašam Ineses neparastā personība šķiet saistoša, un cer, ka dziedātāja priecāsies par šādu viņai izrādītu "godu". "Apsveicu tevi, Ines, tu esi šī topa uzvarētāja," nosmej Kļaviņš.

2. Duets Sandra 'Mazcenas mobilais'

"Otrā vieta viennozīmīgi pienākas šarmantajam Duetam Sandra ar dziesmu Mazcenas mobilais, kas veltīta telefonam. Šī dziesma vienkārši nogalina," smejas Kļaviņš.

Viņš jau iepriekš uzsvēris, ka apbrīno mūziķu pāra spējas radīt dziesmas tekstu teju par jebkuru sadzīves priekšmetu.

"Šī dāma principā dzied par visu, ko redz - nūjotāji, mobilie telefoni un citi zvēri. Iesaku Duetam Sandra uzkomponēt dziesmu par seksotājiem parkā vai arī par auto driftotājiem un dragreisistiem, piemēram, "Drifto driftotājs, reiso dragreisists, kurš būs ātrāks - bembis vai mersedess?"," ideju jaunam hitam iesaka Kļaviņš.

3. Edijs Melnis 'Girl'

"Trešās vietas laureāts un Ivara Kļaviņa Top 15 bronzas ieguvējs ir neviens cits, kā mūsu pašu "Latvijas Timati" - bijušais fabrikants Edijs Melnis - ar dziesmu Girl," izvēli atklāj Kļaviņš.

Iespējams, jau drīz šo dziesmu topā no vietas izspiedīs jauns Edija veikums - mūziķis nupat pievērsies jaunam projektam. "Tas būs uz video vērsts projekts, kurā es iesaistīšos. Pašlaik pie tā strādāju, drīz jābūt gatavam," jaunu pārsteigumu sola Edijs.

4. Forte 'Satelīts'

"Sākumā es domāju, ka šī dziesma ir domāta kā joks, bet nē - tiešām šis hits tiek pasniegts nopietni, nevis jokojoties.

Lūk, par ko ir šī dziesma - "nekas nav par tevi spēcīgāks, es esmu tavs satelīts". Un piedziedājuma teksts: "uu, beibi, beibi, uu, beibi, beibi"," šausmās galvu saķer mūzikas pazinējs.

5. Dween & Miks Dukurs 'Tu mani cel'

"Pārspēj visus pašmāju deju mūzikas grāvējus," šausminās Kļaviņš. Viņu īpaši šokē dziesmas teksts."Uzreiz var just, ka tekstu rakstījis neprofesionāls liriķis. Protams, piedziedājums ir motivējošs un paliek atmiņā, bet par šo tēmu Latvijas liriķi ir rakstījuši jau vairrākkārt," spriež jaunais eksperts.

6. Mārtiņš Ruskis 'Viss nav tā'

"Atgādināšu skandālu mūzikas aprindās, par ko daudzi, iespējams, neko nezina. Savulaik Mārtiņš Ruskis paņēma Putnu balles dziesmu Divi eņģeļi, uzrakstīja savu tekstu un pasniedza šo dziesmu kā savējo.

Protams, ka šīs dziesmas patiesajam autoram neizturēja nervi, un tas pats pārlaboja Mārtiņa Ruska dziesmu, lai tā vairs tik ļoti nelīdzinātos Putnu balles izpildītajai dziesmai Divi eņģeļi," mazo meitenīšu elka patieso seju atklāj Kļaviņš.

7. Nikolajs Puzikovs 'Tu esi karsta'

"Sāk palikt karsti! Šis hits ir izcili neizdevies - pavadījuma motīvi satur plaģiātiskus elementus, savukārt teksts ir diezgan pajēls, lai neteiktu vairāk.

Protams, ja dziesmu izpildītu Tīna Tērnere, tad vokāls izvilktu pārējās dziesmas nepilnības, un dziesma būtu klausāma," par dziedošā policista mistisko debiju deju žanrā iesmej Kļaviņš.

8. DJ Ella 'Shine Like a Superstar'

"Pēc manām domām, šī dziesma un šīs dziesmas videoklips ir lēts amerikāņu klubu mūzikas pakaļdarinājums gan no mūzikas viedokļa, gan noskatoties videoklipu. Mašīnas, moči, DJ Ella skaistās drēbēs un visapkārt  norisinās tusiņš.

Ā, un piemirsu piebilst, vienīgais oriģinālais elements šajā videoklipā ir žurka ar saulesbrillēm," Latviju jau pametušās, lai dotos pie tiem, kas viņu it kā saprot, mūziķes veikumu nopeļ eksperts.

9. Ivars Kļaviņš 'Virs kvēlojošām oglēm'

"Godīgi sakot, man nav ne mazākās jausmas, par ko ir tā dziesma - kāda vispār ir tās dziļākā jēga. Atgādināšu, ka šī ir tā dziesma, pateicoties kurai es izlidoju no šova Okartes skatuve," pats savu veikumu topā ierindojis mūziķis.

10. Prāta vētras 'Lantern'

"Dziesma iesākas ļoti dinamiski un intriģējoši, tomēr pēc pusminūtes šī pati dziesma kļūst līdz nāvei apnicīga. Tomēr apsveicu ar iekļūšanu desmitniekā," ironizē eksperts.

Viņš ir viens no pirmajiem, kurs uzdrošinājies atklāti paziņot, ka Prāta vētras ziedu laiku ir pagājuši. "Es uzskatu, ka grupa brauc uz veciem lauriem. Ļoti iespējams, ka Prāta vētras puiši ir vienkārši izsmēluši sevi un vairs neprot radīt tādu mūziku, kāda tiem bija agrāk, kad visi, izdzirdot jau pirmās notis, lēkāja un dziedāja līdzi," drosmīgu viedokli, kam piekrituši daudzi, paudis Kļaviņš.

11. Lauris Reiniks 'Banjo Laura'

"Šī dziesma pavisam noteikti ir pelnījusi atrasties topa sliktāko dziesmu sarakstā, jo šo dziesmu Lauris gandrīz vai viens pret viens ir nokopējis no savas iepriekšējās dziesmas - Es skrienu.

Gaidām trešo daļu šai dziesmai, varētu saukties, piemēram, Piano Lauris. Tad šī būtu unikāla muzikāla lieta Latvijas vēsturē - Laura Reinika triloģija: Es skrienu, Banjo Laura un Piano Lauris," iesaka Kļaviņš.

12. Dzelzs Vilks 'Viņa grib tik daudz'

"Jā jā, mēs jau zinām, ka Viņa grib drāzties. Taču, veči, tas laiks ir garām, kad ar šādiem atklātiem tekstiem varēja šokēt sabiedrību un tādā veidā pievērst uzmanību," mūziķiem atklāj zinātājs.

13. Aisha 'Bitīt matos'

"Šīs senās dziesmas kaverversija ir patiešam šausmīga un ar izteikti vulgāru piesitienu. Klausoties šo kaverversiju, kuras sūtījums un ideja ir likt cilvēkiem ieklausīties tajā, cik ļoti mūsdienās piesārņota ir latviešu valoda un tā tālāk, tomēr šķiet, ka šo ziņu nav uzķēruši tās klausītāji," spriež eksperts.

Viņš uzskata, ka, ņemot vērā izpildījumu un kopējo tajā valdošo vulgaritāti, Aishas klausītāji ir pavisam cita publikā, nekā viņai gribētos.

"Klausoties šo dziesmu, gribot vai negribot rodas vīzija, ka karstā laikā upes krastā plosās dzērāju bars un dzer septiņprocentīgo alu no divlitrīgajām pudelēm. Un dzied  līdzi piedziedājumu: "Bitīt matos, traļi, vaļi!!!"" - par vulgāro hitu šauminās labas mūzikas pazinējs.

14. Intars Busulis 'Kabeļdejotājs'

"Noklausoties šo dziesmu, man radās viens vienīgs jautājums - cik skrūvītes, rakstot šo dziesmu, jūs izskrūvējāt?" par Kabeļdejotāju neizpratnē ir Ivars.

15. Jānis Stībelis 'Day by Day'

"Zaudētājs sliktāko latviešu dziesmu topā jeb piecpadsmitās vietas ieguvējs ir Jānis Stībelis ar dziesmu Day by Day. Šīs dziesmas pavadījums, protams, ir profesionāls, bet viss, kas šajā dziesmā man šķiet saistošs, ir klavieru pavadījuma motīvs, tas arī ir viss," garlaicīgo dziesmu kā pēdējo topā nosauc Kļaviņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!