Foto: DELFI
Savulaik kā dziedātājs iepazītais Kārlis Būmeisters jeb Kaža (attēlā) nodarbojas ar mūzikas radīšanu ne tikai sev, bet arī citiem izpildītājiem – pēdējo nedēļu laikā mūzikas mīļu vērtējumam nodoti vairāki viņa radītie hiti, un jaunais komponists neslēpj sveci zem pūra, bet labprāt padalās ar savu hita formulu.

"Es domāju, ka šajā popmūzikas laikmetā visi cenšas rakstīt pēc vienas formulas, kas neizbēgami noved pie tā, ka viss ir pārāk līdzīgs. Tā ir pamanāma tendence gan pasaulē, gan mūsu pašu radiostaciju populāro hitu atvilktnītēs," sarunā ar DELFI Izklaide populārās mūzikas procesus analizē Kaža.

Viņš norāda, ka par to, kā uzrakstīt veiksmīgu hitu, ir sarakstīts ne mazums grāmatu, kurās katrs var uzzināt, kā radīt kompozīciju, kurai ir cerības iekarot topu virsotnes, tomēr bez grāmatās rakstītā ir vēl kāds ļoti svarīgs aspekts, kas nosaka - kļūs dziesma par hitu vai nē.

"Īstā hita atslēga slēpjas tajā brīdī, kad dziesma nonāk pie klausītāja. Vai nu tas kļūst par veiksmes brīdi vai nē. Tu nekad nezini, ar kādām emocijām vidējais klausītājs to pirmo reizi izdzirdēs - varbūt viņš būs tikko atnācis no darba, atbraucis no bērēm, varbūt viņš būs priecīgs, varbūt noguris un neapmierināts," stāsta Kaža.

Viņš arī ir pārliecināts, ka daudziem pasaulē zināmiem populārās mūzikas hitiem ir stāvējusi klāt likteņa labvēlība - brīdī, kad tie tikuši izdoti, klausītājs kā asaris upē uzķēries uz šīs dziesmas, lai gan arī citu āķu upē bijis ļoti daudz.

"Veiksmīga hita formulu saistu ar šo veiksmes brīdi, nevis savu nopelnu," atzīst Kaža, tomēr, darbojoties mūzikā, viņš ir atkodis dažas veiksmīga un lipīga hita uzbūves nianses.

"Lai dziesma kļūtu par hitu, tajā ir jābūt maz notīm. Tad dziesma kļūst viegli dziedama līdzi. Ja vēl akordu sekvence atkārtojas, kā tas vairumā gadījumu arī notiek, meldiņš iesakņojas vidējā klausītāja prātā un ausīs un kļūst par hitu," izspriedis Kaža, kā piemēru minot Laura Reiniku hitu Es skrienu, kura piedziedājumā ir tikai divas notis.

Arī viņš pats, radot dziesmas sev un citiem mūziķiem, seko šai hita formulai, tomēr cenšas to atsvaidzināt ar savu pienesumu.

"Savos singlos vienmēr esmu mēģinājis ielikt kaut ko oriģinālu un neordināru. Tā ir mana atslēga. Varbūt tā nav veiksmes atslēga, bet es to izmantoju," skaidro dziedātājs un komponists un neslēpj, ka pagaidām viņam ir interesanti nodarboties ar popmūzikas radīšanu, bet jau rudenī klausītājiem būs iespēja viņu iepazīt citādā tēlā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!