Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievijas kosmosa aģentūra "Roskosmos" ar saviem Eiropas un ASV partneriem apspriež plānus par Mēness bāzu veidošanu un Zemes pavadoņa apgūšanu, ceturtdien raidstacijas "Vesti FM" tiešajā ēterā paziņojis "Roskosmos" vadītājs Vladimirs Popovkins, vēsta Krievijas masu mediji.

Viņš atgādināja, ka Krievija līdz 2020.gadam plāno palaist uz Mēnesi divus automātiskos aparātus – "Luna-Glob" un "Luna-Resurs". Tāpat tiek projektēta pilotējama transporta sistēma, kas spēs aizlidot līdz Zemes pavadonim.

"Turklāt mūsu plāns ir ne vien tas, lai cilvēks atkal spertu kāju uz Mēness. Tas gan atkarīgs no finansējuma, taču mūsdienās par to [Mēnesi] ir zināms daudz vairāk, ir zināms, ka pie poliem ir ūdens. Šodien mēs par to runājam gan ar NASA, gan Eiropas Kosmosa aģentūru - par to, ka varētu sākt tā apgūšanu. Un te ir divi varianti – vai nu izveidot bāzi uz Mēness, vai uzveidot staciju, kas riņķo ap Mēnesi," sacīja Popovkins.

Kopš programmas "Apollo" laikiem, ko īstenoja ASV pagājušā gadsimta 70.gados, cilvēks nav bijis uz Zemes pavadoņa.

"Apollo" programma bija ASV pilotējamu kosmisko lidojumu projekts, lai veiktu nolaišanos uz Mēness. Šo plānu 1961. gadā paziņoja prezidents Džons Kenedijs, un 1969.gada 20. jūlijā pirmoreiz cilvēces vēsturē astronauti Nīls Ārmstrongs un Bazs Oldrins izkāpa uz Mēness. Līdz 1972. gadam vēl piecās "Apollo" misijās tika veikta nolaišanās uz Zemes pavadoņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!