Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas speciālisti lēš, ka automātiskās starpplanētu stacijas (zondes) " Fobos- Grunt" atlūzas nokritušās uz Zemes svētdien Klusajā okeānā, paziņoja Krievijas Kosmosa karaspēka preses sekretārs pulkvedis Aleksejs Zolotuhins.

Viņš teica aģentūrai "Interfax", ka, pēc Krievijas Kosmosa karaspēka aprēķiniem, " Fobos- Grunt" vajadzēja nokrist Klusajā okeānā pulksten 19.45 pēc Latvijas laika.

Zondei līdz pēdējam brīdim sekoja Krievijas Kosmosa karaspēka speciālisti, tāpēc viņi ir pārliecināti, ka ar augstu precizitāti noteikuši tās atlūzu nokrišanas laiku un vietu, piebilda Zolotuhins.

Krievijas kosmosa aģentūra "Roskosmos" agrāk bija paziņojusi, ka " Fobos- Grunt" nokritīs Indijas okeānā starp Āfrikas austrumu piekrasti un Madagaskaras salu svētdien, 15.decembrī, pulksten 16.12 pēc Maskavas laika (14.12 pēc Latvijas laika).

Iepriekš specālisti izteicās, ka Zemes virsu sasniegs 20 līdz 30 zondes fragmenti, kuru kopējā masa nepārsniegs 200 kilogramus.

"Fobos- Grunt" 9.novembrī tika palaista no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā uz Marsa mēnesi Fobosu, bet tai neizdevās ieiet lidojuma orbītā uz Marsu.

Starta brīdī zondes svars bija 13,5 tonnas, un septiņas tonnas no šī svara bija degviela. Nolaišanās kapsula svēra apmēram septiņus kilogramus, un tajā bija eksperimentu aprīkojums un baktērijas, ko bija plānots nogādāt uz Marsu un atpakaļ. Zonde atstāja orbītu nekontrolējamā režīmā pa ballistisku trajektoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!