Foto: Publicitātes attēli
Krievijas neveiksmīgi palaistās Marsa pavadoņa zondes "Fobos-Grunt" atliekas uz Zemes nogāzīsies 15.janvārī, taču precīzu to nokrišanas vietu būs iespējams noteikt ne ātrāk kā diennakti iepriekš, pirmdien paziņoja Krievijas kosmosa aģentūra "Roskosmos".

Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis pulkvedis Aleksejs Zolotuhins pirmdien žurnālistiem pastāstīja, ka 4.janvārī iegūtie dati liecina – "Fobos – Grunt" fragmenti Zemi sasniegs 15.janvārī. Tomēr šis datums dažādu apstākļu ietekmē vēl var mainīties, norādīja amatpersona.

"4.janvārī stacija atradās Zemes orbītā ar šādiem parametriem: periods 89,75 minūtes, nobīde 51,41,00 grādi, apogejs – 319 kilometri, perigejs – 205 kilometri," informēja Zolotuhins. Savukārt pirmdien "Roskosmos" izplatītā preses relīzē norādīts, ka "Fobos-Grunt" orbītas augstums 6.janvārī bijis no 189,2 līdz 229,4 kilometriem.

"Kosmiskā aparāta atlieku nokrišanas vietu šobrīd var noteikt tikai aptuveni plašā areālā no 51,4 grādiem dienvidu platuma līdz 51,4 grādiem ziemeļu platuma," teikts "Roskosmos" preses relīzē.

"Roskosmos" prognozē, ka Zemi varētu sasniegt 20 – 30 kosmiskā aparāta fragmenti, kuru kopējā masa būs ne vairāk kā 200 kilogramu. Stacijas degviela sadegs atmosfērā aptuveni 100 kilometru augstumā, prognozē zinātnieki.

"Vienā no stacijas zinātniskajām ierīcēm esošā radioaktīvā izotopa kobalta -57 masa nepārsniedz 10 mikrogramus, tam ir niecīgs pussabrukšanas periods, tāpēc tas nav bīstams un nerada radiācijas draudus. Ilggadīgā starptautiskā statistika liecina, ka kosmiskie aparāti, kas nokrīt uz Zemes, gandrīz pilnībā sadeg atmosfērā, bet atlikušie fragmenti nekādu kaitējumu nenodara," uzsver Krievijas kosmosa aģentūra.

Pirmā Krievijas Marsa zonde "Fobos – Grunt" tika palaista pērn 9.novembrī no Baikonuras kosmodroma. 2012.gada augustā tai bija jānonāk līdz Marsam, jānosēžas uz planētas pavadoņa, bet pēc tam jānosūta uz Zemi grunts paraugus.

Taču pagaidām neskaidru iemeslu dēļ aparāta dzinēji neieslēdzās, tas nespēja doties ceļā uz Marsu un palika riņķojam orbītā ap Zemi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!