Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas uz Marsa pavadoni Fobosu sūtītās zondes "Fobos-Grunt" atlūzas var nokrist uz Zemes laika posmā no decembra beigām līdz februārim, otrdien paziņojis kosmosa aģentūras "Roskosmos" vadītāja vietnieks Vitālijs Davidovs, informē aģentūra "RIA Novosti".

"Roskosmos" eksperti lēš, ka šajā laika posmā aparāts atstās orbītu ap Zemi, ieies atmosfērā un tur sadalīsies. Zemi sasniegs zondes nolaišanās kapsula un vēl kādas daļas, bet nav iespējams pateikt, tieši kādas. 

Zondē ir toksiska degviela, speciālisti cer, ka tā sadegs, zondei vēl esot gaisā.

Kā ziņots, kosmiskā zonde "Fobos - Grunt", kurai bija jādodas ceļā uz Marsa pavadoni Fobosu, sasniegusi ārpuszemes orbītu, taču nav sākusi ceļu uz galamērķi. Mēģinājumi pārprogrammēt aparātu neizdevās.

Ar nesējraķeti "Zenit - 2SB" zonde startēja naktī uz 9. novembri no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā.Kad zonde atdalījās no nesējraķetes, tai bija jāiedarbina dzinēji un jānovirzās uz orbītu lidojumam uz Marsu, taču stacijas dzinēji neiedarbojās.

Kā apgalvoja aģentūras "Roskosmos" vadītājs Vladimirs Popovkins, ar šādu situāciju speciālisti rēķinājās. Popovkins sacīja, ka zondes orbīta ir zināma, ar zondi tiek uzturēti sakari un speciālistiem ir trīs dienas laika lidojuma pārprogrammēšanai un divu pārejas manevru veikšanai, kamēr nav izlādējušās zondes akumulatoru baterijas.

Ja zondei izdotos ieiet lidojuma orbītā uz Marsu, tā 2012.gada septembrī sasniegt šo planētu un 2013.gada februārī nosūtītu nolaižamo aparātu uz Fobosu, lai paņemtu tā grunts paraugus. Daļu no paraugiem bija plānots nogādāt uz Zemi 2014.gada augustā.

Šis bija pirmais starts Marsa programmas ietvaros, ko Krievija veikusi kopš 1996. gada. Toreiz zonde 'Mars - 96" , kurai bija jāizpēta Sarkanā planēta, nesasniedza plānoto orbītu un iegāzās Klusajā okeānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!