Foto: AFP/Scanpix
Krievijā oficiāli noslēdzies projekts "Marss – 500", kura laikā imitēts starpplanētu lidojums, piektdien informē aģentūra "RIA Novosti".

Biomedicīnas problēmu institūtā Maskavā 2010. gada 3. jūlijā seši cilvēki sāka dzīvot speciālā izolētā modulī, kurā tika modelēti apstākļi, kādi varētu būt, īstenojot lidojumu uz Marsu un atpakaļ.

Pēc 520 diennaktīm, kas pavadītas "kuģī" uz Zemes atgriezās trīs ekspedīcijas dalībnieki no Krievijas - komandieris Aleksejs Sitevs, ārsts Suhrobs Kamolovs un pētnieks Aleksandrs Smoļevskis. Kopā ar viņiem " lidojumā" piedalījās Francijas pārstāvis bortinženieris Romāns Šarls un pētnieki no Itālijas un Ķīnas - Djego Urbino un Vangs Ju.


"Marsonauti" no Krievijas un Eiropas saņems prēmiju - aptuveni trīs miljonus rubļu (48 000 latu), ķīnieša atalgojuma lielums netiek izpausts.

Kā ziņots, eksperimenta ietvaros bija trīs fāzes - lidojums uz Sarkano planētu, izkāpšana uz tās virsmas un atpakaļceļš uz zemi.

Šis ir jau otrais eksperiments, kurā tiek izmēģināti dažādi notikumu scenāriji, kas varētu rasties realā lidojumā uz Marsu.

Iepriekšējais eksperiments 2009. gadā tika pārtraukts pēc trim mēnešiem, jo izcēlās konflikts starp tā dalībniekiem.

Eiropas Kosmosa aģentūra, tāpat kā ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) uzskata, ka pirmie cilvēku kosmiskie lidojumi uz Marsu varētu sākties tuvāko 30 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!