Foto: NASA
ASV daudzkārt izmantojamais kosmosa kuģis "Atlantis", kas devies savā pēdējā lidojumā, kas vienlaikus ir arī pēdējais ASV atspoļkuģu lidojums vispār, otrdien pēdējo reizi pametis Starptautisko kosmosa staciju (SKS) un devies atpakaļceļā uz Zemi, informē ASV kosmosa aģentūra NASA.

"Atlantis"  atvienojās no SKS moduļa "Harmonija"  otrdien plkst.8.28 pēc Latvijas laika. Plānots, ka kuģis atgriezīsies uz zemes ceturtdien, plkst.13.58 pēc Latvijas laika nosēžoties Floridā.

Kuģa komandierim Krisam Fērgusonam šis ir trešais lidojums karjerā, savukārt Dags Hērlijs atspoļkuģi pilotē otro reizi. Ekipāžā ietilpst arī astronauti Sandra Magnusa un Rekss Volheims.

"Atlantis"  saslēdzās ar SKS 10.jūlijā, kļūstot par pēdējo kosmosa kuģi, kas tiek palaists 30 gadus ilgušās programmas "Space Shuttle" ietvaros.

Pedējā lidojumā "Atlantis" nogādāja SKS loģistikas moduli "Rafaello" ar vairāk nekā piecas tonnas smagiem krājumiem. Tāpat kosmosa kuģa astronauti veica eksperimentu sēriju, testējot instrumentus un tehnoloģijas automātiskai pavadoņu uzpildei orbītā.

Tāpat lidojuma laikā notika viena iziešana atklātajā kosmosā. Atšķirībā no citiem atspoļkuģu lidojumiem, šoreiz kosmosā izgāja nevis "Atlantis", bet SKS ekipāžas pārstāvji Maikls Fossums un Ronalds Garans. NASA astronauti demontēja bojātu sūkni un ievietoja to "Atlantis"  kravas nodalījumā. Plānots, ka inženieri uz Zemes mēģinās noskaidrot sūkņa bojājuma cēloni. Tāpat kosmosa kuģis nogādāja orbītā mazo pavadoņu uzpildes bloku, kurš tika uzstādīts SKS amerikāņu segmenta ārpusē. Tāpat astronauti izvietoja uz stacijas virsmas optiskā reflektora materiālus.

Jau ziņots, ka "pensijā" aizgājušie kosmosa kuģi  tiks nodoti ASV muzejiem. NASA vadītājs Čārlzs Boldens iepriekš pavēstīja, ka atspoļkuģis "Atlantis" atlikušo mūža daļu pavadīs kā eksponāts Kenedija kosmiskajā centrā Floridā. "Endeavour", kura pēdējais starts notika 29. aprīlī, nonāks Kalifornijas zinātniskajā centrā, bet "Discovery", kas jau beidzis kosmiskās gaitas, tiks izstādīts Smitsona intitūtā Virdžīnijas štatā. Testa modelis izmēģinājumiem "Enterprise", ko uzbūvēja 1977.gadā un kas nebija domāts lidojumiem, tiks nodots Ņujorkas jūra, gaisa un kosmiskās tehnikas muzejam.

Daudzkārt lietojamo kosmosa kuģu lidojumus nolēma pārtraukt, jo kuģi ir  nolietojušies, turklāt to uzturēšana un sagatavošana lidojumiem prasa nesamērīgi lielus līdzekļus. Pēc atspoļkugu lidojumu noslēgšanās ASV savu astronautu nogādāšanai SKS izmantos Krievijas kosmosa kuģus. Tāpat NASA plāno slēgt līgumus ar privātām kosmosa aģentūrām kravu nogādāšanai stacijā.

NASA un Krievijas kosmosa aģentūra "Roskosmos" jau parakstījusi līgumu 753 miljonu dolāru (aptuveni 380 miljoni latu) vērtībā, kas pagarina sadarbību astronautu nogādāšanai SKS līdz 2016.gada vasarai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!