Foto: LETA
Komentējot šobrīd valdošās tendences pašmāju populāro kungu un jaunskungu garderobēs, modes un stila eksperts Gints Bude Latvijas publiskajā telpā redzamos vīriešus iedala divās kategorijās: vienus ģērbj viņu sievas vai algotas stila ekspertes un dara to profesionāli, bet otri savu apģērbu izvēlas paši, lielākoties vienkārši pagrābjot to, kas gadās pa rokai.

Protams, pa vidu gadoties arī veiksmīgi piemēri - vīrieši, kuri savu stilu spēj veidot un kopt paši, un pie šīs kategorijas Bude kā pamanāmāko pārstāvi min Latvijas Nacionālās operas direktoru Andreju Žagaru (attēlā), kurš esot uzskatāms par pašmāju dendiju numur viens ar savu apbrīnojamo krāsu, formu, faktūru un tēmu izjūtu, un, pēc Budes domām, citu tik prasmīgu vīriešu šajā jomā gluži vienkārši neesot.

Kā gaumīgāk un pārdomātāk tērpto politiskās jomas darboni Bude min Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kurš gluži vienkārši nav iedomājams "neveiklā apģērbā", kā arī politiķus Andri Šķēli un Aināru Šleseru, par kura vienmēr perfekto izskatu un "nevainojamo tēlu" gan, iespējams, rūpējas viņa laulātā draudzene Inese vai profesionāļu komanda.

Savukārt gaumes trūkuma spilgtākos paraugus modes mākslinieks nosaukt neņemas, norādot, ka tādu esot daudz vairāk nekā gaumīgi ģērbto kungu, un tas uzdevumu pamatīgi apgrūtinot, tomēr kopumā latviešu vīriešu stila un gaumes izjūtai Bude velta ne visai glaimojošus vārdus.

"Latvijas vīriešiem raksturīga paviršība sava apģērba izvēlē - viņiem ne tikai nav laika pārdomāt, ko vilkt mugurā, bet vairumā gadījumu viņi to arī nemīl darīt," sarunā ar izklaides portālu Mango skaidro modes mākslinieks.

"Pie mums tas tiek kultivēts - arī mani simtiem meiteņu savulaik izsmēja par to, ka drēbes mani interesēja vairāk nekā futbols un alus. Tas bija sāpīgi un pazemojoši, un Latvijā vīrieši tā tiek audzināti - ja puisi vairāk interesē drēbes un smaržas, uz viņu uzreiz skatās šķībi," atzīst Bude.

"Latvijā vīrieši ģērbšanās ziņā ir kā mazi bērni. Viņi velk to, ko viņiem liek mamma, bet vēlāk draudzene, sieva vai meita. Pašam izvēlēties un nopirkt apakšbikses - tas jau liecina par pieaugšanu," ironizē Bude un aicina Latvijas vīriešus kļūt patstāvīgākiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!