Foto: EPA/LETA

Populārākais kino resurss internetā – portāls Internet Movie Database (IMDb) par godu savas pastāvēšanas divdesmitgadei veicis aptauju, lai noskaidrotu pēdējo 20 gadu labākos aktierus un aktrises.

Sākotnēji IMDb radās kā divu on-line projektu apvienojums, kad 1990. gadā uzkrātā informācija tika apvienota vienā resursā, kurā ir vispilnīgākā iespējamā informācija par aktieriem, filmām, dažādām tehniskajām detaļām un reitingiem. Šobrīd vietnes krājumos ir apkopota informācija par daudziem tūkstošiem filmu, turklāt tā nepārtraukti papildinās, jo satura veidošanā var tikt iesaistīts ikviens interesents.

Savu 20. jubileju portāls atzīmē ar vērienīgām aptaujām, kurās noskaidroti divu desmitgažu labākie aktieri, bez kuriem nav iedomājama mūsdienu kino industrija. Sarakstā iekļuvušas zvaigznes gan nopelnīto balvu, gan talanta, gan arī kases ienākumu dēļ.

Kategorijā "labākais aktieris" pirmajā vietā ierindojies Toms Henkss (attēlā), kurš piecas reizes bijis nominēts "Oskara" balvai un divas reizes to arī saņēmis (par lomām filmās Philadelphia un Forrest Gump).

Otrajā vietā iekļuvis Jaunzēlandē dzimušais austrālietis Rasels Krovs, kurš "Oskara" balvai nominēts trīs reizes (saņēmis to vienu reizi - par filmu Gladiator). Lai gan pats Krovs reti ir apmierināts ar savām lomām, skatītāji viņa ieguldījumu kinematogrāfā ir novērtējuši.

Savukārt trešais palicis melnādainais aktieris Denzels Vašingtons, kura kontā ir divi "Oskari" (par filmām Glory un Training Day) un vēl trīs nominācijas. Lai gan pēdējā laikā Vašingtons aizvien vairāk piedalās dažādos trilleros, viņa karjerā ir daudz spēcīgu dramatisko lomu.

Saraksta ceturtajā vietā iekļauts Džonijs Deps, 5. - Šons Pens, 6. - Toms Krūzs, 7. - Vils Smits, 8. - Džordžs Klūnijs, 9. - Leonardo di Kaprio, 10. - Breds Pits.

Savukārt sieviešu konkurencē pirmo vietu ieguvusi "skaistā sieviete" Džūlija Robertsa. Arī viņa trīs reizes nominēta "Oskaram" un vienu reizi to ieguvusi (par lomu filmā Erin Brockovich). Savā nākamajā filmā Larry Crowne Robertsa būs redzama kopā tieši ar labāko aktieri Tomu Henksu.

Otrajā vietā iekļauta leģendārā Merila Strīpa, kura "Oskara" balvai bijusi nominēta sešpadsmit reizes (saņēmusi to divas reizes - par filmām Kramer vs. Kramer un Sophie's Choice). Lai gan pēdējos gados Strīpas filmogrāfijā parādās aizvien "vieglāku žanru" filmas, bez prestižām kino balvām Strīpa nekad neiztiks.

Savukārt trešajā vietā ierindota austrāliete Keita Blanšeta, kuras spēja iejusties dažādos tēlos - viņa bijusi gan Elizabete I, gan elfu princese Galadriela, gan Ketrīna Hepberna, gan Bobs Dilans - nav palikusi skatītāju nepamanīta.

Saraksta ceturtajā vietā palikusi Keita Vinsleta, 5. - Džodija Fostere, 6. - Nikola Kidmena, 7. - Sandra Bulloka, 8. - Halle Berija, 9. - Emma Tompsona, 10. - Andželīna Džolija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!