Foto: Shutterstock

Jūnija sākumā Latvijā un Lietuvā viesojas profesors Eižens Minevičs (Eugene Minevich) no Sinsinati Bērnu slimnīcas medicīnas centra (ASV). 5. jūnijā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā profesors kopā ar bērnu urologiem Dr. Aināru Ģīli un Dr. Dailu Pugačevsku piedalījās retas un sarežģītas urīnceļu attīstības anomālijas paraugoperācijā, kurā bērnam no apkārtējiem audiem tika izveidots urīnpūslis.

Anomālija, kad bērns piedzimst bez urīnpūšļa, ir sastopama tikai vienam no 40-50 tūkstošiem jaundzimušo, līdz ar to šādas operācijas Latvijā tiek veiktas ne biežāk kā reizi gadā vai divos, un ārstiem ir mazākas iespējas uzkrāt tik bagātīgu pieredzi kā speciālistiem medicīnas references centros, pie kuriem pieder arī Sinsinati slimnīca.

Prof. Minevičs vizītes laikā ārstus iepazīstināja ar jaunu, mazāk invazīvu un efektīvāku tehnoloģiju šo operāciju veikšanai. Medicīna ik gadu attīstās straujiem soļiem, un tā ir lieliska izdevība Baltijas ārstiem būt vieniem no pirmajiem Eiropā, kuriem ir iespēja iegūt zināšanas un prasmes no pašiem ķirurģiskās ārstēšanas metodes autoriem, uzsver slimnīcas pārstāve Vita Šteina.

Paraugoperācijā piedalījās arī kolēģi no Baltijas valstīm, kuri izmantoja iespēju apgūt jauno ķirurģijas tehniku. Līdzīga operācija notiks arī Viļņas Bērnu ķirurģijas centrā.

Prof. Minevičs pārstāv vienu no lielākajiem ASV ķirurģijas – uroloģijas centriem. Viņš ir atzīts uroloģijas eksperts gan ASV, gan arī daudzviet citur pasaulē. "Mēs esam patiesi gandarīti, ka profesors ir atradis laiku un iespējas jau trešo reizi viesoties bērnu slimnīcā, palīdzot bērniem veseļoties un sniedzot ārstiem iespēju piedalīties semināros un plecu pie pleca ar profesoru veikt paraugoperācijas. Iepriekšējās sadarbības rezultāti ir bijuši ļoti labi, tāpēc slimnīca ir apņēmības pilna šo tradīciju turpināt," pauž slimnīcas pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!