Ir pienācis eksāmenu laiks, un lielākā daļa skolēnu jau ir tikuši skaidrībā par to, kurā augstskolā vēlas iestāties, lai gan, protams, nebūt ne visi ir pārliecināti par savu izvēli. Bet Stefānijai Mui šī vairs nav problēma. Viņa, būdama 17 gadus veca, ne tikai pabeigusi skolu, bet arī ieguvusi maģistra grādu matemātikā, vēsta "Fox5news".

Stefānija ir jaunākā Džordža Meisona universitātes (ASV) absolvente, kura ieguvusi maģistra grādu matemātikā pirms savas 17. dzimšanas dienas. Turklāt arī bakalaura grāds viņai kabatā, nerunājot, protams, par parasto skolu. Kādi ir Stefānijas nākotnes plāni? Jo tie taču atšķiras no viņas klasesbiedriem, kuriem jādomā par studijām augstskolā! Stefānija strādās pētnieciskajā darbā un izstrādās doktora disertāciju, raksta "Kulturologia".

Tas viss izklausās pavisam neticami, bet tā tas ir – Stefānijas spējas iziet ārpus ierastajiem rāmjiem. Meitene ar matemātiku aizrāvusies jau pirmajā klasē, tad arī kopā ar tēvu sākusi apgūt ģeometriju, un, pabeidzot ceturto klasi, viņa jau bija apguvusi visu skolas matemātikas programmu.

Pēc piektās klases Stefānija sāka apmeklēt vietējās koledžas kursus, un ap 13 gadu vecumu ieguva bakalaura grādu. Pēc tam meitene nolēma turpināt mācības un iestājās universitātes maģistratūras programmā, un tagad, pabeidzot skolu, aizstāvējusi arī diplomdarbu.

Kā atzīst jauniete, kad viņa iestājusies universitātē, viņa esot ļoti pārdzīvojusi, ka pret viņu vecuma dēļ būs citādāka attieksme. "Es neslēpu vecumu. Vienkārši to nenosaucu. Bet, ja kāds vaicāja, tad godīgi atbildēju". Lai gan, protams, daudzas lietas nācies ziedot. Piemēram, vairums viņas vienaudžu izklaides Stefānijai gājušas secen, lai gan viņa atzīstas, ka katras brīvdienas cenšas atrauties no mācībām un atpūsties, pavadot laiku kopā ar draugiem.

Abi Stefānijas vecāki ir inženieri, un viņi vienmēr ir atbalstījuši meitas izvēli. Bet, kad meita iestājusies universitātes kursos, Stefānija skaidri sapratusi, ka viņas sirds pieder matemātikai. Viņai tik ļoti gribējies tālāk apgūt šo zinātni un veikt kādus svarīgus pētījumus. Galvenais – ne no kā nebaidīties, tic Stefānija.

Kad Stefānijai taujā, kāds ir viņas panākumu noslēpums, jauniete atbild vienkārši: "Nekā jauna, vienkārši ir daudz jāstrādā. Es sevi neuzskatu par ģēniju. Jūs taču ziniet, ka neko super svarīgu vēl neesmu izdarījusi". Jaunietei vaicā, – ja reiz matemātika viņai padodas tik viegli, kas viņai padodas ar grūtībām? Izrādās, ka Stefānijai ir grūti mācīties angļu valodu un vēsturi tādēļ, ka tie ir absolūti netehniski mācību priekšmeti.

"Parasti, kad redzu problēmu, es to uzskatu kā izaicinājumu, kā puzli, kuru man nepieciešams salikt," stāsta Stefānija. "Vienkārši nevajag baidīties kļūdīties. No kļūdām ir jāmācās. Esmu pieļāvusi daudz kļūdu savā ceļā, ka tagad jau nu tiešām zinu – vienkārši nevajag baidīties un viss," uzmundrina Stefānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!