Foto: Privātais arhīvs
Liels bija Jolantas Kalniņas prieks un pārsteigums, kad saņemta ziņa no valsts tehnisko palīglīdzekļu centra "Vaivari" (VTPC) par to, ka viņas dēlam Robertam, kurš ir smagi slims, ir piešķirti rati jeb riteņkrēsls "Racer 3". Un kā nu nebūs pārsteigums – Jolanta iesniegumu ar lūgumu piešķirt jaunu braucamo, jo iepriekšējais palicis par mazu, iesniedza vien pērnā gada oktobrī. Citas mammas gaida gadiem rindā, bet te pēkšņi – tāda laime, ka jau šopavasar varēs iet ārā staigāt.

Tomēr ne viss bija tik rožaini. Izrādās, ka ratiem nevar piepumpēt riepas. Ko par situāciju saka VTPC, lasi turpmāk, kā arī to, vai Robis tomēr varēja ieelpot ievziedu reibinošo smaržu.

Par Jolantu un viņas īpašo Robi, kā viņu sauc ģimenē, plašāk lasi rakstā šeit, bet šoreiz Jolantai ir citas nedienas. "Visfantastiskākā lieta – tehnisko palīglīdzekļu centrā bērns saņem ratiņkrēslu. Viss ideāli, vienkārši super. Līdz tam brīdim, kad jāpumpē riepas. To vienkārši nevar izdarīt, jo nav tāda pumpja. Pērku vienu pumpi, otru, trešo – nekā, nevar uzskrūvēt to ventili, kaut tu izstiepies! Kā pilnīgi netehnisks cilvēks, aizlēkšoju uz autoservisu. Gan jau vīrieša cilvēki sajēgs vairāk, nekā blondīne. Ak, es naivā! Tur puikas pēta un groza tos riteņus, un verdikts ir tikai viens – lai nenolauztu ventili, piepumpēt nevar. Varot mēģināt ar spēku. Jā, tikai es atbildu par tiem ratiem, un ja tie salūzīs, tad maksāšu es! Pateicos, un lēnām velkos mājās...

Izrādās, es neesmu viena tāda. Nez, kā tie citi dabū to gaisu iekšā tajās riepās? Ar muti piepūst ar nesanāk.

Vai tiešām Tehnisko palīglīdzekļu centrā iepērk visdraņķīgākos un vislētākos modeļus, un pēc tam tas nabaga cilvēks var darīt, ko grib ar tiem ratiem? Bet es gribu savu bērnu izvest ārā! Nez, vai kāds no tiem gudrajiem, kurš iepērk tādus modeļus, ir mēģinājis pabraukt ar pilnīgi tukšām riepām saviem leksusiem un mersedesiem? Lai cik es neesmu tehniska, tomēr zinu, ka ar mīkstām riepām braukt nedrīkst, lai tās nesabojātu. Tad pasakiet man mīļie, labie, kā lai es piepumpēju tās riepas?

Piezvanīju Palīglīdzekļu centra tehniskajam meistaram. Viņš man saka, lai braucot pie viņiem, šie piepumpēšot. Ļoti labs serviss – lai piepumpētu bērna ratiņkrēsla riepas, man jābrauc uz pilsētas otru galu. Turklāt, meistars pasaka – jā, šim modelim esot tāda problēma.

Esmu līdz ārprātam nikna! Man ir milzīga vēlme dēla ratiņkrēslā izvizināt kādu no tiem valdības vīriem vai sievām, kuri lemj par tehnisko palīglīdzekļu iepirkumu šajā valstī! Piepērciet arī derīgus riteņu pumpjus komplektam," tā dienā, kad Jolanta nolēma piepumpēt janvārī saņemtā riteņkrēsla riepas, rakstīja savā feisbuka profilā.

Foto: Privātais arhīvs

Pēc viņas lūguma, biju ciemos pie Robja aplūkot viņa jauno braucamo. Jā, kā atzīst Jolanta, rati ir lieliski – ērti, pietiekami lieli, bet tās riepas! Kad biju pie Jolantas mājās, viņa jau bija atgriezusies no piknika ar bērniem. Riteņi bija kārtībā! Bet ko tas prasīja! Naudas izsviešana, pašai nopērkot dažnedažādus pumpjus, sabeigti nervi. Kas tos piepumpēja?

Kad Jolanta bija paudusi savu bēdu feisbukā, viņai atsaucās ļoti daudz citu mammu, kuras audzina īpašos bērnus, pat sveši vīrieši, kuri lūdza Jolantai nosaukt riteņu riepu parametrus un meklēja, kur varētu iegādāties piemērotu pumpi. Kāds vīrietis bija atradis, ka varētu derēt bērnu velosipēda pumpis. Tika sarunāts meistars, kas pie Jolantas ieradās labi ekipēts – ar pumpi un aptuveni sešām dažādu izmēru "šļauciņām", ko uzskrūvēt uz ventili, kas ir tik garš, ka teju skaras klāt riepām. Pēc vairāk nekā stundas darba riteņi bija piepumpēt! Urrā! Jolanta un visa ģimene varēja uzelpot, – viņi tiks no mājas ārā, bet kas būs tālāk? Un nākamajā reizē?

Kā stāsta Jolanta, pēc viņas publiskās pasūdzēšanās viņa saņēmusi vēstules no citām mammām. Piemēram, viena rakstījusi, ka viņu ratiem ("Racer 2") komplektā esošais pumpis nekur neder, tāpat meklējuši benzīntankos un vēl kur.

Lūk, vēl citas mammas vēstule Jolantai: "Tikko beidzām lietot "Racer" ratus. Varu tikai savu pieredzi pastāstīt. Mums gan bija jācīnās pašiem, jo ratus no "Ziedot.lv" dabūjām. Degvielas uzpildes stacijā nevarēja piepumpēt, jo tas ventilis tiešām muļķīgs un pumpis, kas nāca līdzi, nekam neder. Visus gadus kaut kā izlīdzējāmies, – kad ar rokas pumpjiem pumpējām. Nesen pārvācos uz Jelgavu un pumpēt dabūju vest uz autoservisu. Aizbraucu uz pirmo zināmo un piepumpēja. Un "Vaivariem" iekšā jādod, piedāvā tehnisko apkopi, bet nevar riepas piepumpēt".

Kas sakāms ratu izsniedzējiem

"Iepazīstoties ar problēmu, kas aprakstīta vēstulē par bērnu riteņkrēsliem "Racer 3", varam atbildēt, ka VTPC 2017. gadā iepircis četrus riteņkrēslus "Racer 3" par cenu 1425 eiro gabalā.

Visiem riteņkrēsliem komplektā ir plastmasas pumpis, kas vienmēr tiek izsniegts klientam un ieteicams to ņemt līdzi, lietojot ratus. Problēma varētu rasties nelielā riteņu diametra dēļ, jo ventilis ir novietots tuvu riteņa centram un tur reizēm varētu būt grūtības uzlikt pumpja galviņu, bet piepumpēt riteņus var.

VTPC pēc vēstules saņemšanas uzaicināja ierasties piegādātājfirmas pārstāvi, kas pārbaudīja, vai riteņi ir piepumpējami ar komplektā esošo pumpi.

Paldies par informāciju. Līdz šim ar šo problēmu VTPC telefoniski pagājušajā nedēļā ir vērsusies tikai viena persona. Kā jūs savā vēstulē uzsvērāt, rati ir patiešām labi, tikai jāpielāgojas mazā diametru riteņu piepumpēšanai," šādu atbildi "Cālis" sniedza VTPC vadītājas vietniece Zane Pavāre.

Tagad rodas jautājums – kur palika pumpis? Jolantai tādu klāt neviens neizsniedza, un viņa sazinājusies ar vēl vienu mammu, kura ratus saņēma pēc Robja, arī nekā – pumpis līdzi nebijis. "Es negribu pielāgoties riteņu piepumpēšanai. Es gribu tos piepumpēt bez šīs visas ambrāžas. Es esmu sieviete, nevis automehāniķis.

Un neviens nevēršas TPC tāpēc, ka paši pieraduši kaut kā ar visu tikt galā. Tāpēc ka ir priecīgi par saņemto palīglīdzekli, un tādas nepatīkamas nianses mēģina kaut kā risināt paši. Bet tā tam nevajadzētu būt. Rati tiešām ir labi, bet, ja man pusdienu jālauza galva, kā tos riteņus piepumpēt, tad tas vairs nav normāli."

Arī ratu dokumentos Jolanta pie ailītes "Papildaprīkojums" nesaredz vārdu pumpis:
Foto: Privātais arhīvs
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!