Foto: Shutterstock

Laiks, kad kukaiņi mostas un sāk savus "darbus", ir sācies. Bites nav izņēmums, tām aktīvi jāvāc ziedu nektārs, bet, ja bite iekodusi bērnam, vecākiem var rasties kreņķi. Ir tiem pamats vai nav, atkarīgs no katra bērna individuālajām reakcijām. Ir mazuļi, kuriem pēc bites koduma var rasties alerģiska reakcija, cits varbūt tikai sajutīs mazu sāpīti, bet citādi – nekā briesmīga. Par to, kas būtu jādara, ja bite dzeloni ielaidusi tieši tava bērna maigajā ādiņā, stāsta veselības centra "Vivendi" ģimenes ārste Lāsma Četverga, kā arī piedāvājam iepazīties ar mammu ieteikumiem no pašu pieredzes, kurā viņas dalās "Cālis" forumā.

Cilvēka organisma reakcija uz bites kodumu var būt dažāda. Vieniem var parādīties tikai tūska koduma vietā, bet citiem tūska var attīstīties plašāk. Pēc bites koduma var iedzert pretalerģijas zāles vai arī kādu pretsāpju līdzekli, ja sāpes ir izteiktas. Savukārt, ja pretalerģiskie līdzekļi nepalīdz, ir jūtams diskomforts, tad jāvēršas pie ārsta pēc palīdzības.

Ja bite ir iedzēlusi, piemēram, rokā un pēc tam sapampst visa roka, nevis tikai koduma vieta, arī tad ir jāvēršas pie ārsta. Īpaši kavēties nedrīkst, ja bites koduma dēļ ir apgrūtināta elpošana vai ja bite ir iekodusi, piemēram, auss ļipiņā, tā rekomendē daktere.

Ja bērnu ir sadzēlusi bite, ārste atgādina, ka vecākiem ir jābūt ļoti vērīgiem un jāpievērš pastiprināta uzmanība, vai neizpaužas kāda alerģiska reakcija. Viņa arī aicina vecākus dažādu neskaidrību gadījumā laicīgi vērsties pie ārsta, lai bērns saņemtu medicīnisko palīdzību un tiktu novērstas alerģiskās reakcijas. Bērni bites koduma gadījumā ir jāpieskata vērīgāk, jo nevar paredzēt, kāda būs viņa organisma reakcija, bērni ir lielākā riska grupā.

Pazīmes, kas liecina par alerģiju pret bites kodumu

Alerģiskas reakcijas var izpausties kā galvassāpes, vemšana, paātrināta sirdsdarbība, apgrūtināta elpošana, izsitumi, sejas, mēles vai ķermeņa tūska. Šiem simptomiem ir jāpievērš uzmanība, jo cilvēkiem, kuru organisms nepanes bites indi, šis atgadījums var pat beigties ar letālām sekām elpceļu sašaurināšanās un šoka dēļ.

Alerģiskas reakcijas var izpausties arī gadījumos, ja cilvēkam nav izteiktas alerģijas pret šī kukaiņa indi, bet ir saņemti vairāku bišu kodumi.

Četverga atgādina, ka alerģiskas reakcijas var neizpausties tajā pašā dienā, kad ir saņemts kodums, bet jābūt vērīgam vēl vismaz turpmākās trīs dienas.

Daktere aicina visus, kuriem ir izteiktas alerģiskas reakcijas, pašiem rūpēties par sevi, izvairoties atrasties vietās, kur sastapt bites ir lielāka iespējamība. Izvairies arī no izteiktu ziedu smaržu lietošanas, kā arī uzmanies ar saldo dzērienu lietošanu svaigā gaisā un neturi ēdienus atklātus, jo arī tas var pievilināt šos saldumu kāros kukaiņus.

Ratiņos guļošajam vai sēdošajam bērnam lieto moskītu tīklu, bet lielākam bērnam izmanto aizsarglīdzekli pret insektiem. Kukaiņu kodumi nereti mēdz izsaukt alerģiskas reakcijas un var būt bīstami, īpaši bites un lapsenes.

Mammu ieteikumi, ja bērnam iekodusi bite

"Izvelc dzeloni, ja tā ir bite, kas iekoda, uzliec kādu vēsu kompresi – vislabāk ceļmallapu vai kāposta lapu, lai atvēsina un noņem pampumu, ja tāds būs. Uz koduma vietas var smērēt trejkrāsu kliņģerīšu ziedi, tāda nopērkama homeopātiskajā aptiekā."

Foto: Shutterstock

"Vispār daudz kas atkarīgs no tā, kurā vietā bērnam iekož. Ļoti svarīgi, ja bērnam iekož kaklā, mutē vai kaut kur pie deguna, doties pie dakteriem vai saukt ātros, jo tas var būt bīstami bērna dzīvībai. Manējam iekoda pie acs. Aizpampa tā, ka vispār nevarēja atvērt, špricējām pretalerģijas zāles, likām kompreses, bet nekas no tā nelīdzēja. Pašai identiskā kodumā daktere ieteica dzert alkoholu un kafiju, jo tie izskalojot indes ārā (acīmredzami paši būtībā ir lielāka inde), pēc līdzīgas loģikas bērnam tolaik bija pieci gadi un iedevām enerģijas dzērienu divas reizes, un viss pampums pazuda (cik tas ir slikti, zinu, bet darbojās efektīvāk nekā spricējamās zāles).

"Ja tūska ir ļoti liela, tad jāsauc ātrie. Bet, ja dzīvība netiek apdraudēta – tad antihistamīna preparāti un kaut kas sāpes un niezi noņemošs."

"Ja iekodusi bite vai lapsene, dzelonis jāizvelk, aizķerot sāniski ar nagu. Apsārtumu un sāpes mazinās auksta komprese un antihistamīna līdzekļa iedzeršana. Bīstami, ja kukainis iekož mutes dobumā, tur nokļūstot ar iedzerto dzērienu. Var rasties tūska, elpceļu nosprostošanās un smakšana. Kakls jāatvēsina no ārpuses, jāiedzer antihistamība medikamenti, jāmalko auksts dzēriens un nekavējoties jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!