Foto: Shutterstock
Svētdien, 14. maijā, Latvijā atzīmē Mātes dienu. Tā ir diena, kad īpaši godinām mātes, vecmāmiņas, krustmātes, augstu vērtējot nesavtīgo ieguldījumu ģimenē un bērnu ikdienas dzīvē.

Pirmo reizi Mātes diena maija otrajā svētdienā tika svinēta 1908. gadā ASV, kad svētdienas skolas skolotāja Anna Rīsa Džārvisa no Rietumvirdžīnijas, godinot savu māti, rīkoja baznīcu dievkalpojumus. Mātes dienu dažādās pasaules valstīs svin dažādos datumos, un pārsvarā tā ir svētku diena. Mātes diena Latvijā jau ir kļuvusi par ikgadēju un neatņemamu svētku dienu, uzsver Labklājības ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

Sagaidot Mātes dienu, labklājības ministrs Jānis Reirs no sirds sveic visas mātes, vecmāmiņas un krustmātes: "Mātes mīlestība ir gan ikdienas rūpēs, gan mazākos un lielākos brīnumos. Paldies par sirds siltumu un nesavtīgo gādību, paldies par ģimenēm, mūsu tradīcijām un vērtībām."

Vēl daži interesanti skaitļi un fakti:

  • 2016. gadā piedzimuši 21 763 bērni;
  • 2016. gadā visvairāk bērni piedzimuši mātēm vecumā no 25 līdz 35 gadiem;
  • Latvijā ir vairāk nekā 200 tūkstošu ģimeņu ar bērniem līdz 18 gadu vecumam, no kurām gandrīz 40 tūkstoši ir daudzbērnu ģimenes, kuras ikdienā aprūpē trīs un vairāk bērnus;
  • Latvijā ir vairāk nekā divi tūkstoši ģimeņu, kas ikdienā aprūpē sešus un vairāk bērnus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!