Foto: Shutterstock

Lieldienu un arī citu svētku laikā biežāk dodamies viesos, ēdam ārpus mājas. Grūtniecības laikā, kā arī bērniņa zīdīšanas laikā ir jāievēro zināma piesardzība attiecībā uz dažiem pārtikas produktiem un to pagatavošanu, norāda Rīgas Dzemdību nama uztura speciāliste Liene Sondore.

Uzturā nedrīkst lietot termiski neapstrādātus produktus. Vienmēr izlasi produkta sastāvu!

Baudot Lieldienu pashu, dažādus saldos ēdienus – olbaltumu krēmus, bubertus, mājas saldējumus, mājās un restorānos gatavotas mērces, majonēzes, pārliecinies, ka nav pievienotas termiski neapstrādātas olas, lauku piens.

Nelieto uzturā jēlas zivis un gaļu. Lai kā reizēm kārojas, šajā laikā labāk atturēties no suši ar termiski neapstrādātām jūras veltēm, no zivs un gaļas tartara, neizcepta steika u.tml.

Grūtniecības laikā no ēdienkartes izslēdzami sieri ar pelējumu, mīkstie, termiski neapstrādātie sieri, svaigpiens – kazas, govs.

Lienes Sondores piedāvātā recepte Lieldienu pashai

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 kg pilnpiena biezpiena;
  • 200 g sviesta;
  • 3 cieti novārītas olas (var arī nepievienot);
  • 150 g pūdercukura;
  • 100 g rozīņu;
  • 50 g aprikožu;
  • 150 g žāvēto plūmju;
  • 100 g riekstu;
  • 1 citrons, 1 apelsīns;
  • vaniļas cukurs.

Pagatavošanas gaita:

1. Mīkstu sviestu saputo ar pūdercukuru, rīvētu citrona un apelsīna miziņu un vaniļas cukuru.

2. Biezpienu un olu dzeltenumus divas reizes sablendē, lai nebūtu kunkulīši.

3. Kuļot sviesta un cukura masu, pa karotei pamazām pievieno biezpiena un olu masu. Visu masu kopā turpina putot, kamēr tā kļūst gaisīga un vijīga.

4. Žāvētos augļus izmērcē un smalki sagriež. Lai riekstiem varētu nolobīt miziņas, tos uz sakarsētas pannas apgrauzdē. Riekstus sasmalcina. Var pievienot arī nedaudz marmelādes.

5. Gatavajā biezpiena masā iecilā sagrieztos augļus un riekstus.

6. Speciālajā pashas formā (var izlīdzēties ar jaunu puķu podu ar caurumiņu) ieklāj mitru marli.

7. Ieliek biezpiena-augļu masu.

8. Marli aizloka ciet.

9. Uzliek virsū vieglu slogu.

10. Trauku novieto uz šķīvja, kur notecēt liekajam šķidrumam, un liek ledusskapī vismaz 24 stundas nostāvēties.

Pashu var pagatavot iepriekš, pildīt mazos silikona trauciņos un sasaldēt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!