Foto: Shutterstock

Alerģija var būt pret daudz ko – putekļu ērcītēm, kaļu spalvām, ziedputekšņiem un arī pārtikas produktiem. Daudziem vecākiem nākas saskarties ar to, ka bērnam pēkšņi parādās pumpas, nieze, varbūt pat tūska, bet viņi ir neziņā, no kā. Protams, loģisks ir solis pēc palīdzības meklēšanas pie ģimenes ārsta vai alergologa, veicot speciālus testus.

Tas arī jādara, bet piedāvājam Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķu apkopoto pārtikas produktu sarakstu, kurā redzams, kas visbiežāk var izraisīt alerģiju. Pirms ievies bērna ēdienkartē kaut ko jaunu, sākumā dod jauno produktu pa mazām porcijām.

Un, ja bērnam jau ir alerģijas izpausmes, ārsti iesaka kādu laiku pašiem pierakstīt visu jeb veidot pārtikas dienasgrāmatu. Tajā vismaz vienu mēnesi ieteicams pierakstīt visu, ko bērns lieto uzturā, kā arī to, ko ēd mamma, ja bērniņu baro ar krūti. Datums, laiks, ko ēd bērns un ko mamma, kādas garšvielas pievienotas, kādas ir alerģijas izpausmes, vēl citi novērojumi, kādi ir lietotie medikamenti un ādas kopšanas līdzekļi.

Produkti, kas retāk izsauc alerģiju

Foto: Shutterstock

Produkti, kas biežāk izraisa alerģiju

Foto: PantherMedia/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!