Foto: Shutterstock

Būt daudzbērnu mammai ir jauki, un vēl jaukāk tas izskatās no malas citu ļaužu acīs, tomēr tas ir visai smags darbs, turklāt septiņas dienas nedēļā un gandrīz 24 stundas diennaktī. Kā izdzīvot mammai, kura audzina vairākus bērnus un jo īpaši vēl maziņus?

To "Ihappymama" atklāj kāda sešu bērnu mamma, kura savu pieredzi gatava pavēstīt arī citām sievietēm. Viņa nosauc septiņus palīglīdzekļus, kā izdzīvot ikdienas skrējienā un vienlaikus būt arī laimīgai mammai.

Pats galvenais ir sistēma. Ja ģimenē ir izstrādāti noteikumi un likumi, kuriem visi seko, tad arī kļūst vieglāk visu pagūt un izdarīt.

Kārtība. Pirmkārt, kārtība rotaļlietās. Ja visas mantiņas tiks saliktas pa kastēm, tās arī pēc spēlēšanās būs vieglāk savākt. Lai bērns mantas sāktu kārtot patstāvīgi, ir pilnīgi pietiekami arī pašai uzreiz pēc spēlēšanās visu sakārtot. Visticamāk, mazulis sāks atkārtot mammas darbības.

Minimums rotaļlietās un apģērbā. Jā, bērniem nevajag daudz mantu, viņi labprāt spēlēsies ar dažādiem sadzīves priekšmetiem, vienlaikus attīstot arī savu radošumu. Vienkārši bērnam ir jāiemāca spēlēties ar tām rotaļlietām, kuras viņam ir. Tieši tas pats ar apģērbu – to nevajag daudz, galvenais, lai tas būtu ērts un funkcionāls.

Foto: Shutterstock

Režīms. Aptuveni izveidota ēdienkarte visai nedēļai, daudz sagatavju saldētavā, bērnu iesaistīšana ēst gatavošanā un mājas uzkopšanā – tas viss, ja vien tiek pildīts sistemātiski, ļoti atvieglo dzīvi. Tieši tāpat kā dienas režīms.

Radošuma kastīte – tai jābūt paslēptai tā, lai bērni to nevarētu dabūt. Tajā glabājas daudz visādu lietiņu bērnu radošuma izpausmēm. Ar to spēlēties patstāvīgi nevar, tikai ar mammas pieskatīšanu.

Vecākie bērni, vīrs un frāze: "Jūs palīdzat man, es jums". Ir būtiski iemācīties vienkārši uzticēt viņiem "svarīgās" lietas, piemēram, iepirkšanos, gājienu uz aptieku, poliklīniku. Tici, ka viņi tiks galā ne sliktāk kā tu.

Veļas mazgājamā mašīna, multivārāmais katls, piezīmju grāmatiņa un magnētiskā tāfele.

Pastaigas. Šī ir vienkārši apbrīnojama laika pavadīšana. To var apvienot ar dažādām attīstošām un izzinošām nodarbēm (izpētīt augus, putnus, kukaiņus, vērot mākoņus, citus bērnus) . Jo ilgāka pastaiga, jo vairāk enerģijas patērē, bet mājās lielāka kārtība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!