Foto: PantherMedia/Scanpix
Vasara un arī skolēnu brīvlaiks vairs nav aiz kalniem. To, kā tavs bērns to pavadīs, jāsāk plānot laikus. Īpaši tas attiecas uz bērniem, kas ir pietiekami pieauguši, lai no mācībām brīvo laiku izmantotu savas pirmās darba pieredzes iegūšanai. Vecāku atbalsts šajā jautājumā ir ļoti svarīgs.

Piedāvājam iepazīties ar Rīgas Tehniskās universitātes karjeras konsultantes, psiholoģes Viktorijas Gainas padomiem par to, kā palīdzēt bērnam iegūt savu pirmo darba pieredzi

Kā norāda speciāliste, tad ar vienu īslaicīgu aktivitāti sava bērna vai jaunieša motivēšanai gan nepietiks – šis process ir garāks un sākas vēl pirms prakses izvēles jautājuma. Bērna vai jaunieša motivēšana iegūt praktisko pieredzi prasa iedziļināšanos un pacietību no vecākiem.

Palīdziet orientēties informācijas gūzmā

Šobrīd pat pieaugušam un pieredzējušam cilvēkam nav viegli orientēties informācijas daudzumā. Uzņēmumi un mācību iestādes piedāvā jauniešiem iesaistīties daudzos projektos, piedāvā "ēnošanas" pasākumus, ekskursijas, prakses, konsultācijas un citas aktivitātes. Gaina vecākiem iesaka pētīt iespējas un palīdzēt tās pētīt arī jauniešiem. Ja rodas grūtības, tad padomu vienmēr var lūgt karjeras konsultantiem.

Runājiet par savu darbu

"Bērni ļoti ātri mācās no mūsu attieksmes pret darbu, bet tajā pašā laikā maz zina par vecāku profesiju," stāsta speciāliste. Viņa aicina ar bērnu vai jaunieti runāt par savu profesiju, amatu, darba pienākumiem, tāpat arī par grūtībām un veiksmēm. "Tas var stimulēt bērnu un jauniešu interesi par darbu, tāpēc reizēm tas prasa padomāt, ko sakāt par savu darbu un vai darāt savu darbu ar prieku," tā Gaina.

Ļaujiet izvēlēties un iesaistiet paziņas

Kad esat atraduši vairākus iespējamos variantus, ļaujiet jaunietim pašam izvēlēties prakses jomu. Tāpat jāļauj bērnam izrādīt iniciatīvu, lai piedzīvotu sava lēmuma augļus. Kā norāda karjeras konsultante, tad lai turpmākā prakses vietas izvēle jaunietim ir apzināta, būtiski ir vadīties pēc reāliem stāstiem. Varbūt jūsu kontaktu lokā ir cilvēki, kuri var jaunietim pastāstīt par izvēlēto prakses vietu. Uzrunājiet šos cilvēkus!

Pārrunājiet prakses laikā pieredzēto

Pēc prakses iziešanas ieteicams izrunāt iegūto pieredzi: Kas bija viegli? Kas bija grūti? Vai prakses pienākumi atbilda gaidām? Ko uzskata par savu panākumu? Ko vēlētos turpināt darīt un ko gribētu pamēģināt nākamajā praksē? Sarunas ar vecākiem par pirmo darba pieredzi palīdzēs nākamā gada izvēlēm.

Raksts ir tapis sadarbībā ar informācijas tehnoloģiju uzņēmumu Tele2 Shared Service Center, kas vasarā piedāvā prakses vietas studentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!