Foto: PantherMedia/Scanpix
Apstiprināt grūtniecības iestāšanos var tikai ārsts. Tomēr ne visas sievietes nekavējoties skrien vizītē pie ginekologa – daudzas izvēlas sākotnēji pašas nodot analīzes, mājās veikt grūtniecības testu, kā arī lūgt kolektīvo padomu, iztaujājot nepazīstamus cilvēkus, piemēram, vecāku forumos.

Vai ir iespējams uzzināt par grūtniecību, vienkārši sevi pavērojot? To mēģina noskaidrot "Mama", piedāvājot iepazīties ar piecām neparastākām un mazāk pamanāmām pazīmēm par to, ka tu gaidi mazuli.

Intuīcija

Dzemdību konsultante no Austrālijas melisa Spilsteda apgalvo, ka daudzas sievietes jūt, ka ir stāvoklī vēl līdz tam, kā aizkavējušās menstruācijas. Pēc viņas teiktā, līdz ar grūtniecības sākumu sievietes organismā un domās notiek tādas izmaiņas, kuras burtiski piespiež saprast un sajust savu jauno stāvokli. Viņai piekrīt arī vecmāte Kailija Lenena, uzskatot, ka iemesls šādas "sestajam prātam", kurš sievietei pasaka par to, ka viņa ir stāvoklī, var būt hormoni, kuri pēc apaugļošanās sāk straujāk ražoties.

Sapņi

Līdz ar grūtniecības iestāšanos daudz kas ierastajā kārtībā sāk mainīties, fiziskās un morālās transformācijas iedarbības rezultātā. Piemēram, sievietes vēl līdz pirmajam grūtniecības testam sāk redzēt dīvainus sapņus (tostarp erotiskus vai baisus), pamostas nakts vidū un sāk domāt par redzēto. Tas viss esot tāpēc, ka grūtniecība liek topošajai mammai pamosties kritiskajā miega fāzē.

Foto: Shutterstock

Agresija

Daudzi zina, ka grūtnieces dažreiz mēdz būt agresīvas – parasti šāda uzvedība ir raksturīga trešajam trimestrim, kad iekrājies nogurums, trauksme, pārdzīvojumi un bailes. Bet agrīnās grūtniecības stadijās, kad notiek hormonālā organisma pārkārtošanās, sievietes var kļūt jūtīgākas – gan fiziski, gan psiholoģiski. Tas, savukārt, var ietekmēt viņu uzvedību: ierastās lietas sāk kaitināt, iecienītā mūzika apnikt, garšīgais ēdiens šķiet pretīgs…

Jutīgums

Daudzas sajūtas paliek asākas, pastiprinātas. Grūtnieces kļūst jutīgas pret smaržām, dažreiz sieviete no istabas spēj sajust ierūguša piena smaku, kas stāv virtuvē. Turklāt jutīgāki kļūst gan zobi, gan smaganas un krūtis – sāpes un nepatīkamās sajūtas no pieskārieniem šīm ķermeņa daļām liecina par grūtniecības sākumu.

Balss

Progesterona un estragona iedarbības rezultātā grūtnieces organismā mainās praktiski viss, pat balss. Topošā mamma var pamanīt, ka viņas balss kļuvusi zemāka – tas parādās arī parastas sarunas laikā un arī tad, kad sieviete dzied.

  • Plašāk par pirmajam grūtniecības pazīmēm, lasi šeit, bet te atradīsi rakstu par to, kādas pazīmes liecina – tu gaidi dvīņus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!