Foto: Shutterstock

Mediķi divu dienu laikā devušies glābt divus mazus bērnus, kas izkrituši pa logu vai balkonu, tāpēc aicina vecākus neatstāt bērnus bez uzraudzības, ja istabā ir atvērts logs vai pusatvērtas balkona durvis, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Pēc mediķu pieredzes visbiežāk dzīvībai bīstamās situācijās mazuļi nonākuši, kad vecāki vai citi bērnu pieskatītāji nav apzinājušies visus iespējamos riskus bērna drošībai un veselībai.

NMPD atgādina nepieļaut, ka mazulis nepieskatīts spēlējas uz balkona vai terases, kā arī aicina pie loga nenovietot dīvānu un galdu un neatstāt pie loga krēslus, pārtinamo galdiņu vai citus priekšmetus, uz kā bērns varētu pakāpties un pārliekties pāri palodzei. "Bērns arī pats var mēģināt piestumt pie loga kādu priekšmetu, lai pakāptos pie tā, kamēr pieaugušo nav istabā, un palūkoties pāri palodzei," atgādina mediķi.

Tāpat NMPD norāda, ka nepieciešams vēdināt istabas, tad logu jāver tikai vēdināšanas režīmā, turklāt ieteicams iegādāties speciālus logu vai durvju bloķētājus, kas neļaus bērnam tos atvērt.

Mediķi atgādina, ja tomēr nelaime ir notikusi un bērns ir nokritis no liela augstuma, bērnu nedrīkst kustināt vai pārvietot, tikai jāvēro un jāmēģina nomierināt līdz mediķu ierašanās brīdim. Iekšējo orgānu savainojumi un kaulu bojājumi var nebūt redzami, skaidro NMPD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!