Foto: Privāts arhīvs

Septiņi bērni no Rēzeknes, kuri sirgst ar autismu, cer uz sabiedrības atbalstu, lai varētu doties uz klīniku "PrognozMed" Krievijā, Sanktpēterburgā, lai uzlabotu veselību.

Kā stāsta biedrības "Autisma atbalsta punkts Rēzeknē" valdes loceklis Edgars Šilins, pagājušā gada nogalē Rēzeknē bija ieradies neirologs un psihologs no minētās klīnikas, lai izvērtētu 16 bērnu veselības stāvokli. Pēc izmeklējumiem speciālisti atzina, ka septiņiem no šiem bērniem viņu klīnika var palīdzēt. Patlaban četrām ģimenēm ir nepieciešama līdzcilvēku palīdzība, lai aizbrauktu uz Krievijas klīniku, divas nedēļas tur dzīvotu un izietu klīnikā pilnu divu nedēļu rehabilitācijas kursu.

Plašāka informācija par bērniem, kuriem nepieciešama palīdzība, pieejama šeit.

Viena no ģimenēm, kurām nepieciešama līdzcilvēku palīdzība ir četrus gadus veco dvīnīšu Annas un Sofijas Pjankovas ģimene. Lai meitenes spētu iziet rehabilitācijas kursu, nepieciešami 4950 eiro, bet ģimenei šādas naudas nav.

Dvīņu māsiņas Anna un Sofija (titulbildē) kopā ar vecākiem un lielo brāli dzīvo Rēzeknē. Abas māsas ir smagi slimas. Meitenītēm konstatēti jaukti, specifiski attīstības traucējumi, valodas attīstības aizture, kas saistīta ar intelektuālās attīstības aizturi.

Aptuveni divu gadu vecumā Annas un Sofijas attīstība apstājās. Meitenītes vairs neatsaucās uz savu vārdu, neiesaistījās rotaļās ar citiem bērniem, neveidoja acu kontaktu. Uzmanība bija nenoturīga, viņas neizrādīja interesi par citiem bērniem, apkārt notiekošo. Abām māsiņām valodas attīstība atbilst sešu mēnešu veca bērna līmenim. Viņas nerunā, tikai izdod skaņas savā valodā. Dažreiz atsaucas uz savu vārdu. Meitenītes neuztver un nespēj reaģēt uz norādījumiem.

Lai veicinātu māsiņu fizisko un intelektuālo attīstību un bērnu stāvoklis vēl vairāk nepasliktinātos, ģimene apmaksā logopēdu, ergoterapeitu, psihologu. Reitterapijas nodarbības līdz šim vecāki nodrošināja no saviem līdzekļiem, bet šobrīd visas terapijas apmaksāt grūti. Ģimene vēršas pie ziedotājiem pēc palīdzības.

Ja tev ir iespēja palīdzēt šai ģimenei un vēl citām, to var izdarīt šādi, bet plašāku informāciju atradīsi šeit:

Nosaukums: Biedrība "Autisma atbalsta punkts Rēzeknē"
Vienotais reģistrācijas Nr. 40008190588
Juridiskā adrese: K.Valdemāra iela 4-70, Rēzekne, LV-4601
Bankas rekvizīti: Bankas nosaukums
AS SWEDBANK Bankas SWIFT kods HABALV22
Konta numurs: LV09HABA0551034689577

Pārskaitījumu var veikt uz bankas kontu ar norādi "Ziedojums" (lūgums norādīt konkrētā bērna vārdu, kam jūs ziedojat).

Rēzeknē un Rēzeknes novadā ir vairāk nekā 50 ģimeņu, kurās ir bērni ar īpašām vajadzībām, tāpēc nepieciešams atbalsts dažādu aktivitāšu organizēšanā, lai palīdzētu bērniem atveseļoties un gūt pozitīvas emocijas.

Biedrībai "Autisma atbalsta punkts Rēzeknē" tagad ir jauna telpa, mācību klase, Metālistu ielā 2, Rēzeknē, kurā bērniem ar īpašām vajadzībām tiek organizētas sekojošas izglītojošās un attīstošās nodarbības:

  • ergoterapeita nodarbības;
  • logopēda un audiologopēda nodarbības;
  • mūzikas un mākslas terapiju nodarbības;
  • smilšu un ūdens terapiju nodarbības;
  • speciālā pedagoga konsultācijas.

Diemžēl ir jāsecina, ka pašvaldības finansējums ir nepietiekams kvalitatīvai paredzēto aktivitāšu īstenošanai, jo nepieciešams pašiem algot speciālistus, kuri vadīs paredzētās nodarbības, bez tam telpa ir vienkārši jāiekārto bērnu ar īpašām vajadzībām apmācībai (attiecīgas mēbeles, televizors, mūzikas centrs, atpūtas stūrītis), stāsta biedrības pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!