Foto: Shutterstock
Bērns ar apbrīnu un prieku iepazīst pasauli sev apkārt un pats sevi. Viņu interesē viss: gan jaunas rotaļlietas, gan tas, kas notiek apkārt, un tas, ko viņš bez citu palīdzības pats ir spējīgs izdarīt. Tieši tas mazulī rada lepnuma sajūtu, jo kā nu ne, viņš pats jau to var!

Lūk, psihologi "Zdorovie" nosauc piecas lietas, ko vecākiem savām atvasēm vajadzētu pagūt iemācīt jau līdz pirmajai dzimšanas dienai!

Nodarbināt sevi

Vai domā, ka tikai tev gribas palikt vienatnē ar sevi? Speciālisti ir pārliecināti, ka kopš agrīna vecuma bērnam ir nepieciešams laiku pa laikam paspēlēties vienatnē. Kaut vai tikai 10-15 minūtes dienā. Zīdainis apskatīs visu sev apkārt. Jau nedaudz vecāks mazulis pagrabinās grabulīti vai no klučiem centīsies uzcelt torni. Taču mazuli vienu var atstāt tikai tad, kad viņš mierīgi nodarbojas ar savām lietām. Bērns sāka raudāt? Nekavējoties atgriezies istabā, jo viņš signalizē – tu man esi vajadzīgs.

  • Kā bērnam iemācīt spēlēties patstāvīgi, uzzini šeit.

Izkāpt no gultas

Nevajadzētu pārmērīgi bērnu sargāt no visa, ja viņš aktīvi vēlas iepazīt apkārtējo vidi. Diemžēl visu paredzēt nevar. Labāk iemāci bērnam būt uzmanīgam. Tavam mazulim patīk laiku pavadīt vecāku gultā? Bērns ātri aizlien līdz gultas malai, riskējot nokrist? Neaizturi viņu, bet labāk parādi, kā no tās izrāpties: sākumā pagriezt dupsi, tad zemē laist kājas un lēnām nolaisties uz grīdas. Pāris treniņi un bērns šo pieredzi jau būs apguvis.

Foto: Shutterstock

Pasaukt mammu

Kā zīdainis paziņo, ka viņam nepieciešama mamma? Visbiežāk viņš kliedz vai raud. Pēc pusgada vecuma bez tā visa varētu mēģināt iztikt. Palūdz lai kāds no mājiniekiem tevi pasauc: "Mamma!" un uzreiz atsaucies un parādies bērnam. Bērns to pamazām sāks apzināties: nav obligāti jāsaceļ troksnis, lai panāktu vēlamo rezultātu. Un vārdu ''mamma'' bērni iemācās ātri.

  • Par to, kādā vecumā bērnam būtu jāsāk runāt un kādēļ nevajadzētu bērnam teikt dažādus kaitnieciskos vārdiņus, piemēram, ninnīte, čemme un citus, lasi šeit, kur skaidrojumu sniedz logopēde.

Saprast vārda "nedrīkst" nozīmi

Lai bērns mierīgi reaģētu uz aizliegumiem, ierobežojumu nedrīkst būt pārāk daudz. Parādi stingrību tajos brīžos, kad bērnam viņa darbības rada kādas briesmas: kad viņš tuvojas plītij, logam vai elektrības rozetei. Kas attiecas uz priekšmetiem, kurus tu bērnam kaut kādu iemeslu dēļ nevēlies dot, vienkārši tos paslēp. Ja tu bezgalīgi atkārtosi "nedrīkst", visai drīz bērns pārstās reaģēt uz šo vārdu vai arī uztvers to kā spēli, tevi tikai provocējot.

  • Kā pareizi bērnam pateikt vārdu "nedrīkst", uzzini rakstā šeit, bet te atradīsi vēl virkni frāžu, kuras nevajadzētu teikt saviem bērniem.

Būt pieklājīgam

Protams, diezin vai kādam ienāks prātā no zīdaiņa pieprasīt, lai viņš teiktu "paldies" un "uz redzēšanos". Taču iemācīt pamāt ar rociņu, sakot "atā, atā", kad kāds iet prom, ir pilnīgi iespējams. Daudzi bērni 10 mēnešu vecumā ir spējīgi ne tikai pateikt "dod", bet arī pamāt ar galvu, kā pateicības zīmi. Lai gūtu panākumus bērna mācīšanā, tev pašam visu laiku jārāda piemērs.

  • Kā bērnam ieaudzināt labas manieres jeb būt pieklājīgam, lasi šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!