Foto: Shutterstock

Bērnu barot ar krūti sabiedriskā vietā – tā ir mammas izvēle, taču nereti sieviešu virzienā tiek raidīti pārmetoši skatieni, pat izteiktas piezīmes par to, ka "šādas lietas" nebūtu jāredz modrajai sabiedrības acij. Ārvalstīs pat mammas ir rīkojušas protesta akcijas pret šādu attieksmi. Bet nu šo jautājumu vēlreiz aktualizējis pāvests Francisks, mudinot mammas arī baznīcā zīdīt mazuļus. Nolēmām noskaidrot, ko par pāvesta sacīto saka Latvijas Katoļu baznīcas vadība. Un nav jau liels pārsteigums, ka arī pie mums, Latvijā, katoļi pilnībā atbalsta Franciska teikto svētdien, 8. janvārī, kad Siksta kapelā notika bērnu kristību ceremonija.

Par pāvesta pamudinājumu vēsta arī ārvalstu mediji, piemēram, ziņa ir atrodama "Motto.time". Vēlējāmies noskaidrot Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskapa-metropolīta Zbigņeva Stankeviča viedokli, ko izdevās iegūt, sākotnēji vēlmi izsakot sekretārei, bet uz jautājumu atbildi sniedza priesteris Andris Kravalis.

Svētdien, 8. janvārī, Siksta kapelā pāvests Francisks nokristīja 28 bērnus un atgādināja vecākiem, ka ticība ir kā vienas ķēdes posmi, kas savieno paaudžu paaudzes. Pāvests sacīja: "Ticība ir visskaistākais mantojums, ko vecāki var dāvāt saviem bērniem. Dārgie vecāki, novēlu jums rūpēties par bērnu ticību kā dārgāko mantojumu, kuru viņi nezaudē".

Dievkalpojuma laikā pāvests kristīja 13 zīdaiņus meitenes un 15 zīdaiņus zēnus. Savā uzrunā viņš mudināja apzināties ticības nozīmi, ko bērni saņem kā dāvanu Kristības sakramentā. "Līdzīgi, kā pāvests to jau ir darījis pagājušajā gadā, viņš aicināja jaunās māmiņas pilnīgā brīvībā pabarot savus bērnus, ja tie ir izsalkuši. Dariet to bez vilcināšanās, jo zīdainis šajā gadījumā ir vissvarīgākais. Tik bieži bērni raud tikai tāpēc ka viņi ir izsalkuši," pāvesta sacīto atstāstīja Kravalis.

Dievkalpojuma laikā, dzirdot bērnu raudas, pāvests sacīja: "Lūk! Ir sācies koncerts. Bērni raud, jo atrodas vietā, ko nepazīst. Viņi šodien pamodināti agrāk nekā ierasti. Viens sāka raudāt, deva signālu un pārējie viņam sekoja. Daži raud tāpēc, ka citi raud. Jēzus darīja tāpat, vai ne? Domāju, ka Jēzus pirmā lūgšana stallītī bija tieši raudāšana. Kristības ceremonija ir diezgan gara, tāpēc kāds bērns var sākt raudāt, jo jūtas izsalcis. Ja tā ir, tad lūdzu, mammas, pabarojiet viņus, labi? Nebaidieties, tas ir normāli. Arī Marija savu Bērnu baroja ar krūti"! Uzrunas noslēgumā pāvests aicināja vecākus neaizmirst, ka viņi saviem bērniem lūdza ticību.

Attiecībā uz zīdaiņu pabarošanu (zīdīšanu) publiskās vietās, Vatikāns jau ir izteicies 2014. gada maijā, iedrošinot to darīt ne tikai publiskās vietās, bet arī darba vietās, atgādina Kravalis.

Ņemot vērā zīdaiņu vajadzības, baznīcās bieži tiek ierīkotas bērnu istabas, kuras ir aprīkotas, lai mātes varētu pabarot savus zīdaiņus, nomainīt autiņus un labāk parūpētos par saviem mazuļiem, par situāciju Latvijā stāsta Kravalis.

"Pāvests, būdams konkrēts, pastorāls un iejūtīgs Dieva kalps, dod mums skaistu tuvākmīlestības piemēru, iedrošinot un rādot ar savu personisko piemēru, kā labāk rūpēties par ģimeņu un bērnu klātbūtni dievnamos un liturģiskās ceremonijās. Tā ir liela svētība, ja bērns tiek ievadīts ticības dzīvē jau no pirmajām dzīves dienām. Ticība tiek "saņemta" līdz ar mātes pienu, ja mīlam draudzi, ņemam dalību dievkalpojumos un lūgšanās!" uzsver Kravalis, apliecinot, ka arī Latvijas katoļi atbalsta pāvesta aicinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!