Foto: Picture Agency
Vai zini, kas 21. novembrī kopīgs bija Valsts prezidentam Raimondam Vējonim un pasaules čempionam boksā Mairim Briedim? Viņi abi šajā dienā devās pie skolēniem, lai novadītu mācību stundu un iedvesmotu jauniešus mācīties.

Jau vēstīts, ka ar Raimonda Vējoņa vadīto mācību stundu Ādažu vidusskolā 21. novembrī sākās izglītības programmas "Iespējamā misija" (IM) akcija "Iedvesmo mācīties!". No 21. līdz 25. novembrim vienu mācību stundu kādā no Latvijas skolām vadīs vairāk nekā 30 atzītākie savas jomas profesionāļi.

Pirmdien pie skolēniem devās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aktieris Vilis Daudziņš, sportists Mairis Briedis, finanšu eksperte Diāna Krišjāne, profesors Pēteris Apse, kā arī personāla speciālists Aivis Brodiņš. Portāls "Delfi" piedāvā atskatu uz akcijas pirmās dienas mācību stundām, vieslektoru, audzēkņu un skolotāju atziņām un vērtējumiem.

Šogad uz "IM" sadarbības skolām Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Rūjienā, Siguldā, Stalbē, Kuldīgā, Olainē un citās Latvijas pilsētās dosies tādi sabiedrībā zināmi cilvēki kā aktieris Vilis Daudziņš, SWH radio balss un improvizācijas meistars Kaspars Breidaks, portāla "Delfi" galvenais redaktors Ingus Bērziņš, finanšu ministre Dana Reizniece Ozola, "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis, un citi savas jomas profesionāļi un veiksmīgākie uzņēmēji.

Akcijas mērķis ir ienest profesionāļu pieredzi skolās, lai radītu skolēniem pēc iespējas pilnīgāku priekšstatu par dažādu jomu un profesiju darba ikdienu un tajās nepieciešamajām zināšanām un prasmēm. Pilnu akcijas stundu sarakstu var apskatīt šeit.

Paralēli akcijai līdz 1. decembrim turpinās pieteikšanās "IM" izglītības programmai, kur aicināti pieteikties dažādu specialitāšu zinoši un mērķtiecīgi jaunie profesionāļi, augstskolu absolventi un pēdējā kursa studenti, kuri vēlas attīstīt savas līderības prasmes un iedvesmot skolēnus mācīties. Pieteikties un ieteikt labus kandidātus var vietnē piesakies.iespejamamisija.lv.

Valsts prezidents atgriežas skolotāja lomā

Foto: Picture Agency

Jau vēstīts, ka pirmdien, 21. novembrī, akcijas "Iedvesmo mācīties!" ietvaros Ādažu vidusskolā uz vienu stundu par skolotāju atkal kļuva Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš ar 8. klases skolēniem runāja par energoefektivitāti, tomēr stundas noslēgumu skolēni izmantoja, lai uzdotu prezidentam jautājumus par Latvijas izglītības sistēmu un to, kas bija viņa bērnības sapņi, portālam "Delfi" vēsta "IM" komunikācijas un partnerības vadītāja Indra Zomerovska.

"Stundas pirmajā daļā Valsts prezidents runāja ar skolēniem par energoefektivitāti sadzīvē, rosinot klātesošos minēt savus piemērus par to, kā mēs katrs varam taupīt enerģiju, lai kopā radītu reālu ietekmi. Prezidents uzskatāmi parādīja skolēniem, cik strauji pieaudzis cilvēces izmantotais enerģijas daudzums pēdējo trīs paaudžu laikā un aicināja apzināties katra lomu un individuālo atbildību, izmantojot sev pieejamos energoresursus daudz efektīvāk. Skolēni atzina, ka pirms stundas nebija apzinājušies, ka 80% enerģijas patērē tikai 20% planētas iedzīvotāju, - tas licis aizdomāties par saviem ikdienas paradumiem," stāsta Zomerovska.

Mācību stundas otrajā daļā skolēni izmantojuši iespēju uzdot Valsts prezidentam visdažādākos jautājumus – Raimondam Vējonim bijis jāatbild gan par vērtēšanas kārtību vizuālās mākslas un sporta stundās, gan par skolas uzsākšanu no sešu gadu vecuma, gan par mājas darbu nepieciešamību. Tāpat prezidents tika izvaicāts par viņa mīļāko mūziku un bērnības sapņiem un to, vai viņš mīl savu dzīvi.

"Skolēni priecājās, saņemot atbildes uz visiem jautājumiem, un raksturo Raimondu Vējoni kā aizraujošu, atsaucīgu un jautru skolotāju," stāsta Indra Zomerovska.

"Izglītības sistēma ir tik laba, cik labi ir pedagogi. Tāpēc ir svarīgi, lai skolās nonāktu labi sagatavoti profesionāļi, kuri zina, kā palīdzēt ikvienam bērnam sasniegt labus rezultātus. Esmu priecīgs kaut uz vienu mācību stundu atkal atgriezties skolā gan tāpēc, ka zinu, cik lielu gandarījumu pedagoga darbs var sniegt, gan tāpēc, ka vides izglītības tēma mūsdienu pasaulē kļūst arvien aktuālāka," par akciju "Iedvesmo mācīties!" teic Valsts prezidents un "IM" patrons Raimonds Vējonis.

Profesors Pēteris Apse uzsver gribas un ziņkārības nozīmi

Foto: Publicitātes foto

Zemgales vidusskolā akcijas "Iedvesmo mācīties!" pirmajā dienā viesojās klīnikas "Adenta" vadītājs un RSU profesors Pēteris Apse. Viņš ar 10. klases skolēniem runāja par mūžizglītības nozīmi.

Pēteris Apse stāstā un sarunā ar skolēniem atklāja savu ceļu uz zobārstniecības jomu, uzsverot, cik nozīmīga ir ziņkārība un griba panākumu gūšanā savā profesionālajā jomā. Lai kļūtu par patiesi labu speciālistu, būtiski ir nepārtraukti pašam mācīties, daudz lasīt un dalīties pieredzē ar citiem kolēģiem.

Vieslektors skolēniem uzsvēra, ka medicīnā akadēmiskās studijas ir tikai pats sākums profesionālajās gaitās, lielākā mācīšanās seko prakses laikā, mācoties no reālām situācijām. Saistībā ar studijām profesors Apse uzsvēra, ka, pateicoties jaunajām tehnoloģijām, šobrīd topošajiem zobārstiem ir labas praktizēšanās iespējas jau studiju laikā, piemēram, strādājot ar moderniem "fantomiem" – modeļiem, kas pilnībā imitē cilvēka galvu un mutes dobumu.

Mācību stundas noslēgumā RSU profesors ar skolēniem runāja par nepieciešamību rast dzīvē veidu, kā relaksēties ārpus savām profesionālajām interesēm, portālam "Delfi" stāsta Indra Zomerovska. Profesors pats ir pievērsies fotogrāfijai un īpaši – dabas fotografēšanai.

Šī mācību stunda ļāvusi paskatīties uz zobārsta profesiju daudz plašākā perspektīvā un iedvesmojusi daļu skolēnu apsvērt izaicinājumu saistīt savas turpmākās studijas un profesionālo dzīvi ar medicīnu. "Citus iedvesmojis profesora hobijs, skolēni ir sadzirdējuši aicinājumu nedaudz apstāties un palūkoties sev apkārt," rezumē Zomerovska.

Aktieris Vilis Daudziņš: 'Galva ir domāšanai!'

Foto: Picture Agency

Ādažu vidusskolā pirmdien kā viesskolotājs darbojās arī Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš, kurš 9. klasei vadīja stundu ar nosaukumu "Mana vēsture mūsu vēsturē".

Klasē esošos skolēnus aktieris Vilis Daudziņš mudinājis iedarbināt iztēli un iztēloties vēsturiskos notikumus, kas varētu būt risinājušies Ādažos ar pašiem skolēniem, ja viņi dzīvotu pirms pāris paaudzēm. Piemēram, kā skolēni sagaidītu vadoni Kārli Ulmani, ja viņi dzīvotu 20. gadsimta 30. gadu otrajā pusē; ko domātu, darītu un kādas izvēles izdarītu Otrā pasaules kara laikā, kad vienu okupācijas varu nomainīja cita. Lai vēsture nebūtu kaut kas tāls un sauss, aktieris aicināja iejusties to cilvēku lomā, kuri gāja cauri šim laikam.

Aktieris uzsvēris arī to, cik svarīgi ir domāt patstāvīgi, nevis uzticēties kādam "gudrākajam", jo tikai tie, kas spēj domāt patstāvīgi un kritiski, izšķirošos un grūtos brīžos spēj pieņemt jēgpilnus un atbildīgus lēmumus, par Daudziņa vadīto mācību stundu portālam "Delfi" stāsta Indra Zomerovska.

Skolotāja Paulīna Latsone stāsta, ka šī mācību stunda devusi apstiprinājumu, ka dotie uzdevumi, kur skolēniem jāiejūtas vēsturisko personu lomās, ir vērtīgi, lai vēsture kļūtu katram pašam tuvāka un saprotamāka.

Pēc mācību stundas skolēni raksta, ka patiesi izbaudījuši 40 minūšu garo stundu un priecātos, ja tādas stundas notiktu biežāk. Aktieris ir rosinājis skolēnus vairāk interesēties par ģimenes un valsts vēsturi, kā arī paskatīties uz pagātnes notikumiem no dažādu personu skatu punkta. Tāpat skolēni sadzirdējuši aicinājumu apzināties Latvijas vēsturi, cienīt to un lepoties.

Stundas beigās savā novēlējumā skolēniem Vilis Daudziņš atgādināja: "Galva ir domāšanai!"

'CV Online Latvia' vadītājs Aivis Brodiņš par jaunāko darba tirgū

Foto: Picture Agency

Ar Rīgas Juglas vidusskolas audzēkņiem tikās "CV-Online Latvia" vadītājs Aivis Brodiņš. Mācību stunda tika veltīta jauniešu izaicinājumiem un iespējām darba tirgū, stāsta Zomerovska.

Stundas ievadā Aivis Brodiņš īsumā iepazīstināja jauniešus ar sevi, pastāstot, kā nonācis līdz savam sapņu darbam, un turpinājumā dalījās ar savām zināšanām un pieredzi. Viesskolotājs palīdzēja rast atbildes uz vairākiem jautājumiem, piemēram, kā izveidot labu CV, kā iegūt pirmo darba pieredzi un kas jāņem vērā darba intervijās. Tāpat "CV-Online Latvia" vadītājs jauniešiem pastāstīja par šobrīd darba tirgū pieprasītākajām prasmēm un vislabāk atalgotajām profesijām, kā arī dalījās ar uzticamākajiem interneta avotiem, kuros meklēt jaunāko informāciju par darba tirgus tendencēm.

Kā norāda Zomerovska, pēc mācību stundas skolēni atzinuši – klausīties bijis interesanti un iedvesmojoši, viņi arī novērtējuši ieteikumus karjeras izvēlē un gūtos praktiskos padomus darba meklējumos. Skolēni atzīmēja, ka noteikti ņems vērā viesa ieteikumus un izmantos iespēju uzkrāt pirmo darba pieredzi praksēs un brīvprātīgo darbā.

Finanšu eksperte Diāna Krišjāne aicina skolēnus neapstāties un doties uz priekšu

Foto: Picture Agency

Akcijas ietvaros Ogres 1. vidusskolā 21. novembrī viesojās "EY" valdes priekšsēdētāja Diāna Krišjāne, lai ar 12. klases skolēniem runātu par finanšu profesiju un tās nākotnes izaicinājumiem.

Stundas sākumā viesskolotāja īsi pastāstīja par to, kā veidojusies viņas karjera finanšu jomā un iepazīstināja skolēnus ar uzņēmuma vērtībām, organizācijas struktūru un darbības lauku, uzsverot, ka tieši EY darbinieku zināšanas ir tas pakalpojums, kas nepieciešams klientiem.

Runājot par nākotnes profesijām, Diāna Krišjāne aicināja skolēnus apzināties, cik dinamiskā un mainīgā vidē mēs dzīvojam, sakot, ka augstskola, kam tuvojas 12. klases skolēni, ir labs pamats, taču ir nepieciešams mācīties katru dienu, lai pilnveidotu sevi.

"IM" pārstāve Indra Zomerovska portālam "Delfi" stāsta: "Skolēni atzina, ka mācību stunda likusi apzināties to, ka, pateicoties straujajai tehnoloģiju attīstībai, mēs arvien vairāk konkurējam ar datoriem un robotiem, tāpēc viņi labāk gribētu būt tajā pusē, kas rada šīs tehnoloģijas, nevis tajā, kurā ar tām jākonkurē. Tas sniedz motivāciju neapstāties, pilnveidoties un mācīties."

Bokseris Mairis Briedis vada mācību stundu 'Izvēles tavā dzīvē'

Foto: Picture Agency

Akcijas "Iedvesmo mācīties!" ietvaros Jūrmalas pilsētas Kauguru vidusskolas 8. klases skolēnus izvirzīt un sasniegt savus mērķus iedvesmoja Mairis Briedis – pasaules čempions boksā, stāsta "IM" pārstāve Zomerovska.

Mācību stundas sākumā Mairis Briedis pastāstījis par saviem pamatskolas gadiem, kad izdarīja izvēli par labu sportam. Sportists jauniešiem atzina, ka neesot bijis populārākais zēns klasē un nereti klases biedri savu agresiju vērsuši tieši pret viņu. Tas esot devis drosmi kāpt ringā.

Bokseris atceras, ka pusaudžu gados daudziem bijis ļoti svarīgi iekļauties kompānijā: "Nereti, kad atteicos ar kompāniju iedzert vai uzpīpēt, man jautāja: "Tu mani necieni?" Šādos gadījumos es aicināju viņus pievienoties sev ringā, neviens nepiekrita." Viesskolotājs aicināja skolēnus domāt pašiem un atbildīgi rīkoties pret savu dzīvi, mācībām un izdarītajām izvēlēm, jo tās visas dzīvē atmaksājas.

Indra Zommerovska portālam "Delfi" pastāstīja, ka skolēni labprāt izjautājuši viesskolotāju gan par viņa profesionālajām gaitām boksā, cīņām, zaudējumiem un uzvarām, gan arī par darbu Valsts policijā. Atbildot uz jautājumu, kādas sajūtas bijušas karjeras pirmajās cīņās un vai tās ir mainījušās laika gaitā, Mairis atbildējis, ka sākotnējās bailes par traumām ir pazudušas, bet parādījusies liela atbildība – pārstāvēt visu Latviju.

Pēc mācību stundas skolēni atzina, ka guvuši iedvesmu neatlaidīgai virzībai uz mērķi. Kāds 8. klases skolēns raksta: "Zinu, ka zaudējums nes sarūgtinājumu, tomēr ir jāpārvar sevi, lai nokļūtu pie laba rezultāta." Zomerovska norāda, ka šajā mācību stundā audzēkņi guvuši pārliecību, ka sports var mainīt dzīvi, bet izglītība aizvien ir svarīga un to nedrīkst atstāt novārtā.

Pasaules čempions boksā Mairis Briedis par savu dalību akcijā saka: "Es apzinos, ka mana loma kā profesionālam sportistam neaprobežojas tikai ar parādīto sniegumu boksa ringā. Man ir jābūt labam piemēram, lai cilvēki, jo īpaši jaunieši, iedvesmotos no mūsu, latviešu, sasniegumiem un arī paši tiektos pēc augstākajām virsotnēm tajā, ar ko viņi izvēlētos vai jau ir izvēlējušies savā dzīvē nodarboties. Uzrunāt jauniešus un dalīties ar savu dzīves pieredzi uzskatu par fantastisku iespēju, ko labprāt izmantoju un ar "Iespējamās misijas" palīdzību ar prieku atgriezīšos skolas klasē, lai ar savu piemēru, cerams, kaut vienam skolēnam sniegtu vajadzīgo uzdrīkstēšanos tiekties pēc visa tā, ko viņš dzīvē vēlas un ne mazāk."

Paralēli akcijai līdz 1. decembrim turpinās pieteikšanās "IM" izglītības programmai, kur aicināti pieteikties dažādu specialitāšu zinoši un mērķtiecīgi jaunie profesionāļi, augstskolu absolventi un pēdējā kursa studenti, kuri vēlas attīstīt savas līderības prasmes un iedvesmot skolēnus mācīties. Pieteikties un ieteikt labus kandidātus var vietnē piesakies.iespejamamisija.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!