Foto: Shutterstock

Tieši tā cik smaga drīkstētu būt skolēna mugursoma, nevis, cik tā sver realitātē... Atbilde 10 procenti no skolēna svara, bet daudzi vecāki zina, ka realitātē ir pavisam citādi. Nereti šķiet, ka soma burtiski velk pie zemes mazo skolnieciņu. Lūk, fizoterapeites skaidrojums, kādēļ būtu svarīgi ievērot somas smaguma limitus un kādus skolas somu vislabāk izvēlēties!

Izglītības un zinātnes ministrijas pētījumā atklāts, ka trešdaļai pamatskolas skolēnu skolas somas svars pārsniedz pieļaujamo normu, bet 60 procentiem sākumskolas skolēnu ir stājas traucējumi. Citos Latvijā veiktajos pētījumos tika konstatēts, ka trešo līdz piekto klašu skolēni dažreiz nes līdzi pat trīs reizes smagākas somas, nekā ieteicams.

Nacionālās skoliozes asociācija iesaka, ka skolas somai jābūt līdz 10 procentiem no ķermeņa svara, citi Latvijas speciālisti min ciparus 10-12 procentiem. Sākumskolas vecumā turpinās mugurkaula pārkaulošanās un augšana, tas ir īpaši lokans un viegli deformējams. Tāpēc, pirms laist savu bērnu ar sakravātu mugursomu uz skolu, nosver to un, ja tā ir smagāka, jāmeklē risinājumi, kā atslogot skolēna muguru (otrais grāmatu komplekts skolā, tikai nepieciešamo mantu izvēle utt.)

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas datiem jeb saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem ieteicamais skolas somas svars ir:

  • skolēniem, kuri jaunāki par deviņiem gadiem 2,5 - 3,5 kg;
  • skolēniem vecumā no deviņiem līdz 11 gadiem 3,5 - 4 kg;
  • skolēniem vecumā no 12 - 13 gadiem – 4 - 4,5 kg;
  • skolēniem vecumā no 14 - 15 gadiem 4,5 - 5 kg,
  • skolēniem, kuriem ir 16 gadu un vairāk 5 kg un vairāk.

Tukšas skolas somas svaram nevajadzētu būt lielākam par vienu kilogramu!

Rehabilitācijas centra "Poga" sertificēta fizioterapeite Evita Dubiņina uzsver, ka pareizas mugursomas izvēle var palīdzēt izvairīties no stājas asimetrijas veidošanās. Izvēloties skolas somu, priekšroka jādod somai ar cietāku un polsterētu muguru, kas cieši piekļaujas bērna mugurai un nekarājas līdz dibenam, tas palīdz pareizi sadalīt somas svaru un atslogo mugurkaulu un plecus.

Mugursoma uz divām lencītēm ļauj mugurai būt simetriskākai un sadalīt noslogojumu uz abiem pleciem. Vēlams izvēlēties somu ar iespējami platākām mīkstām lencītēm (vidēji 4-5 cm), lai tas nespiestu plecus un kuras var regulēt. Somas ar vienu lencīti vai pleca soma veicina nepareizu muguras noslogojumu, asimetrijas veidošanu, muskuļu disbalansa veidošanos, kas vēlāk izraisa muguras sāpes, galvas sāpes un reiboņus, grūtības koncentrēties utt.

Sākumskolas bērniem un skolēniem līdz vidēji 12 gadu vecumam ieteicama soma ar papildu siksniņām ap vēderu, kas palīdz nedaudz atslogot mugurkaulu, sadalot svaru arī uz iegurņa.

Foto: DELFI

Somas/mugursomas ar ritentiņiem nav ieteicamas, jo parasti tās velk vai stumj ar vienu roku (visbiežāk ar vadošo), un tas atkal veicina asimetrijas attīstību un pārslogo vienu ķermeņa pusi, kā arī, sastopoties ar kāpnēm, šī soma ir jācilā, bet riteņiem ir papildu svars.

Jāpievērš uzmanība arī skolas somas formai, šeit jāņem vērā bērna augums, tas nozīmē, ka bērniem līdz 130-140 centimetriem ieteicama horizontālas formas mugursoma, savukārt, ja augums ir virs 140 centimetriem, ieteicama vertikāla forma, tas ļaus optimāli noslogot mugurkaulu.

Pērkot mugursomu, to vēlams uzmērīt, lai tā derētu tieši tavam bērnam, jo katram ir individuāla ķermeņa uzbūve. Svarīgi, lai mugursoma būtu ērta nēsāšanai un veidotu pēc iespējas lielāku kontaktu ar muguru, respektīvi, jo lielāks ir kontakts ar ķermeni, jo labāks ir somas svara sadalījums.

Neaizmirsti arī pārbaudīt bērna muguru un plecus pēc sakārtotas mugursomas nešanas, nospiedumiem jāpazūd piecu līdz 10 minūšu laikā, ja tas nenotiek, tad jādomā par to, vai soma nav par smagu, vai lencītes nav par šauru utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!