Foto: Privātā arhīva foto
Mazā Beatrise augustā sēdēs pie svētku galda un pūtīs trīs svecītes savā dzimšanas dienas kūkā, un nu vairs nekas neliecina, ka vēl pirms gada meitenītes vecāki bija gana satraukušies par meitas veselību. Viņai bija gaidāma nopietna sirds operācija, jau otrā Beatrises mūžā. Tagad, kad pēc otrās operācijas pagājuši astoņi mēneši, ir cerības, ka trešo vairs nevajadzēs. Meitenīte septembrī uzsāks bērndārznieka gaitas.

Par Beatrisi rakstījām pērnā gada rudenī, kad viņas vecāki lūdza sabiedrības atbalstu saziedot 21 000 eiro, lai sirds operāciju veiktu Polijā. Jā, arī Latvijā šāda veida operācijas veic, tikai ar citu metodi, ko, savukārt, neatbalstīja Beatrises vecāki, jo viņi seko Jehovas liecinieku reliģiskajiem uzskatiem un atbalsta tikai bezasins ķirurģiju.

Pagājušā gada novembra beigās Polijas pilsētā Katovicē Jāņa Pāvila II bērnu slimnīcā veiksmīgi tika veikta nopietna sirds operācija toreiz divgadīgajai Beatrisei.

Mazajai Beatrisei tika piedāvāts veikt sirds operāciju Latvijā, taču ārsti Polijā piedāvāja operāciju veikt pēc savādākas tehnoloģijas, solot labāku rezultātu. Vēršoties pie sabiedrības pēc palīdzības, dažu dienā laikā ziedojumos Beatrises operācijai tika savākti 14 000 eiro, savukārt atlikušos 7 000 eiro, kas bija nepieciešami, lai apmaksātu pēcoperācijas ārstēšanos slimnīcā Polijā, izdevās savākt meitenītes vecākiem.

Foto: Privātā arhīva foto

Meitenei sirds operāciju veica docents Mareks Vites, kurš ir ne tikai Polijā, bet arī aiz tās robežām pazīstams bērnu kardiologs. Pie daktera mazā Beatrise jau pabijusi uz konsultāciju arī šogad, un ārsts apliecinājis jau iepriekš izteiktās prognozes, ka, visticamāk, Beatrisei trešo operāciju nevajadzēs, "Cālis" stāsta meitenes mamma Adelīna.

Kā atzīst meitenes mamma, tagad jau operācijas rētas sadzijušas un viss aizmirsies. Beatrise ir normāli attīstīts bērns, viņai patīk skriet, dauzīties, rotaļāties. Septembrī viņa sāks iet bērnudārzā. "Beatrise ir priecīga, skraida, spēlējas, rētas sadzijušas, vairs ne miņas no operācijas sekām. Cerēsim, ka tā arī būs, kā saka ārsts, ka trešo operāciju nevajadzēs," tā Adelīna.

Protams, meitenes veselību vecāki ik pa laikam pārbauda arī pie mūsu ārstiem, bet patlaban viss ir kārtībā, meitene jūtas ļoti labi. "Vēlreiz gribu pateikt milzīgu paldies visiem tiem, kuri palīdzēja. Mēs mūžam šiem cilvēkiem būsim pateicīgi," saka Adelīna.

Toreiz, kad tika lūgts sabiedrības atbalsts, sākotnējā informācijā netika pieminēts, ka Beatrises vecāki ir Jehovas liecinieki, tādēļ daļa sabiedrības izteica visai negatīvas piezīmes, kad informācija tika papildināta ar ziņām par vecāku reliģisko piederību. Meitenes vecāki bija saprotoši pret sabiedrības reakciju, tas viņus neizbiedēja, un viņi turpināja sekot savai izvēlei – meiteni operēt ar bezasiņu ķirurģiju.

Komentējot izteikumus par to, ka vecākiem pārmesta piederība Jehovas lieciniekiem, kā dēļ viņi meklējuši iespēju veikt meitai operāciju bez asins pārliešanas, arī poļu ārsts Vites uzsvēris, ka pasaules pieredze rāda – operācijas bez asins pārliešanas norit veiksmīgāk, jo, izmantojot svešas asinis, īpaši – bērniem, palielinās dažādi infekciju riski, kā arī iespējama nesaderība.

Vairākkārtēja sliktā pieredze ar pašmāju ārstiem un pasaulē veiktie pētījumi bijuši svarīgākie iemesli, kādēļ vecāki meklējuši meitai citu iespēju operācijas veikšanai, stāsta māte.

Adelīna atklāj, ka savulaik mediķi sacījuši, ka viņai bērnu nebūs, bet pēc neauglības ārstēšanās uzsākšanas mēneša laikā Beatrise jau bija pieteikusies. Vēlāk, pēc dzemdībām viņai sacīts, ka dzemdē plīsumu nav, taču citi ārsti atklājuši, ka Adelīnai dzemdību laikā tomēr radušies plīsumi. Beatrisei sākotnēji noteikta arī nepareiza diagnoze – visi šie faktori ģimeni vedināja meklēt vislabāko bērna veselībai.

Beatrisei bija ļoti smaga sirds kaite, viņas sirsniņas kreisais kambaris nebija. Arī pirmā sirds operācija Beatrisei veikta bez asins pārliešanas un Polijā. Pērn novembrī notikusī operācija ritēja mākslīgajā asinsritē – tas nozīmē, ka uz laiku tika apstādināta meitenes sirdsdarbība, tad atkal iedarbināta, bet šajā laikā sirds funkciju veica aparāts.

"Tas man ir vienīgais bērns, un es viņam gribu sniegt visu to labāko, ko arī līdz šim ģimenē viņa saņēmusi," toreiz teica Adelīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!