Foto: Privātais arhīvs
"Caur ērkšķiem uz zvaigznēm," tā par dēla aprūpēšanu, audzināšanu un skološanu saka 16 gadus vecā Georga mamma Aivija Bārda. Jaunietis ir pilnībā neredzīgs, redzi zaudējis muļķīgas traumas rezultātā, un, pēc mammas domām, redzes zudums jāsaista ar ārstu nolaidību. Līva ir 17 gadus veca jauniete, akla praktiski kopš dzimšanas. Kas kopīgs abiem jauniešiem? Viņi ir pirmie Latvijā, kuri šogad kopā ar visiem redzīgajiem skolēniem kārtoja 9. klases eksāmenus. Tikai tas notika, izmantojot Braila rakstību. Viņi mācās katrs savā skolā, un abu lēmums kārtot četrus eksāmenus ne pa jokam samulsināja gan skolotājus, gan ierēdņus Izglītības un zinātnes ministrijā.

Kad notiek mūsu sarunas, Līvai izlaidums jau bijis, atestāts kabatā, bet Georgs vēl tikai gatavojas izlaidumam, turklāt atklāti stāsta, kā dodas uz svinīgā pasākuma mēģinājumiem, tostarp trenējoties izlaiduma valsim. Tagad, kad raksts publicēts, valsis nodejots, arī Georgam oficiālais papīrs par pamatskolas pabeigšanu noglabāts pie citiem svarīgiem dokumentiem. Prieks par rezultātu ir gan pašiem, gan vecākiem un pedagogiem. Abi jaunieši faktu, ka kārtoja eksāmenus, neuzskata ne par ko īpašu, pretēji daudzu citu uzskatiem, jo kā nu ne, Braila rakstā eksāmenu lapu skaits dubultojās un arī to kārtošanai piešķirtais laiks abiem tika dots divtik lielāks, tas gan viss nemaz netika izmantots.

Ar Georgu un viņa mammu Aiviju sarunājamies pa tālruni, bet ar Līvu tiekos klātienē, viņu ģimenes mājā Babītē, lietainā dienā, kad iepriekš norunātā intervija piemājas dārzā jāpārceļ uz omulīgo virtuvi. Par abiem jauniešiem raksturojumu sniedz arī viņu skolas vadība. Mērķtiecība, pozitīvisms, labestība un inteliģence – tā abus jauniešu raksturo pedagogi, un es pilnībā varu piekrist ikvienam vārdam. Turklāt gan Līva, gan Georgs saka: "Mēs esam tādi paši kā mūsu vienaudži, nekādas atšķirības".

Georgs un neveiksmīgā kakao dzeršana

Foto: Privātais arhīvs

Līva zaudē ne tikai redzi, bet arī dvīņu māsu

Foto: Privātā arhīva foto

Georgs uzrāda izcilus mācību rezultātus parastā skolā un brauc ar ūdensslēpēm

Līvas attīstības vilcējspēks – mūzika

Georga eseja eksāmenā liek skudriņām skriet pār skolotājas muguru; Līva – akadēmiski gudra meitene

Foto: Privātā arhīva foto
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!