Foto: DELFI

Viens no plaušu veselības stūrakmeņiem ir nesmēķēšana, un svarīgākais ir panākt, lai nesmēķē tieši bērni un jaunieši. Neraugoties uz pēdējo gadu tendenci – mazināties smēķēšanai jauniešu vidū, tomēr pārlieku lielam optimismam par smēķēšanas mazināšanos jauniešu vidū pagaidām nav pamata, uzsver asociētais profesors Alvils Krams, Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs.

5. maijā, atzīmējot Pasaules astmas dienu, Rīgā, tirdzniecības parkā "Alfa" no pulksten 17 līdz 19 notiks plaušu veselības akcija "Dzīvo, dejo, elpo!". Tās laikā mūziķi Andris Kivičs, Liene Greifāne un Kašers aicinās jauniešus padomāt par savu plaušu veselību un astmas riskiem, īpaši atgādinot par smēķēšanas kaitīgo ietekmi uz elpceļu veselību.

"Pēdējā laikā redzu, ka jauniešu vidū smēķēšana sāk iziet no modes. Daudz aktuālāk ir domāt par savu veselību – būt fiziski aktīvam, sportot svaigā gaisā un labi justies," stāsta akcijas vadītājs, grupas "Z-Scars" solists Kivičs.

Arī nesen publiskotais Starptautiskais skolēnu veselības paradumu pētījums apliecina zināmas pozitīvas tendences smēķēšanas jomā, proti, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, 11-15 gadus veci pusaudži Latvijā ikdienā smēķē retāk. Ja pirms sešiem gadiem katrs trešais 15 gadus vecs zēns (32 procenti) un katra piektā meitene (22 procenti) atzina, ka regulāri smēķē, 2014. gada pētījuma rezultāti liecina, ka regulāri smēķējošu pusaudžu īpatsvars konkrētajā vecuma grupā Latvijā ir samazinājies teju uz pusi – katru dienu vai vismaz reizi nedēļā smēķē 15 procenti zēnu un 13 procenti meiteņu, liecina Slimību profilakses un kontroles centra publiskotie pētījuma dati.

"Aptuveni 90 procentos gadījumu smēķēšana tiek uzsākta bērna vai pusaudža vecumā, ko vēlāk dzīvē cilvēks vairs nevar pārtraukt, jo ir izveidojusies ļoti smaga atkarība. Tai pievienojas arī dažādas elpceļu slimības – astma, HOPS, plaušu vēzis un citas," skaidro Krams. Tāpēc akcijā "Dzīvo, dejo, elpo!" tiks uzrunāti gados jauni cilvēki, parādot smēķēšanas nodarīto postu veselībai.

Krams norāda, ka Latvijā joprojām brīvi zeļ plaušu veselībai ārkārtīgi kaitīgo ūdenspīpju smēķēšana publiskos bāros un kafejnīcās, kas smēķēšanai īpaši piesaista jauniešus. Arī tabakas industrija nikni cīnās pret smēķēšanas ierobežojumiem, piemēram, aizliegumam mazumtirdzniecības vietās redzamā vietā izvietot tabakas izstrādājumus, tos aizstājot ar cenu lapu. "Ir klaji divkosīgi bērnam stāstīt par smēķēšanas kaitīgumu, vienlaikus acu priekšā veikalā kopā ar konfektēm un košļājamām gumijām tirgojot krāsainas cigarešu paciņas," uzsver Krams.

Akcijas "Dzīvo, dejo, elpo!" laikā dalībnieki tiks aicināti dziedāt, dejot, izpildīt dažādus elpošanas vingrinājumus, lai izjustu, cik liela nozīme cilvēka dzīvē ir veseliem elpceļiem.

Kā ik gadu Pasaules astmas dienā, akcijas dalībniekiem būs iespēja veikt plaušu funkcijas skrīninga testu, kā arī saņemt mediķu ieteikumus plaušu veselības uzlabošanai un informatīvus materiālus par astmu.

Ar muzikāliem priekšnesumiem akcijas laikā izklaidēs ne tikai Greifāne, Kivičs un Kašers, bet uzstāsies arī jaunie mākslinieki – vijolniece Linda Liepiņa, Dāvids Jānis Baumanis, Edijs Fuksis un jauniešu deju grupa. Būs arī atrakcijas, spēles un balvas.

Akciju rīko Latvijas Plaušu fonds sadarbībā ar radošo apvienību jauniešiem "Trepes".

Fakti par smēķēšanas ietekmi uz plaušu veselību

  • Eiropā 25 procentu nāves gadījumu cēlonis ir smēķēšana;
  • Katrs otrais smēķētājs nomirst pāragri no smēķēšanas izraisītām slimībām, nodzīvojot par 20-25 gadiem īsāku mūžu;
  • Jauniešiem, kuri uzsāk smēķēt pusaudža vecumā, risks saslimt ar astmu divkāršojas;
  • Aptuveni piekto daļu jeb 20 procentus no visiem bērnu astmas gadījumiem varētu būt izraisījusi vecāku smēķēšana;
  • Bērniem, kuru mātes grūtniecības laikā smēķē, biežāk tiek novērotas plaušu problēmas, bet iespēja saslimt ar astmu šādiem mazuļiem ir pat desmit reižu lielāka.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!