Foto: Publicitātes attēli
Papildu rokas mājasdarbos noder vienmēr. Taču ikdiena ne vienmēr ir tik rožaina kā gribētos – un bērni uz aicinājumu palīdzēt visdrīzāk sarauc degunu. Septiņu bērnu māmiņai Unai Gavarei ir daži padomi, kas ļaus ikdienas veļas mazgāšanu padarīt par interesantu nodarbi dažādu vecumu bērniem, tā ļaujot viņiem pamazām apgūt tās pamatlikumus.

Vispirms atceries, ka svarīgākais ir drošība. Jāseko līdzi, lai mazie netiek klāt dažādiem veļas mazgāšanas līdzekļiem un citai sadzīves ķīmijai, kā arī jāuzrauga, lai viņi ar veļasmašīnu nerotaļātos un netiktu atstāti bez uzraudzības.

Atceries, ka drošībai vari nobloķēt arī veļasmašīnas pogas – Samsung AddWash tas izdarāms, vienlaicīgi uz trīs sekundēm nospiežot "temperatūras" un "skalošanas" pogas. Lai noskaidrotu, kā šo funkciju aktivizēt savam veļasmašīnas modelim, ielūkojies tās rokasgrāmatā. Tāpat arī pirms mazgāšanas pārbaudi, vai starp netīrajām drēbēm nav nejauši iemaldījusies kāda rotaļlieta, papīri vai citi vērtīgi priekšmeti.

Šķirošana kā spēle

Bērniem vecumā no 3 līdz 5 gadiem var iemācīt veļas šķirošanu pa dažādām krāsām, apģērbu veidiem vai audumu faktūrām – piemēram, frotē dvieļus salikt atsevišķi no kokvilnas dvieļiem, atdalīt kreklus no biksēm vai zilu krāsu no zaļas.

Septiņu bērnu mamma Una Gavare stāsta, ka viņa savā ģimenē vismaz trīs reizes gadā veic zeķu un cimdu revīziju, kur kopā ar bērniem vientuļajām zeķēm atrod pāri, trūkstošajām piemeklē līdzīgas, bet krasi atšķirīgās saliek kopā, lai bērnos var izpausties arī Pepijas Garzeķes gars. "Ja mazie grib nēsāt sarkanu cimdiņu vienā rokā un melnu otrā, un pēc faktūras tie ir ļoti līdzīgi, tad tas, manuprāt, ir labs veids, kā bērnos attīstīt radošumu."

Kad apgūti šķirošanas un krāsu pamati, var lūgt bērnu palīdzību arī nākamajā solī – pārbaudīt, vai kabatās nav piemirstas mantiņas, papīri, salvetes. Lai šo procesu padarītu jaukāku, kādā kabatā paslēp gardumu vai nieciņu, kas kalpos kā maza pateicība par darbiņu.

Par spēli var kļūt arī draudzīgas sacensības ar māsu vai brāli, kurš ātrāk izvērs uz kreiso pusi tās drēbes, kas jāmazgā.

Pašam savs veļas grozs

Lai veicinātu bērnu patstāvību, māci savam mazajam sekot līdzi sava apģērba tīrībai, piemēram, vai mīļākā pidžama ir izmazgāta. Tam var palīdzēt īpaši izrotāts neliels veļas grozs bērnistabai, kuru noformējiet kopīgi pēc atvases vēlmēm. Tas ļaus iemācīt, ka netīro drēbju vieta ir veļas grozā, nevis uz grīdas, padarot to par vērtīgu ieradumu.

Kad pienākusi veļas diena, iesaisti bērnu drēbju meklēšanā pa mājokli – zem gultas vai kaktos noteikti ir kāda lieka zeķe, par kuru piemirsts. Tāpat aicini sameklēt visas leļļu drēbes, kuras varētu izmazgāt reizē ar citām drēbēm.

Žāvēšanas māksla

Kad drēbes ir izmazgātas, lielākie bērni uz veļas auklas var veidot krāsainus mākslas darbus – izžaut drēbes pēc krāsu toņiem un veidot varavīksnei līdzīgu ainavu.

"Tā kā lielākās meitas ir ļoti aizņemtas ar dažādām ārpusstundu aktivitātēm, drēbju šķirošana un mazgāšana pamatā ir mana atbildība, taču, lai iemācītu darba tikumu, pie drēbju izkāršanas iesaistu arī bērnus – mitrās drēbes māsas un brāļi rūpīgi sakar uz zviedru sienas – mūsu ģimenes veļas žāvētāja," stāsta Una un piebilst, ka ceļojuma gadījumā drēbju mazgāšanu uztic meitām, kurām darbošanos ar Samsung AddWash veļasmašīnu iemācīt bijis elementāri.

Salocīšanas prasmes

Nereti izaicinājums visu vecumu bērniem un dažreiz pat mammai un tētim ir drēbju salocīšana pēc tam, kad tās ir sausas. Sākumā kopīgi apgūstiet, kā salocīt vienkāršāko – dvieļus un bērna gultas palagus, turpinot ar biksēm, t-krekliem, pidžamām. Kopīgi atrodiet vienādas zeķes un salokiet tās pa pāriem.

Tematiskā projekta "Veļas laboratorija" raksts tapis sadarbībā ar "Samsung Electronics Baltics". Vairāk par projektu šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!