Foto: Publicitātes attēli
Teju vai katrs ir piedzīvojis brīdi, kad veļasmašīnai tiek uzticēts kāds apģērba gabals, par kura tīrīšanai piemērotāku režīmu tomēr nav īstas pārliecības. Ne vienmēr eksperimenti atmaksājas un, kā izrādās, pat trīs no pieciem Latvijas iedzīvotājiem pēdējā pusgada laikā ir sabojājuši savu apģērbu, to mazgājot, noskaidrots Samsung AddWash* pētījumā. Lai šādu brīžu turpmāk būtu arvien mazāk, esam apkopojuši dažādu audumu un apģērbu tipu kopšanas ābeci – vienkāršas lietas, kuras ikdienā mēdzam piemirst.

Bērnu drēbītes

Bērnu drēbes ikdienā tiek pakļautas dažādiem pārbaudījumiem – ēdiena paliekām, dubļu šļakatām, krītiņu un flomāsteru zīmējumiem un citiem. Vecākiem šo traipu tīrīšana var kļūt par īstu izaicinājumu. Jaunākajā Samsung AddWash veļasmašīnā ir bērnu drēbēm paredzēts Baby Care režīms, kas nodrošina mazgāšanu augstā temperatūrā un papildu skalošanas ciklus, lai efektīvi izskalotu atlikušo mazgāšanas līdzekli.

"Drēbes funkcionē bērnam, nevis otrādāk, tāpēc par katru mazāko netīrumu un krekliņiem vairs nesatraucos," saka Una Gavare, bloga mnemozine.lv autore un mamma septiņiem bērniem un piebilst, ka viņas atvašu vidū "populārākie" ir ogu traipi. Līdz šim viņa tos ir tīrījusi ar ekoloģisku balinātāju un mērcējusi bļodā, taču, pateicoties trīsdesmit minūšu ilgam Bubble Soak mērcēšanas režīmam, kas apģērbu pilnībā piepilda ar burbulīšiem un efektīvāk atbrīvo traipus, Una mērcēšanas tagad veic uzreiz veļasmašīnā.

Zeķes

Zeķes ieteicams mazgāt kopā ar atbilstošas krāsas ikdienas apģērbu, bet higiēnas apsvērumu dēļ nekādā gadījumā ar veļu. Tās jāmazgā speciālajā maisiņā, lai izvairītos no situācijas, ka kāda no tām pazūd vai aptinas ap citu apģērba gabalu. Turklāt šādā veidā žāvējot tām vieglāk atrast pāri.

Ja Tev ir gadījies mazgāšanas ciklā aizmirst pievienot kādu apģērba gabalu, tad, iespējams, Tev nebūs sveša arī to 67% Latvijas iedzīvotāju situācija, kuru skapī atrodas vismaz viena tāda zeķe, kurai trūkst pāra. Šo visnotaļ ikdienišķo ainu, kad kādu no drēbēm vai zeķēm aizmirsies pielikt klāt mazgāšanas ciklam, Samsung atrisinājis ar jauno veļasmašīnu AddWash, kurā, pateicoties durvīs iebūvētajai lūkai, var jebkurā mazgāšanas cikla laikā ielikt aizmirstu veļu vai pievienot papildu mazgāšanas līdzekli, neizlaižot ūdeni no mašīnas un neatverot priekšējās durvis.


Vilna

Vilnas audumiem nepieciešama ļoti saudzīga mazgāšana – ja omītes adītās zeķes nevēlies mazgāt ar rokām vai tērēties par ķīmiskās tīrītavas izdevumiem, veļasmašīnā tās mazgā ne vairāk kā 30°C temperatūrā un centrifugējot pavisam īsu laiku. Dažās veļasmašīnās ir speciāls vilnas mazgāšanas režīms, bet atceries, ka vilnas izstrādājumi ir jāžāvē izklājot, piemēram, uz dvieļa, nevis jākarina uz auklas vai žāvētāja, pretējā gadījumā apģērbs zaudēs savu formu. Ņem vērā, ka balti vilnas apģērbi saulē dzeltē, tāpēc žāvēšanā būtu jāizvairās no tiešiem saules stariem.

Zīds

Savas tekstūras dēļ šis noteikti ir viens no grūtāk kopjamajiem audumiem un to ieteicams mazgāt ar rokām siltā ūdenī vai īpaši delikātam apģērbam paredzētā programmā veļasmašīnā. Zīda mazgāšanā labāka ir zema temperatūra, un to, tāpat kā vilnas apģērbu, nekādā gadījumā nedrīkst izgriezt vai likt centrifūgā lielos apgriezienos. Vispareizāk to ir notecināt.

Dvieļi un gultasveļa

Mazgājot lielus veļas audumus, piemēram, gultas veļu, dvieļus, galdautus un citus, atceries, ka tie var satīties ciešā murskulī un tāpēc izmazgāties nevienmērīgi. Lai tā negadītos, vienā reizē ieteicams mazgāt dažāda izmēra veļu. Segu pārvalkus un spilvendrānas pirms likšanas veļasmašīnā jāapgriež uz kreiso pusi un jāaizsien vai jāaizpogā ciet. Tādā veidā tiks izmazgāti tie netīrumi, kas sakrājušies stūrīšos, kā arī mazajos veļas gabalos nepaslēpsies citi.

Dvieļos un kokvilnas gultasveļā esošās baktērijas nav iespējams likvidēt zemā temperatūrā, tāpēc tos ieteicams mazgāt 90°C. Savukārt gaišu krāsu satīna gultasveļu auduma dēļ ieteicams mazgāt temperatūrā līdz 60°C.

Džinsi

Ja uz biksēm ir traips, pirms likšanas veļas mašīnā ieteicams uz tā uzliet papildu mazgāšanas līdzekli un atstāt uz brīdi, lai iesūcas. Džinsa bikses un citi šī auduma apģērbi jāmazgā, izgriežot tos uz kreiso pusi, un ūdens temperatūra nedrīkst pārsniegt 40°C. Džinsus ar piešūtām pērlītēm, spīdumiem un citiem rotājumiem vislabāk mazgāt ar rokām.

Aizkari

Aizkari ātri absorbē dažādus aromātus un netīrumus, tāpēc tos ieteicams mazgāt 2 līdz 4 reizes gadā. Ja dari to pirmo reizi, pirms mazgāšanas veļasmašīnā pārbaudi, vai tie nesakrāsos citu apģērbu – aizkaru stūrīti uz dažām minūtēm iemērc bļodā ar siltu ūdeni un mazgāšanas līdzekli, ko plānots izmantot. Ļoti netīru aizkaru gadījumā tie pirms mazgāšanas rūpīgi jāizmērcē. Mežģīņu aizkarus var mazgāt veļas mašīnā, pirms tam ieliekot tos speciālā veļas maisiņā vai spilvendrānā. Aizkarus ieteicams mazgāt temperatūrā ne karstākā par 40°C ar saudzējošu mazgāšanas līdzekli. Atceries izņemt aizkarus no veļasmašīnas uzreiz pēc mazgāšanas, lai tie nezaudētu savu formu.

Veļa

Veļa noteikti ir viens no saudzīgāk mazgājamajiem apģērba gabaliem – tādēļ veļasmašīnā jālieto speciālie maisiņi. Tā tiek samazināts risks sabojāt mežģīnes, krūštura formu un aizdares āķīšus. Mazgāšanai jāizmanto saudzīgs režīms, zema temperatūra un pavisam minimāli centrifūgas apgriezieni. Ļoti rūpīgi jāseko mazgāšanas kvalitātei, iespējams, beigās ir jāveic papildu skalošana, lai mazgāšanas līdzeklis vai mīkstinātājs tiktu izskalots pilnībā.

Jebkuras programmas skalošanas ciklu vari izmantot tādu apģērbu pievienošanai, kas uzvilkti vienu reizi, bet nav šķietami netīri. Tikai atceries par krāsu saderību.

Ieteikums jebkura apģērba mazgāšanā

Ja vienmēr rūpīgi iepazīsies ar uz apģērbu birkas esošo informāciju, ar veļas mazgāšanu nekad nenošausi greizi. Par pareizas mazgāšanas temperatūras un žāvēšanas norādēm jau ir parūpējušies apģērbu ražotāji, atliek vien ar to iepazīties un iestatīt atbilstošo veļas mašīnas režīmu.

Interesanti, ka ar veļas zīmīti biežāk iepazīstas tieši cilvēki gados, kamēr respondenti vecumā no 18 līdz 24 gadiem to praktiski nedara nekad, un tas noteikti uzskatāms arī par iemeslu, kāpēc tieši vecākie aptaujas dalībnieki mazgāšanas procesā retāk sabojājuši savu apģērbu. Ņem piemēru un seko šim pozitīvajam tikumam arī Tu!

Par pētījumu

Pētījumu veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs "SKDS" interneta vidē 2016. gada februārī. Aptauja ir reprezentatīva ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Izlases lielums ir 1005 respondenti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā – katrā 500 respondenti.

Tematiskā projekta "Veļas laboratorija" raksts tapis sadarbībā ar "Samsung Electronics Baltics". Vairāk par projektu šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!