Foto: Publicitātes attēli
Deviņi no desmit Latvijas iedzīvotājiem veļu mazgā vienu vai vairākas reizes nedēļā, turklāt visbiežāk tas tiek darīts ģimenēs ar četriem un vairāk cilvēkiem – liecina "Samsung AddWash pētījums"*. "Samsung" apkopojis ieteikumus, kā jaunākās tehnoloģijas var nākt palīgā, lai šo mājas soli padarītu raitāku, savukārt septiņu bērnu mamma Una Gavare sniedz padomus no savas dzīves.

Visa pamatā – šķirošana

Šī šķietami tik vienkāršā nodarbe ir atslēga uz pareizu un raitu mazgāšanu – ierīkojot vairākus grozus, kastes vai nodalījumus, piemēram, vienu baltai veļai, otru krāsainai, citu – zeķēm, apģērba tīrīšana kļūs vienkāršāka, jo pirms mazgāšanas nebūs jāpārcilā viss veļas groza saturs. Turklāt tādā veidā var ērti sekot līdzi, kad un kādas drēbes nepieciešams mazgāt un kādā režīmā tas darāms.

Negaidi veļas dienu!

Vienā dienā divu nedēļu laikā sakrāto veļu izmazgāt var izrādīties grūti, tāpēc nevajadzētu gaidīt vienu konkrētu dienu tās mazgāšanai. Turklāt, ja neizmanto speciālu veļas žāvētāja ierīci, īsā laikā un īpaši telpās var būt grūti izžāvēt lielu daudzumu palagu, dvieļu, kleitu, kreklu un citu apģērbu. Ja drēbes mazgā līdz ko tās ir netīras, tad pēkšņi nesaskarsies ar situāciju, ka iemīļotais svētku tērps meklējams netīrās veļas grozā.

Veļasmašīnas piepildīšana – ar mēru

Ir svarīgi sekot līdzi tam, cik daudz drēbju tiek ielikts veļasmašīnā. Ja tas aizmirsies, apskati lietotāja rokasgrāmatu, lai noskaidrotu īpašās prasības attiecībā uz tilpumu. Ja ir grūti aizvērt veļasmašīnas durvis, tad visticamāk arī drēbes neizmazgāsies pietiekami labi. Arī apģērbu mazgāšanā darbojas princips – mazāk ir vairāk – īpaši, ja izmanto ātrās mazgāšanas režīmu, kad speciālisti iesaka drēbes ielikt nedaudz mazāk, lai nodrošinātu labāku skalošanas kvalitāti.

Una Gavare, septiņu bērnu mamma un bloga Mnemozine.lv autore, atzīst, ka ir nācies grēkot ar pieliktā apģērba daudzumu, jo "neatstās jau to pēdējo bikšu pāri veļas grozā stāvam". Viņa piebilst: "Šobrīd, lietojot krietni lielāku Samsung AddWash veļasmašīnu ar 12 kg ietilpību, šādu praksi vairs nepiekopju, jo gluži vienkārši tas nav nepieciešams – tīrākām drēbēm izmantoju īso mazgāšanas režīmu, bet pārējās mazgāju pēc auduma īpatnībām," stāsta Una un tautas sakāmvārda veidā piebilst, ka skopais maksā divreiz, tāpēc arī ar veļas mazgāšanu nav vērts sasteigt.

Aizmirstos apģērba gabalus pievieno mazgāšanas ciklā

Teju ikvienam pazīstama situācija – tikko ieslēgta veļasmašīna un, kā par spīti, nupat atradusies ilgi meklētā trūkstošā zeķe. Kā rāda pētījuma rezultāti, pēdējā mēneša laikā visbiežāk atcerēties par kādu aizmirstu pievienotu apģērba gabalu gadījies tieši latvietēm – trim no piecām sievietēm (Igaunijā un Lietuvā – pusei sieviešu).

Lai šo ikdienišķo, tomēr nedaudz kaitinošo ainu atrisinātu, "Samsung" radījis "AddWash" veļasmašīnu, kas ļauj jebkurā mazgāšanas cikla laikā mašīnā, caur īpaši veidotu lūku, ielikt aizmirstu veļu vai pievienot papildu mazgāšanas līdzekli, neizlaižot ūdeni no mašīnas un neatverot priekšējās durvis. Tādā veidā tiek taupīts ne tikai laiks, bet arī ūdens un elektrības resursi.

Veļasmašīnas vadīšana ar viedtālruni

Vēl pirms gadu desmita mobilais telefons ar fotokameru, iespējām spēlēt spēles un klausīties radio bija kas īpašs. Šodien bez šīm lietām nespējam iedomāties savu ikdienu. Līdzīgi ir ar veļasmašīnām, kuras iespējams pieslēgt internetam un pārvaldīt ar aplikācijām. Pagaidām pret šādu tehnoloģisku jauninājumu latvieši vēl ir skeptiski – tikai neliela daļa respondentu (13 procenti) atzīst, ka vēlētos veļasmašīnu vadīt ar viedtālruni. Tomēr, vai esi padomājusi, cik ērti būtu telefonā saņemt paziņojumus par to, ka ir laiks izkārt tikko izmazgāto veļu?

Jaunā "Samsung AddWash" veļasmašīna ļauj sava mobilā telefona ekrānā sekot līdzi mazgāšanas procesam, kā arī piedāvā iespēju saņemt paziņojumus par konkrēta cikla uzsākšanu, lai, piemēram, pēdējā no tiem pievienotu saudzīgi vai ar rokām mazgājamus apģērba gabalus. Ar "Smart Control" aplikāciju var nekavējoties sākt vai apturēt mazgāšanu, redzēt atlikušo laiku un saņemt beigu paziņojumus no jebkuras vietas mājoklī vai ārpus tā.

Mazgāšana tikpat svarīga kā žāvēšana

Līdz ko veļa ir izmazgājusies, nevajadzētu atlikt tās izkāršanu un žāvēšanu. Ja drēbes ir sausas, tās jāsaloka, lai, pirmkārt, neaizņemtu vietu uz veļas žāvētāja, otrkārt, pārāk ilgi noturot apģērbu speciālajā žāvētājā, tas saburzās, tādēļ arī būs ievērojami grūtāk izgludināms. Turklāt drēbju "salikšana pa plauktiņiem" viesīs lielāku skaidrību arī skapī – būs pārskatāmāk redzēt, kuras drēbes ir velkamas, un kuras vēl mitras vai saburzītas.

Par pētījumu

Pētījumu veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs "SKDS" interneta vidē 2016. gada februārī. Aptauja ir reprezentatīva ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Izlases lielums ir 1005 respondenti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā – katrā 500 respondenti.

Tematiskā projekta "Veļas laboratorija" raksts tapis sadarbībā ar "Samsung Electronics Baltics". Vairāk par projektu šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!