Foto: LETA
Dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") tiesā apstrīdējis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmumā par operatora sertificēšanu izvirzītās prasības akcionāriem - Krievijas koncernam "Gazprom" un finanšu investoram no Luksemburgas "Marguerite Fund", informēja "Conexus" Komunikāciju daļas vadītāja Dace Baltābola.

Viņa informēja, ka "Conexus" vērsies tiesā, lūdzot atcelt SPRK lēmumā par operatora sertificēšanu izvirzītās prasības akcionāriem, kuras juridiski "Conexus", nepārkāpjot akcionāru tiesības, nevar izpildīt. Administratīvā apgabaltiesa iesniegto pieteikumu pieņēmusi.

Kompānijā norādīja, ka regulatora izvirzītie nosacījumi ir pēc būtības adresēti akcionāriem, jo "Conexus" kā komercsabiedrība nevar tiesiski ietekmēt akcionāru rīcību - iejaukšanās akcionāru lēmumos būtu bīstams signāls, kas radītu virkni tiesvedību un finansiālos zaudējumus pašai komercsabiedrībai. Lai novērstu risku, ka SPRK piemēro soda naudu par sertificēšanas prasību neievērošanu, "Conexus" kā vienīgo iespēju saskatījis vēršanos tiesā.

Vienlaikus kompānijā atzīmēja, ka "Conexus" lūdzis tiesu pieaicināt arī akcionārus kā trešo pusi, ņemot vērā, ka lēmums skar viņu tiesības un tiesiskās intereses.

Jau vēstīts, ka SPRK šogad 28. septembrī, pieņemot gala lēmumu par "Conexus" atbilstību sertificēšanas prasībām, uzdeva kompānijai līdz 2020. gada 1. janvārim nodrošināt, ka "Gazprom" nav iespējas īstenot tiešu vai netiešu kontroli pār "Conexus". Tāpat uzņēmumam līdz 2020. gada 1. janvārim tika uzdots novērst interešu konflikta riskus, ko rada "Marguerite Gas I" un "Marguerite Gas II" vienlaicīga dalība gan "Conexus", gan AS "Latvijas gāze" kapitālā.

Tāpat SPRK noteica pienākumu "Conexus" reizi divos mēnešos no lēmuma pieņemšanas dienas informēt regulatoru par nosacījumu izpildes gaitu un turpmāk plānotajām darbībām, iesniedzot rakstisku ziņojumu un to pamatojošos dokumentus.

Regulatora lēmumam piekrita arī Eiropas Komisija, norādot, ka "Gazprom" līdzdalība "Latvijas gāzes" un "Conexus" kapitālā var radīt ietekmi uz "Conexus" darbību, kā arī akcionāra "Marguerite" līdzdalība abos energoapgādes komersantos rada interešu konfliktu.

"Conexus" ir dibināts 2016. gada 22. decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. "Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!