Foto: Publicitātes attēli
9. novembrī Rīgā norisinājās jaunradītu un īstenotu jauniešu biznesa projektu konkursa "Radām novadam" otrās sezonas fināls. Šajā finālā rīcības plānus prezentēja septiņas konkursa labākās komandas, kas ar savu darbību vēlas radīt sociālekonomiskus labumus Latvijas novadiem. Labākās komandas saņēma balvas.

Katrai komandai piecu minūšu laikā bija iespēja pārliecināt žūriju trīs cilvēku sastāvā par savas uzņēmējdarbības sociālekonomisko ietekmi novados. Konkursa žūrijā darbojās privātie investori – Dairis Cālītis un Kaspars Vanags – un "Prakse.lv" vadītājs Jānis Logins. Finālā iekļuvušās komandas ar savu darbību radīja sociālo un ekonomisko labumu Babītes, Smiltenes, Ogres, Rojas, Sējas un Strenču novados.

Konkursa laikā visas komandas bija sasniegušas nozīmīgus ekonomiskos rādītājus, audzējot apgrozījumu un radot jaunas darba vietas, tādēļ, lai noteiktu uzvarētājus, žūrija vērtēja arī komandu attīstību konkursa gaitā un to, cik lielu ekonomisko labumu tās ir radījušas un nākotnē varētu radīt konkrētajiem novadiem.

Žūrijas vērtējumā pirmo vietu un balvas 2500 eiro vērtībā ieguva komanda ''GoProst'', kura izveidojusi sporta un atpūtas bāzi Smiltenes novadā. RTU jauniešu komanda ''Tree House place'' ieguva 2.vietu un balvas 2000 eiro vērtībā, radot koka platformas ne tikai Strenču novadā, bet arī citās Latvijas vietās. Trešo vietu un balvas 1000 eiro vērtībā saņēma komanda ''Zaļā Bērnība'', kas Sējas novadā, sadarbībā ar pašvaldību, ir izveidojusi meža bērnudārzu, tādā veidā palīdzot saglabāt novadā izglītības iestādi un radot 4 darba vietas. Veicināšanas balvu 500 eiro saņēma ''LatSketch'', kas Rojas novadā ir jau uzsākuši līklīniju koka grīdu ražošanu. Balvas nodrošināja biedrība "Radām Novadam" sadarbībā ar karjeras portālu "Prakse.lv"

Konkursa organizētāji vēlas uzteikt arī pārējās fināla komandas, kas radījušas veiksmīgus biznesa projektus gan visas Latvijas, gan starptautiskā mērogā.

Komanda ar lielāko biznesa idejas potenciālu konkursā, bija RTU jauniešu komanda ''DronePlan'', kas ir radījusi pasaules klases dronu programmatūru. Komanda ar atpazīstamāko zīmolu konkursa ietvaros bija ''Kurp.es'', kas palīdz cilvēkiem Latvijā atrast sev piemērotākos pasākumus, bet ar īpašu neatlaidību un mērķtiecību izcēlās komanda ''Rockberry'', kura nomainīja neveiksmīgu biznesa ideju pret citu un spēja gada laikā sasniegt 30 000 eiro apgrozījumu, palīdzot palielināt izīrētājiem savu nekustamo īpašumu vērtību un līdz ar to gūt lielākus ienākumus.

Konkursa mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados. Konkursā jauniešu komandām līdz 2018. gada novembrim, realizējot biznesa idejas, bija jārada pēc iespējas lielāka ekonomiskā vērtība savos izvēlētajos novados - nodrošinot jaunas darba vietas, piesaistot investīcijas un dažādos citos veidos veicinot novada sociālekonomisko attīstību. Konkurss tika uzsākts 2017. gada maijā un tajā dalību uzsāka 63 komandas.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam", sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!