Foto: DELFI

Igaunijas konkurences padome devusi piekrišanu Igaunijas energokompānijas "Eesti Energia" atjaunīgās enerģijas uzņēmumam "Enefit Green" pabeigt kompānijas "Nelja Energia" iegādes darījumu, infomēja kompānija "Nelja Energia".

Šis ir noslēdzošais solis šajā uzņēmuma iegādes darījumā, jo Latvijas Konkurences padome savu apstiprinājumu sniedza jau šī gada jūlijā, bet Lietuvas Konkurences padomes piekrišana tika saņemta augustā, norādīja uzņēmumā.

"Eesti Energia" valdes priekšsēdētājs Hando Suters uzsvēris, ka "Nelja Energia" iegāde atbalsta kompānijas stratēģisko mērķi palielināt no atjaunīgajiem energoresursiem saražotās enerģijas apjomu.

"Mūsu mērķis ir līdz 2022. gadam palielināt no atjaunīgajiem un alternatīvajiem energoresursiem saražotās elektroenerģijas īpatsvaru līdz 40% no grupas kopējā ražošanas portfeļa. Salīdzinot ar šodienas situāciju, tas ir daudzkārtējs pieaugums un pietiekami ambiciozs mērķis. Tajā pašā laikā visas Baltijas jūras reģiona valstis attīsta atjaunīgo energoresursu izmantošanu, ir gaidāmas vairākas izsoles jaunu enerģijas ražošanas projektu attīstītājiem un mums ir labas izredzes iesaistīties jaunos attīstības projektos," skaidroja Suters.

"Nākotnē mēs ceram piedāvāt iespēju ikvienam interesentam būt par daļu no mūsu kompānijas attīstības veiksmes stāsta ar akciju publiskā piedāvājuma starpniecību," piebilda Suters.

"Enefit Green" vadītājs Āvo Kermass skaidroja, ka "Enefit Green" ir Baltijas jūras reģionā strauji augoša atjaunīgās enerģijas kompānija: ""Nelja Energia" aktīvu, kompetenču un attīstības projektu portfeļa iegūšana padara mūs par spēcīgu spēlētāju atjaunīgās enerģijas nozarē. Mūsu izaugsme neapstāsies pie šī darījuma un mēs plānojam arī nākotnē turpināt investīcijas enerģijas ražošanā no atjaunīgajiem resursiem. Ņemot vērā mūsu attīstības portfelī esošos projektus, mums ir patiesi labs potenciāls izaugsmei visā Baltijā, kā arī citās Baltijas jūras reģiona valstīs, kurās strādā "Eesti Energia"."

"Enefit Green" un "Nelja Energia" akcionāri uzņēmuma iegādes un pārdošanas līgumu parakstīja šī gada 29. maijā. Kopējā šī darījuma summa sasniedz 289 miljonus eiro. Papildus tam "Enefit Green" pārņem "Nelja Energia" aizņēmumus, kas pašlaik veido 204 miljonus eiro.

77% "Nelja Energia" akciju piederēja Norvēģijas kompānijai "Vardar Eurus", kuras īpašnieki ir Norvēģijas vietējās pašvaldības (90%) un NEFCO (10%). Savukārt atlikušie 23% "Nelja Energia" akciju piederēja investoriem no Igaunijas.

"Enefit Green" šī darījuma sagatavošanai un īstenošanai piesaistīja tādus uzņēmumus, kā "Swedbank Corporate Finance", advokātu birojs "Ellex Raidla" un konsultāciju uzņēmumus "PricewaterhouseCoopers" un ÅF.

"Enefit Green ir Igaunijas energokompānijas Eesti Energia atjaunīgās enerģijas uzņēmums, kas ražo elektroenerģiju videi draudzīgā veidā, izmantojot siltumu, vēju, sauli, biomasu, ūdeni un arī sadedzinot sadzīves atkritumus.

Līdz ar "Nelja Energia" iegādi, neskaitot vēja enerģijas parkus, "Enefit Green" ražošanas portfelim tiek pievienota granulu ražotne Latvijā un mazākuma akcionāra pozīcijas Igaunijas biogāzes spēkstacijās, kā arī vēja ģeneratoru apkopes un remonta uzņēmumā. Pēc darījuma noslēgšanas "Enefit Green" piederēs Baltijas valstīs izvietoti vēja enerģijas parki ar 398 megavatus lielu kopējo jaudu. Tāpat arī uzņēmumam pieder ar atjaunīgajiem resursiem darbināmas koģenerācijas spēkstacijas ar 25 megavatu jaudu elektrības ražošanai un 85 megavatu jaudu siltumenerģijas ieguvei. Pēc šī darījuma "Enefit Green" elektroenerģijas ražošanas kapacitāte pieaugs gandrīz trīskārtīgi, pārsniedzot vienas teravatstundas robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!