Foto: LETA

Būtu kauns, ja AS "Pasažieru vilciens" jau trešo reizi paliktu bez jauniem vilcieniem, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS).

Vērtējot līdz 259 miljoniem eiro lielo valsts budžeta iesaisti elektrovilcienu iegādē un uzturēšanā, Kučinskis teica, ka tas neesot viena gada darījums. Līdz 2024. gadam šajā summā būs iekļautas gan nepieciešamās rezerves daļas, apkopes un citas pozīcijas.

Kučinskis norādīja, ka Latvija pēc līdzīga principa iegādājusies "BlackHawk" helikopterus.

Ministru prezidents uzsvēra, ka elektrovilcienu iegādei nav tiešas saistības ar dzelzceļa elektrifikācijas projektu. Savukārt pati elektrifikācija ir "drošības spilvens", kas kalpo, kamēr tiek pārorientētas kravas un meklēti jauni klienti.

"Elektrifikācija ir jautājums par konkurētspēju. Ja Lietuva to dara par savu naudu, mēs varam piesaistīt struktūrfondus. Ja kādam ir aizdomas, ka Eiropas Komisijas uzraudzīto projektu notiek kādas sliktas darbības, tad ejiet to uzraudzīt paši," teica Kučinskis.

Kučinskis atklāja, ka viņa vadītā valdība turpinās tehniski strādāt, bet pilnīgi jaunas iniciatīvas rosināt vairs neplāno.

Vēstīts, ka "Pasažieru vilciens" līdz 2024. gadam elektrovilcienu rezerves daļu fonda un vilcienu uzturēšanas iekārtu, kā arī vilcienu depo izbūvē varēs ieguldīt līdz 259 miljoniem eiro no valsts budžeta.

Faktiskās izmaksas būs zināms tikai pēc PV veiktā jauno elektrovilcienu iepirkuma noslēgšanās un uzvarētāja paziņošanas, kas plānota novembra beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!