Foto: DELFI

2018. gada septembrī, salīdzinot ar 2017. gada septembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

To ietekmēja ražošanas apjoma kritums elektroenerģijas un gāzes apgādē par 12,6%, samazinoties hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjomam. Savukārt produkcijas apjoma pieaugums bija apstrādes rūpniecībā – par 2% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 2,7%.

Salīdzinot ar pagājušā gada septembri, ražošanas apjoms pieauga elektrisko iekārtu ražošanā – par 35,6%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 8,6% un pēc īpatsvara lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 6,1%. Produkcijas izlaides pieaugumu uzrādīja arī tekstilizstrādājumu ražošana un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošana – attiecīgi par 4,7% un 4,5%.

Ražošanas apjoms samazinājās iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 17,2%, dzērienu ražošanā – par 5,1%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 4,9%, apģērbu ražošanā – par 1,9%. Pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā – saražotās produkcijas apjoms samazinājās par 1,7%.

2018. gada septembrī, salīdzinot ar 2018. gada augustu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 3,3%, tai skaitā kritums apstrādes rūpniecībā par 1,5% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 4,5%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija kāpums par 1,6%.

2018. gada septembrī, salīdzinot ar 2017. gada septembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 8,7%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 8,5% un eksportā – par 8,8% (tai skaitā eirozonā – par 12,7% un ārpus eirozonas – par 5,9%).

2018. gada septembrī, salīdzinot ar 2018. gada augustu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājās par 1,4%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 0,7% un eksportā – par 1,8% (kritums eirozonā – par 3,1%, bet pieaugums ārpus eirozonas – par 0,4%).

Rūpniecības produkcijas apjoma indekss raksturo rūpniecības produkcijas apjoma izmaiņas pārskata periodā, salīdzinot ar bāzes periodu. RPI aprēķina, pārrēķinot produkcijas izlaides rādītāju salīdzināmajās cenās ar ražotāju cenu indeksu palīdzību.

Rūpniecības apgrozījuma indekss raksturo ikmēneša rūpniecības preču un pakalpojumu tirgus pieprasījuma attīstību. To aprēķina faktiskajās cenās, neizslēdzot cenu ietekmi. Atšķirībā no saražotās rūpniecības produkcijas, kurā ieskaita arī nepabeigtos ražojumus un produkcijas krājumus, apgrozījumā ietver tikai pārdoto produkciju un sniegtos rūpnieciskos pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!