Foto: Pixabay

Ministru kabinets (MK) pirmdien atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) priekšlikumu piešķirt 72 548 eiro Lauku atbalsta dienestam (LAD), lai tas varētu izmaksāt kompensācijas 15 personām, kuru dārzos bakteriālās iedegas dēļ nācies iznīcināt augļkokus, portāls "Delfi" uzzināja valdībā.

LAD līdz 2018. gada 12. oktobrim saņemti 15 iesniegumi par fitosanitāro pasākumu izpildi bakteriālās iedegas apkarošanai un izplatības ierobežošanai. Bakteriālā iedega kā augu karantīnas organisms saskaņā ar Augu aizsardzības likumu ir jāiznīcina, kā arī jāiznīcina ar šo slimību iespējami inficētie augi. Kopumā iznīcināti 1063 augļu koki 16 vietās, teikts MK rīkojuma projekta anotācijā.

Valdība naudu kompensācijām piešķīra no finansējumu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Bakteriālā iedega ir augļkoku slimība. To izraisošā baktērija piemērotos apstākļos ātri izplatās un ir grūti ierobežojama, bet inficētais augs agrāk vai vēlāk aiziet bojā, skaidrots anotācijā.

Saskaņā teikts rīkojuma anotācijā rakstīto inficēties ar bakteriālo iedegu var ābeles, bumbieres, vilkābeles, pīlādži, klintenes, cidonijas, krūmcidonijas, korintes, eriobotrijas un ugunsērkšķi. Slimības plašākas izplatīšanās vai ieviešanās novēršanai svarīgi laikus konstatēt perēkļus un iznīcināt inficētos un iespējami inficētos saimniekaugus.

Valsts augu aizsardzības dienests šogad līdz 21. septembrim veicis 1261 pārbaudi dažādās vietās, kur tiek audzēti augi, kas var inficēties ar bakteriālo iedegu. Pārbaužu laikā paņemti 496 paraugi, kas testēti Nacionālajā fitosanitārajā laboratorijā. 24 paraugiem testos iegūts pozitīvs rezultāts.

Šogad bakteriālā iedega konstatēta vienā komercdārzā Rēzeknes novada Lendžu pagastā, vienā piemājas dārzā Rēzeknes novada Vērēmu pagastā, komercdārzā Viesītes novada Saukas pagastā, vienā piemājas dārzā Dobeles novada Annenieku pagastā, vienā ražojošajā dārzā Ķeguma novada Birzgales pagastā un 11 piemājas dārzos Ķeguma novada Birzgales pagastā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!