Foto: LETA

Finanšu ministrijas (FM) iebildumu dēļ kavējas Valsts kontroles revīzija par 2017. gada budžeta izlietojumu.

Patlaban Valsts kontrole gatavo revīziju "Par Latvijas Republikas 2017. gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem", tomēr par tajā paustajiem ieteikumiem jau iebildumus paudusi FM, kuras informatīvo ziņojumu par Valsts kontroles revīzijā pausto šodien aiz slēgtām durvīm izskatīja valdība.

No FM valdībā iesniegtā ziņojuma izriet, ka Valsts kontrolei ir ieteikumi attiecībā uz Latvijas Simtgades pasākumu apmaksai izlietoto pašfinansējumu.

Pārskatot Simtgades nacionālajā plānā resoru plānoto un 2018. gadā faktiski izlietoto pašfinansējumu, Valsts kontrole rosina identificēt ikgadējos pasākumus, kuru finansēšanai resoru budžeta bāzē ir saglabājams nepieciešamais finansējums. Tāpat Valsts kontrole aicina pārliecināties, ka izdevumos ir paredzēts finansējums Simtgades pasākumu ietvaros iegādāto aktīvu turpmākai uzturēšanai, kā arī revīzijas iestāde aicina identificēt to finansējuma daļu, kura bez atbilstoša pamatojuma nebūtu saglabājama izdevumos.

Tomēr FM norādīja, ka Valsts kontroles ieteikums dublē revīzijā "Par Kultūras ministrijas 2017. gada pilnīgu informāciju par īstenojamajiem simtgades pasākumiem, kas tiek finansēti ne tikai no valsts budžeta apakšprogrammas "Latvijas valsts simtgades programma" līdzekļiem, bet arī no citām valsts budžeta programmām un apakšprogrammām.

"Lai pilnvērtīgi analizētu un pētītu Latvijas valsts simtgades pasākumu plānā 2017.- 2021. gadam iekļautos pasākumus, FM pašai būtu jāapkopo informācija, kas nozīmētu, ka datus vāktu gan KM, gan FM un abas ministrijas apkopotu identisku informāciju tikai dažādos termiņos, tādējādi radot papildu administratīvo slogu iestādēm," atzina FM.

Tāpat FM norādīja, ka nav saprotams pasākumu klāsts, uz ko attiecas Valsts kontroles ieteikums. "Ieteikumā norādīts, ka tas attiecas tikai uz Simtgades pasākumu plānu, kur ir norādīti apmēram 282 pasākumi. Savukārt revīzijas ziņojumā Valsts kontrole ir norādījusi, ka 2018. gada finanšu revīzijās apkopos Simtgades pasākumu plāna ietvaros plānoto un izlietoto finansējumu, un piedāvā to iesniegt FM, kura varētu iegūto informāciju izmantot valsts budžeta izdevumu pārskatīšanas procesā. Nav skaidrs, pret kādu mērķi šie pašfinansējuma izdevumi būtu salīdzināmi, jo Simtgades pasākumu plānā norādītajiem pasākumiem papildu valsts budžeta finansējums ar šādu mērķi nav piešķirts," norādīja FM.

Vienlaikus Valsts kontrole norāda, ka tā plāno apkopot un sniegt FM izvērtēšanai gan Simtgades pasākumu plāna pasākumus, gan arī vēl citus resoru norādītus pasākumus. Tomēr FM neesot zināms, pēc kādiem principiem Valsts kontrole veidos šo sarakstu – visi pasākumi, kur uzlikta "LV100" zīme, vai visi pasākumi, kas notiek Latvijas simtgades komunikācijas ietvaros, piemēram, preses konferences, Saeimas un Ministru kabineta svinīgās sēdes, pāvesta un citu amatpersonu vizītes, tai skaitā visi regulārie ikgadējie pasākumi, kas tiek veltīti Simtgades svinībām, informatīvie bukleti, grāmatas un video rullīši, kam uzlikta zīme "LV100".

Ņemot vērā minētos argumentus, FM uzskata, ka tai adresētais Valsts kontroles ieteikums ir tāds pats kā KM, līdz ar to minētais ieteikums saglabājams tikai vienai no ministrijām, proti, KM.

Jau vēstīts, ka tā patlaban izskata visas ar 2017. gada budžeta izlietojumu saistītās revīzijas pārsūdzības, tāpēc nav zināms, kad revīziju varētu publiskot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!